Hemşerilerimin tamamının bildiği gibi, yıllarca yolunu gözlediğimiz, kurulması için büyük çabalar sarf ettiğimiz, adını bile ‘yıllar önce’ koyup ‘Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ dediğimiz ve bunun için (Burdur Yüksek Öğrenim Vakfı-BURYÖV) adı altında ve geniş katılımlı bir vakıf kurduğumuz Üniversitemiz 17 Mart 2006 tarihinde kurulmuştu… Ve bu hasretin açığını kapatmak için ciddi adımlar atan ve geniş kapsamlı çalışmalar başlatıp araştırmalar yapan Üniversitemiz, geçtiğimiz günlerde hayâtî öneme hâiz bir araştırma daha başlatmış. O nedenle ben organik bir Burdurlu, yarım asırlık bir gazeteci ve sâde bir vatandaş olarak, Üniversitemizin kuruluşunda emeği bulunan başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm etkili ve yetkililere teşekkür ediyor; adıyla mütenâsip çalışmalar, araştırmalar ve geliştirmeler yapan eski ve yeni üniversite rektörlerimizi, dekânlarımızı ve hocalarımızı yürekten kutlamak istiyorum. Şimdi de sözü MAKÜ’nün yeni başlattığı oldukça bilimsel olan ve umut ta veren bir araştırmaya getirmek istiyorum:
Şöyle ki; Üniversite’nin ilgili hocaları, kolon kanserine iyi geleceğini düşündükleri kara mürver bitkisini araştırma amaçlı bir çalışma başlatmışlar ve bu maksatla önemli bir proje hazırlamışlar. Ki, bu proje Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından kabul edilmiş! Yani MAKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme Diyabetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Dinçoğlu Başkanlığında oluşturulan bir ekip, kara mürver bitkisinin kendisi veya özütleri üzerinde çalışarak kolon kanserine olan etkisini inceleyecekmiş…
Söz konusu çalışma hakkında Anadolu Ajansına (AA) bir açıklama yapan ve proje ile kara mürver bitkisinin veya meyvesinin antioksidan etkisi ve kanser hastalığı üzerindeki etkilerini araştıracaklarını hatırlatan Prof. Dr. Ahmet Dinçoğlu, “Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan bu meyve türünün yapısındaki bileşenlerden bazılarının özellikle antioksidan etkisi olması bakımından vücuttaki zararlı maddeleri temizleyici özellikte. Bu özellikle söz konusu bitkinin kanser üzerinde nasıl bir etki yapacağı ortaya çıkabileceği konusunda projemizi araştırma ekibimizle birlikte olgunlaştırıp TÜBİTAK a sunduk ve bu projemiz TÜBİTAK tarafında kabul edildi. Projemizde kara mürver bitkisinin veya meyvesinin kolon kanseri üzerinde nasıl etkileri olacağını tespit etmeye çalışacağız. Yaptığımız ön araştırmalar bu üründen olumlu bir sonuç alabileceğimizi gösteriyor…” demiş.
HER ARAYAN BULAMAZ LÂKİN BULANLAR ARAYANLARDIR
MAKÜ’nün bu çalışması bana Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)’in bir darb-ı meseli ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sıkça alıntı yaptığı bir sözünü hatırlattı. Ve o darb-ı mesel de şöyle:
Peygamber Efendimiz bir gün bir sokaktan geçerken yol kenarında ve boş oturmakta olan adamların yanından ve selam vermeden geçer. Hz. Peygamber dönüşte de aynı yerden geçer ama bu sefer selam vererek geçer. Duruma şaşan insanlar bunun hikmet-i mûcibesini Efendimizden sorarlar. Ve Efendimiz de o kişilere, “Az önce ben buradan geçerken sizler bomboş oturuyor, yararlı bir iş ve faydalı bir sohbet yapmıyordunuz… Ancak dönüşte gördüm ki içinizden biriniz eline aldığı bir çöple yeri karıştırıyor, toprağı eşeliyor ve toprağın yapısını inceliyor, dolayısıyla da toprağın hâyâtî önemini anlamaya ve anlatmaya çalışıyordu! Ben de o kişinin hatırına sizlere selâm verdim!..” buyurur. Dolayısıyla da insanların canlılar yararına bir şeyler yapmalarının veya faydalı araştırmalar da bulunmalarının önemini vurgular!
