Taceddin Akbaş

MAKÜ, BURDUR’UN TARIMINI ŞAHLANDIRACAK BİR KARAR ALMIŞ

Taceddin Akbaş'ın 'MAKÜ, BURDUR’UN TARIMINI ŞAHLANDIRACAK BİR KARAR ALMIŞ' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Senatosu Burdur’un gerileyen, yok olmak üzere olan tarım ve hayvancılığını ‘yeniden’ canlandıracak ve geliştirecek, hattâ şahlandıracak bir karar almış! Daha yeni kurulmuş olmasına rağmen kısa sürede ilim, irfan ve bilim, artı teknoloji yuvamız hâline gelen Üniversitemiz, kendi bünyesinde ‘Tarım Bilimleri ve Teknolojileri’ adı altında bir Fakülte kurulması yönünde karar atmış…
Bu konuda bir açıklama yapan MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, “Dünyada yaşanan yangınlar, savaşlar, âfetler, felâketler ve kuraklık gibi olaylar, tarım ve gıda sektörünün dışa bağımlığını azaltması ve Ülkenin mevcut tarım potansiyelini en üst düzeyde kullanmanın zorunlu hale geldiğini gösteriyor… Bu nedenle, nitelikli teknik personel ve mühendislerin yetiştirilmesi büyük bir önem taşıyor… Burdur tarım ve hayvancılık sektöründe büyük bir potansiyele sahip. Burdur’un tarım ve makineleri imâlat sanayi sektöründe aktif bir rol oynaması, bölgede tarım âlet ve makine imâlâtı ihracatı yapan birçok firmanın bulunması, Üniversite ile bu firmalar arasındaki iş birliklerinin öğrencilerin mesleki bilgi ve deneyimlerini artırma geliştirme fırsatları sunması, yeni tarım aletleri ve makinelerinin geliştirilmesi ve kullanılmasına yönelik araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılması, ‘Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’nin kurumasıyla daha da güçlenecek… Aynı zaman da üniversite-sanayi iş birliği kapsamında Araştırma Geliştirme (AR-GE) çalışmaları bölge ve ülkeye büyük fayda sağlayacak. O nedenle Üniversitemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum… Ayrıca MAKÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’nin kurulması, tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu her türlü makine, sistem ve teknoloji konusunda bilgi birikiminin uluslararası düzeyde kullanılmasını sağlayacak ve bu fakülte sayesinde öğrencilerin uygulamalı eğitim almaları sağlanarak mezuniyet sonrası istihdam imkanlarını artıracak…” demiş
Ben de büyüme ya da yetişme kentli olsam bile doğma ve organik bir köylü, biri kız 4 çocuklu ve çiftçi bir ailenin en küçük evlâdı, yarım asırlıkta bir gazeteci olarak böyle yararlı ve hayırlı bir kararı alan başta MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar Hocamız olmak üzere Üniversite Senatosu’nun tüm üyelerini yürekten kutluyor; bu Fakülte’nin en kısa sürede kurulmasını ve faaliyete geçmesini, ilimize ve bölgemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Şimdi de konu hakkındaki şahsî görüş ve düşüncelerimi siz sevgili okurlarımla paylaşmak istiyorum:
Şöyle ki; bir çoğumuzun bildiği ya da hatırladığı gibi İlimiz Burdur bir zamanlar ‘Türkiye’nin Hollanda’sı, Et ve Süt Deposu, göller, güller ve gönüller bölgesi, tekeler yöresi’ gibi unvanlara sahip olan illerden biri idi… Ancak, ne olduysa oldu İlimiz son yıllarda bu özellik ve güzelliklerini bir bir kaybetmeye başladı, hattâ onca potansiyeline rağmen bu unvanlarını kayıp bile etti maalesef. Bunun en iyi fevkinde veya farkında olan, olması lâzım gelen Üniversitemizin yöneticileri ve hocaları da ‘biraz gecikmeli de olsa’ İlimizin alarm veren tarım ve hayvancılığını yeniden canlandırmak, hattâ şahlandıracak bir Fakülte’nin kurulması için önemli bir karar vermişler…
ONCA POTANSİYELİMİZE… VE GAYRETİMİZE… RAĞMEN
TARIM HAYVANCILIĞIMIZI.. GELİŞTİREMEDİĞİMİZ.. GİBİ,
BİR ÜRÜNÜMÜZÜ DE MARKALAŞTIRAMADIK MAALESEF
Turizm Kenti Antalya, Baba’dan torpilli Isparta ve Tekstil Şehri Denizli gibi illerin arasında sıkışıp kalan İlimiz Burdur bir ara LGS, YKS ve KPSS gibi sınavlarda gösterdiği başarısı nedeniyle ‘Eğitimin Başkenti ya da Eğitim Kenti’ gibi unvanlara sahip olduğu gibi; bundan 10-15 yıl öncesine kadar hayvancılık.. konusunda da iyi güzel unvanlara sahipti! Ancak, son zamanlardaki küresel ısınmalar, kuraklıklar ve benzer olumsuzluklardan dolayı bu özellik ve güzelliklerini kaybetmeye başlamıştı… O nedenle ben ‘Mehmet Akif Ersoy Üniversitemizin (MAKÜ) kurmayı kararlaştırdığı ve ‘Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’ adını verdiği Fakülte İlimizin ve bölgemizin, hattâ Ülkemizin can çekişmekte olan tarım ve hayvancılığının yeniden canlandırmasına katkı sağlayacağına inanıyor, umuyor ve diliyorum… Ve bu Fakültenin en kısa sürede kurulmasını, öğretim ve eğitime başlamasını diliyorum… Ve konuda son olarak, ilimizi bilmiyorum ama Ülkemiz de istihdamın yüzde 21’i tarım da gerçekleşiyor! Bu oranı artırmak ta kesime sahip çıkmak ve çiftçileri gelişmiş alet eve edevatın yanı sırı bilinçlendirmekle olur… O nedenle, yeni kurulacak olan Fakültemizin çiftçimizi hem teknoloji hem de bilgi ve beceri bakımından destekleyeceğine inandığımı yineliyor, herkese saygılar sunuyorum.
TOPRAKSIZ ÇİFTÇİ BIRAKILMAMALIDIR…
MİLLÎ EKONOMİNİN TEMELİ ZİRAATTIR…
TOPRAK, DÖKÜLEN HER DAMLA ALIN
TERİNİN KARŞILIĞINI VERİR…
HEPİMİZİN BİR ANASI VARDIR, TOPRAK..!
HARMANI OLMAYANIN DERMANI OLMAZ.
TARIMI SÜRDÜNÜLEBİLİR KILMAK İÇİN
YETİŞTİRİCİNİN KÂR ELDE EDEBİLMESİ GEREKİR…
TARIM, TEMEL BİR MİLLÎ REFAH KAYNAĞIDIR…
Anonim.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR TARIM, NE İNSANLARI
NE DE TOPRAĞI TÜKETMEYEN BİR TARIMDIR!
Wendell Berry
TARIM, İNSANIN EN SAĞLIKLI, EN FAYDALI VE
EN ASİL İSTİHDÂMIDIR. George Washington

