Taceddin Akbaş

MAKÜ, Burdur'a değer katanlara da ilin hayvancılığına değer veriyor

Taceddin Akbaş'ın 'MAKÜ, Burdur'a değer katanlara da ilin hayvancılığına değer veriyor' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

MAKÜ, BURDUR’A DEĞER KATANLARA DA İLİN HAYVANCILIĞINA DA DEĞER VERİYOR

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), Burdur’a Değer Katan şahsiyetleri unutmadığı, dolayısıyla da unutturmak istemediği gibi, İlimizin hayvancılık verimini artıracak ve hayvan ölümlerini önleyecek hayvan refahı uygulamalarını da anlatan ‘eğitici’ kitaplar hazırlamış!

Şöyle ki; MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, geçtiğimiz pazartesi günü Üniversitenin İstiklâl Yerleşkesinde bulunan VİP Salonu’nda bir basın toplantısı gerçekleştirdi… Ve benim de katıldığım Basın Toplantısında Dalgar Hoca, 23-26 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirmeyi planladıkları ve “Burdur’a Değer Katan Şahsiyetler Sempozyumu” adını verdikleri sempozyum da İlimize ‘dünden bu güne’ ve maddî mânevî değerler katan şahsiyetlerden hayatta olanları ya da yakınlarını konuk edeceklerini, vefat etmiş olanlarını ise hayırla yad edeceklerini ve ortaya çıkan sonuçları da kitaplaştıracaklarını söyledi… Bu da ‘tüm arkadaşlarım ve hemşerilerim gibi’ beni de hem ümitlendirdi hem de sevindirdi.

Kısacası; Anadolu da tüten ocaklarımızın, aldığımız nefeslerimizin ve olmazsa olmaz istiklâlimizin elde edilinceye, bağımsızlığımız tüm dost ve düşmanlar tarafından kabul ettirilinceye kadar yaptığımız şanlı mücadelemizin; dolayısıyla da bağımsızlığımızın simgesi ve tam bir içerik abidesi ya da kültür hazinesi yani anlam yüklü bir şiir olan İstiklâl Marşımızın Yazarı, Millî Şairimiz ve İlimizin ilk Milletvekili Mehmed Akif Ersoy’un adını verdiğimiz Üniversitemiz (MAKÜ) ‘ismi ile mütenasip, adına yakışır ve yaraşır şekilde’ hizmetler verdiği gibi; İlimize bugüne kadar (maddî mânevî) değer katan siyaset, ilim ve bilim insanlarının, sanatkârlarının, kanaat önderlerinin, yani Burdur’un tüm değerli şahsiyetlerinin tespit edilmesi, tanıtılması ve tamamın hayırla yad edilmesi için ‘geniş katılımlı bir sempozyum çalışması başlatmış. Ve Üniversite, sempozyumun tanıtılması, dolayısıyla da amacına ulaşması için biz basın mensuplarından destek istedi… O nedenle, ben böyle kapsamlı ve vefalı bir sempozyumu akıl eden, planlayan ve hayata geçirilmesi için var gücüyle çalışan, bu hizmetin tanıtımı için de biz basın mensuplarından destek isteyen Üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar Hocam ve ekibine organik bir Burdurlu ve nâçiz bir gazeteci olarak hep yanlarında olduğumu ve olacağımı hatırlatmak isterim. Çünkü bizim İlimize maddî mânevî değer katan şahsiyetimiz var. Ve bir çoğumuzun bilmediği, bir çoğumuzun da unuttuğu bu birbirinden önemli değerleri gün yüzüne çıkarma, tanıma tanıtma, hattâ ölümsüzleştirme vazifesi başta Üniversitemiz ve İl Kültür Müdürlüğümüz olmak üzere biz basın mensuplarına düşüyor. Ki, Üniversitemiz bu kutlu ve mutlu vazifeyi yerine getirmek için bir sempozyum planlamış. Ve bize düşen de bu sempozyuma her türlü katkıyı sağlamak, değeri vermektir…’ diyor, şimdi de MAKÜ’nün büyük önem atfettiği ve ciddi planlar yapıp projeler geliştirdiği ya da hazırladığı bir konuya da geçmek istiyorum:

MAKÜ, CAN ÇEKİŞTİRMEKTE OLAN HAYVANCILIĞIMIZA CAN SUYU VERMEK İÇİN CİDDİ ÇALIŞMA BAŞLATMIŞ VE BU MAKSATLA TAM 6 ADET EĞİTİCİ KİTAP HAZIRLAMIŞ

Şöyle ki; hayvancılık alanında ihtisaslaşmış olan ve bir dönemin Süt Pınarı ve Hollanda’sı gibi unvanları bulunan ilimizin bu özellik ve güzelliklerini kaybettirmemesi için canla başla çalışan MAKÜ’nün uzman hocaları Lizbon ve Milano üniversitelerinden oluşan bilim insanlarını “Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Çiftliklerinde Hayvan Refahı Uygulamalarının Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında Türkiye, İtalya ve Portekiz’deki verimli çiftlikleri tek tek incelemiş ve bu kapsamlı inceleme sonunda ortaya çıkan hayvancılıkta buzağı, kuzu ve oğlak ölümleri, döl tutma, kötü beslenme ve sağlıksız barınak, dolayısıyla da et ve sürt verimsizliği gibi problemleri ortadan kaldıracak yeni bilgiler edinmiş. Daha da önemlisi ‘yenilikçi uygulamalar’ olarak başlattığı bu çalışmaları Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Birliği (AB) Erasmus Programı desteğiyle kitaplaştırarak kalıcı hâle getirmiş…

Kısacası; Üniversite başta Türkçe olmak üzere İngilizce, İtalyanca ve Portekizce bastırdığı bu birbirinden değerli 6 kitapları, Veteriner Fakültesi ve Ziraat Fakültelerinde okutuluyor ve ‘Hayvan Refahı Dersi İçin Yenilikçi Müfredat, süt ve besi sığırı, koyun, keçi be buzağı yetiştiriciliği ile ilgili olan refah değerlendirmesi ve uygulamalarında anlatılıyormuş.

