MAKÜ, BURDUR’A DEĞER KATANLARA DA İLİN HAYVANCILIĞINA DA DEĞER VERİYOR
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), Burdur’a Değer Katan şahsiyetleri unutmadığı, dolayısıyla da unutturmak istemediği gibi, İlimizin hayvancılık verimini artıracak ve hayvan ölümlerini önleyecek hayvan refahı uygulamalarını da anlatan ‘eğitici’ kitaplar hazırlamış!
Şöyle ki; MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, geçtiğimiz pazartesi günü Üniversitenin İstiklâl Yerleşkesinde bulunan VİP Salonu’nda bir basın toplantısı gerçekleştirdi… Ve benim de katıldığım Basın Toplantısında Dalgar Hoca, 23-26 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirmeyi planladıkları ve “Burdur’a Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu” adını verdikleri sempozyum da İlimize ‘dünden bu güne’ ve maddî mânevî değerler katan şahsiyetlerden hayatta olanları ya da yakınlarını konuk edeceklerini, vefat etmiş olanlarını ise hayırla yad edeceklerini ve ortaya çıkan sonuçları da kitaplaştıracaklarını söyledi… Bu da ‘tüm arkadaşlarım ve hemşerilerim gibi’ beni de hem ümitlendirdi hem de sevindirdi.
Kısacası; Anadolu da tüten ocaklarımızın, aldığımız nefeslerimizin ve olmazsa olmaz istiklâlimizin elde edilinceye, bağımsızlığımız tüm dost ve düşmanlar tarafından kabul ettirilinceye kadar yaptığımız şanlı mücadelemizin; dolayısıyla da bağımsızlığımızın simgesi ve tam bir içerik abidesi ya da kültür hazinesi yani anlam yüklü bir şiir olan İstiklâl Marşımızın Yazarı, Millî Şairimiz ve İlimizin ilk Milletvekili Mehmed Akif Ersoy’un adını verdiğimiz Üniversitemiz (MAKÜ) ‘ismi ile mütenasip, adına yakışır ve yaraşır şekilde’ hizmetler verdiği gibi; İlimize bugüne kadar (maddî mânevî) değer katan siyaset, ilim ve bilim insanlarının, sanatkârlarının, kanaat önderlerinin, yani Burdur’un tüm değerli şahsiyetlerinin tespit edilmesi, tanıtılması ve tamamın hayırla yad edilmesi için ‘geniş katılımlı bir sempozyum çalışması başlatmış. Ve Üniversite, sempozyumun tanıtılması, dolayısıyla da amacına ulaşması için biz basın mensuplarından destek istedi… O nedenle, ben böyle kapsamlı ve vefalı bir sempozyumu akıl eden, planlayan ve hayata geçirilmesi için var gücüyle çalışan, bu hizmetin tanıtımı için de biz basın mensuplarından destek isteyen Üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar Hocam ve ekibine organik bir Burdurlu ve nâçiz bir gazeteci olarak hep yanlarında olduğumu ve olacağımı hatırlatmak isterim. Çünkü bizim İlimize maddî mânevî değer katan şahsiyetimiz var. Ve bir çoğumuzun bilmediği, bir çoğumuzun da unuttuğu bu birbirinden önemli değerleri gün yüzüne çıkarma, tanıma tanıtma, hattâ ölümsüzleştirme vazifesi başta Üniversitemiz ve İl Kültür Müdürlüğümüz olmak üzere biz basın mensuplarına düşüyor. Ki, Üniversitemiz bu kutlu ve mutlu vazifeyi yerine getirmek için bir sempozyum planlamış. Ve bize düşen de bu sempozyuma her türlü katkıyı sağlamak, değeri vermektir…’ diyor, şimdi de MAKÜ’nün büyük önem atfettiği ve ciddi planlar yapıp projeler geliştirdiği ya da hazırladığı bir konuya da geçmek istiyorum:
MAKÜ, CAN ÇEKİŞTİRMEKTE OLAN HAYVANCILIĞIMIZA CAN SUYU VERMEK İÇİN CİDDİ ÇALIŞMA BAŞLATMIŞ VE BU MAKSATLA TAM 6 ADET EĞİTİCİ KİTAP HAZIRLAMIŞ
Şöyle ki; hayvancılık alanında ihtisaslaşmış olan ve bir dönemin Süt Pınarı ve Hollanda’sı gibi unvanları bulunan ilimizin bu özellik ve güzelliklerini kaybettirmemesi için canla başla çalışan MAKÜ’nün uzman hocaları Lizbon ve Milano üniversitelerinden oluşan bilim insanlarını “Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Çiftliklerinde Hayvan Refahı Uygulamalarının Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında Türkiye, İtalya ve Portekiz’deki verimli çiftlikleri tek tek incelemiş ve bu kapsamlı inceleme sonunda ortaya çıkan hayvancılıkta buzağı, kuzu ve oğlak ölümleri, döl tutma, kötü beslenme ve sağlıksız barınak, dolayısıyla da et ve sürt verimsizliği gibi problemleri ortadan kaldıracak yeni bilgiler edinmiş. Daha da önemlisi ‘yenilikçi uygulamalar’ olarak başlattığı bu çalışmaları Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Birliği (AB) Erasmus Programı desteğiyle kitaplaştırarak kalıcı hâle getirmiş…
Kısacası; Üniversite başta Türkçe olmak üzere İngilizce, İtalyanca ve Portekizce bastırdığı bu birbirinden değerli 6 kitapları, Veteriner Fakültesi ve Ziraat Fakültelerinde okutuluyor ve ‘Hayvan Refahı Dersi İçin Yenilikçi Müfredat, süt ve besi sığırı, koyun, keçi be buzağı yetiştiriciliği ile ilgili olan refah değerlendirmesi ve uygulamalarında anlatılıyormuş.