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

MAKÜ Squash Takımlarından Büyük Başarı
Bölgesel

MAKÜ Squash Takımlarından Büyük Başarı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Squash kadın ve erkek takımları Türkiye Üniversitelerarası Squash Şampiyonasından ödüllerle döndüler.

MAKÜ’de 21. Yüzyıl Eğitim Araştırmaları Kongresi’nin İkincisi Gerçekleştirildi
Bölgesel

MAKÜ’de 21. Yüzyıl Eğitim Araştırmaları Kongresi’nin İkincisi Gerçekleştirildi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Eğitim Fakültesi tarafından 2. Uluslararası 21. Yüzyıl Eğitim Araştırmaları Kongresi düzenlendi.

Yükseköğretimde Kaliteye Önem! MAKÜ'ye 5 Yıllık Akreditasyon Belgesi!
Bölgesel

Yükseköğretimde Kaliteye Önem! MAKÜ'ye 5 Yıllık Akreditasyon Belgesi!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), YÖKAK Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Konferansı'nda 5 yıllık akreditasyon belgesini aldı. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, belgeyi YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın elinden teslim aldı.

MAKÜ'den Heyecan Verici Proje Yarışması! Toplamda 150 Bin TL Ödül!
Bölgesel

MAKÜ'den Heyecan Verici Proje Yarışması! Toplamda 150 Bin TL Ödül!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), tüm üniversite öğrencilerine yönelik heyecan verici bir proje yarışması düzenliyor. "Evrensel Bilgiden Toplumsal Katkıya" sloganıyla yola çıkan yarışmada, toplamda 150 bin TL ödül dağıtılacak.

MAKÜ Anaokulu Öğrencileri Rektör Dalgar'ı Ziyaret Etti, Koltuğu Devraldı!
Bölgesel

MAKÜ Anaokulu Öğrencileri Rektör Dalgar'ı Ziyaret Etti, Koltuğu Devraldı!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla MAKÜ Anaokulu öğrencilerini makamında ağırladı.

MAKÜ'de üretken yapay zeka eğitimi
Etkinlik

MAKÜ'de üretken yapay zeka eğitimi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Dijital Dönüşüm Koordinatörlüğü tarafından 'Mesleki Yapay Zeka Dersi' için düzenlenen "Eğiticilerin Eğitimi Sertifika Programı'nda yapay zeka ve üretken yapay zeka hakkında bilgiler verildi.