Yani Uluslararası yayın olarak ta çıkan kitaplardaki uygulamalar, Burdur Tarım ve Oran Müdürlüğü, Burdur Veteriner Hekimler Odası ile MAKÜ tarafından ‘meslek içi eğitimlerle’ veteriner hekimlere ve yetiştiricilere anlatılarak yaygınlaştırılacak, dolayısıyla da ülke ve bölge hayvancılığının gelişmesinde verim artışı çalışmalarında kullanılacakmış. Ayrıca MAKÜ de düzenlenen projenin seminerinde, basılan 200 kitap yetiştiricilere ve veteriner hekimlere dağıtılmış.

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; İlimiz Burdur bir peygamberler şehri olmasa bile Hacı Rahmi Sultan, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Şeyh Sinan, Divan Baba ve Hecin Dede gibi zatları, evliyaları şahsiyetleri var… MAKÜ’nün bahsime konu sempozyumunun kapsamına girmese bile, Üniversitemizin bu yönde de geniş kapsamlı bir araştırma yapması, meselâ bilimsel bir sempozyum ya da panel düzenlemesi hem yerin altında yatan ve unutulmaya yüz tutan zatları, hem de İlimizin insanlarını mutlu edecektir…

Ve yukarıda da ifade etmeye çalıştığım gibi İlimizin büyük bir tarım ve hayvancılık ili olmasına rağmen bu nitelik ve niceliklerinden uzaklaşmaya başlaması ve kuraklıklarında bunu tetiklemesi, büyüme şehirli olsam da doğma bir köylü ve çitçi bir ailenin evladı olarak beni ciddi manada kaygılandırıyordu! O nedenle ben MÜKÜ’müzün değerli Rektörü başta almak üzere bu birbirinden değerli iki çalışmayı başlatan ve bu çalışmaları katkı sağlayan herkese teşekkür ediyor, çalışmalarının başarılı bir şekilde devam etmesini diliyor, herkese saygılar sunuyorum.

ÇALIŞANLAR KÖTÜLÜK DÜŞÜNMEYE VAKİT BULAMAZLAR.

ÇALIŞMAYANLAR İSE, KENDİLERİNİ KÖTÜLÜKTEN

KURTARAMAZLAR-ALIKOYAMAZLAR… Hz. Ali (r. a)

BAŞARILI OLMAK İÇİN BAŞARI ARZUNUZ

BAŞARISIZLIK KORKUSUNDAN DAHA

BÜYÜK OLMALIDIR… Bill Cosby

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

MAKÜ Squash Takımlarından Büyük Başarı
Bölgesel

MAKÜ Squash Takımlarından Büyük Başarı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Squash kadın ve erkek takımları Türkiye Üniversitelerarası Squash Şampiyonasından ödüllerle döndüler.

MAKÜ’de 21. Yüzyıl Eğitim Araştırmaları Kongresi’nin İkincisi Gerçekleştirildi
Bölgesel

MAKÜ’de 21. Yüzyıl Eğitim Araştırmaları Kongresi’nin İkincisi Gerçekleştirildi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Eğitim Fakültesi tarafından 2. Uluslararası 21. Yüzyıl Eğitim Araştırmaları Kongresi düzenlendi.

Yükseköğretimde Kaliteye Önem! MAKÜ'ye 5 Yıllık Akreditasyon Belgesi!
Bölgesel

Yükseköğretimde Kaliteye Önem! MAKÜ'ye 5 Yıllık Akreditasyon Belgesi!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), YÖKAK Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Konferansı'nda 5 yıllık akreditasyon belgesini aldı. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, belgeyi YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın elinden teslim aldı.

MAKÜ'den Heyecan Verici Proje Yarışması! Toplamda 150 Bin TL Ödül!
Bölgesel

MAKÜ'den Heyecan Verici Proje Yarışması! Toplamda 150 Bin TL Ödül!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), tüm üniversite öğrencilerine yönelik heyecan verici bir proje yarışması düzenliyor. "Evrensel Bilgiden Toplumsal Katkıya" sloganıyla yola çıkan yarışmada, toplamda 150 bin TL ödül dağıtılacak.

MAKÜ Anaokulu Öğrencileri Rektör Dalgar'ı Ziyaret Etti, Koltuğu Devraldı!
Bölgesel

MAKÜ Anaokulu Öğrencileri Rektör Dalgar'ı Ziyaret Etti, Koltuğu Devraldı!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla MAKÜ Anaokulu öğrencilerini makamında ağırladı.

MAKÜ'de üretken yapay zeka eğitimi
Etkinlik

MAKÜ'de üretken yapay zeka eğitimi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Dijital Dönüşüm Koordinatörlüğü tarafından 'Mesleki Yapay Zeka Dersi' için düzenlenen "Eğiticilerin Eğitimi Sertifika Programı'nda yapay zeka ve üretken yapay zeka hakkında bilgiler verildi.