Yani Uluslararası yayın olarak ta çıkan kitaplardaki uygulamalar, Burdur Tarım ve Oran Müdürlüğü, Burdur Veteriner Hekimler Odası ile MAKÜ tarafından ‘meslek içi eğitimlerle’ veteriner hekimlere ve yetiştiricilere anlatılarak yaygınlaştırılacak, dolayısıyla da ülke ve bölge hayvancılığının gelişmesinde verim artışı çalışmalarında kullanılacakmış. Ayrıca MAKÜ de düzenlenen projenin seminerinde, basılan 200 kitap yetiştiricilere ve veteriner hekimlere dağıtılmış.
Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; İlimiz Burdur bir peygamberler şehri olmasa bile Hacı Rahmi Sultan, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Şeyh Sinan, Divan Baba ve Hecin Dede gibi zatları, evliyaları şahsiyetleri var… MAKÜ’nün bahsime konu sempozyumunun kapsamına girmese bile, Üniversitemizin bu yönde de geniş kapsamlı bir araştırma yapması, meselâ bilimsel bir sempozyum ya da panel düzenlemesi hem yerin altında yatan ve unutulmaya yüz tutan zatları, hem de İlimizin insanlarını mutlu edecektir…
Ve yukarıda da ifade etmeye çalıştığım gibi İlimizin büyük bir tarım ve hayvancılık ili olmasına rağmen bu nitelik ve niceliklerinden uzaklaşmaya başlaması ve kuraklıklarında bunu tetiklemesi, büyüme şehirli olsam da doğma bir köylü ve çitçi bir ailenin evladı olarak beni ciddi manada kaygılandırıyordu! O nedenle ben MÜKÜ’müzün değerli Rektörü başta almak üzere bu birbirinden değerli iki çalışmayı başlatan ve bu çalışmaları katkı sağlayan herkese teşekkür ediyor, çalışmalarının başarılı bir şekilde devam etmesini diliyor, herkese saygılar sunuyorum.
ÇALIŞANLAR KÖTÜLÜK DÜŞÜNMEYE VAKİT BULAMAZLAR.
ÇALIŞMAYANLAR İSE, KENDİLERİNİ KÖTÜLÜKTEN
KURTARAMAZLAR-ALIKOYAMAZLAR… Hz. Ali (r. a)
BAŞARILI OLMAK İÇİN BAŞARI ARZUNUZ
BAŞARISIZLIK KORKUSUNDAN DAHA
BÜYÜK OLMALIDIR… Bill Cosby
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Küçük bir bypass yeli, bizi büyük bir şehre savurdu' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Sevgili okurlarımdan, '2-3 haftalığına' izin istiyorum' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Hem evlenenlerin sayısı hem de nüfusumuz azalıyor' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Bahçeli, 'Sana söylüyorum kızım gelinim sen anla...' dedi!' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'BM'nin yaşı 80, gramı ise 80 kuruş' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Bedeni açarak medeni olunamayacağı gibi; soyunarak da çağdaş olunamaz!' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Yavuz Savcı, yenidoğan çetesini bastırmış!' adlı köşe yazısı Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Deniz ateş alır mı? almaz! Ya alacak olur n'olur? Onu da bekleyip göreceğiz!' adlı köşe yazısı Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'İmam Hatipliler'in haftaları kutlu tüm İmam Hatipliler mutlu olsun!' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş 'Mülakat olmalı ama torpil olmamalı!' adlı köşe yazısı... Devamı
Yorumlar (0)