İkinci hatırlamama gelince, Bilindiği gibi, Türkiye’nin Karadeniz de, Mısır ve İsrail’in ise Doğu Akdeniz de yüksek miktarda doğal gaz ve petrol rezervleri tespit etmesiyle birlikte bazı ülkeler gözlerini bölgeye dikerlerken; Türkiye’de de tarihinin en büyük doğal gaz keşfi yaptıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İranlı bir mutasavvıf olan Bayazid-i Bestâmi Hazretlerinin “Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır…” sözünü dillendirmesidir…
Ben nâçiz de, bilmeyen ya da unutan sevgili okurlarıma ‘araştırmaların ihtiyârî değil mecbûrî, geliştirmelerin ise şart olduğunu ve cirmi küçük, cürmü ise oldukça büyük olan bir ampulün bile 6 bin araştırma veya deney sonunda bulunduğunu’ hatırlatmak isterim!
ÖLÜMÜN ADININ KANSER OLDUĞU BİR
DEVİR DE MAKÜ’NÜN BU ARAŞTIRMASI
HER TÜRLÜ TAKDİRİN… ÜZERİNDEDİR!!!
((VE İNSANLAR ZAFERLE DEGİL, SEFERLE
VEYA MÜCADELEYLE MÜKELLEFTİRLER))
Dünya geneleni bilmiyorum ama Ülkemiz de kanser ‘ölümcül’ hastalıklar sıralamasında ikinci ya da üçüncü sırada yer alıyor ve bu durum böyle giderse eğer, inşaAllah gitmez; Kanser bu sıralamanın başlarına yerleşebilir! O nedenle, umalım ve dileyelim ki, MAKÜ’nün bahse konu araştırması veya çalışması en kısa sürede ve müspet bir şekilde sonuç versin ve kanser hastalığından ölümler sıfırlanamasa bile azalsın! Ve bu araştırma veya çalışmalar sonuç vermese bile ki, inşaAllah verir. 17 Mart 2006 tarihinde kurulan, yani yaşı 16-17’lerde olan, dolayısıyla da henüz reşit bile olmayan bir üniversite de görev yapan hocaların, büyük ve öldürücü bir dünya hastalığı olan kolon kanserini tedâvi etme amaçlı bilimsel bir araştırma ve çalışma başlatmaları >ki, söz konusu proje Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından kabul edilmiş< her türlü takdirin ve övgünün üzerindedir. O nedenle ben başta ve genelde Üniversitemizin kurucu Rektörü, eski ve şu anki Rektörü olmak üzere Üniversitenin tüm hocalarını, özelde de bahsime konu olan projenin mimarlarını tebrik ediyor, Cenab-ı Hakk’ın ‘her hayırlı ve yararlı işlerinde, projelerinde, girişimlerinde, araştırmalarında ve geliştirmelerinde kendilerinin yar ve yardımcısı olmasını’ diliyor, herkese saygılar sunuyorum.
NEREDE OLURSANIZ OLUN, ELİNİZDEKİLERLE
YAPABİLECEĞİNİZİ YAPIN…
DENEYİM DÜŞÜNCENİN, DÜŞÜNCE İSE EYLEMİN
ÇOCUĞUDUR…
İNSAN SAHİP OLDUKLARININ TOPLAMI DEĞİL,
FAKAT HENÜZ GERÇEKLEŞTİREMEDİKLERİNİN
TOPLAMIDIR…
BAŞ+ARI: ‘’BAŞ’’ OLMAK İÇİN ‘’ARI” GİBİ ÇALIŞMAK
GEREKİR…
BAŞARININ SIRLARINDAN BİRİ, GEÇİCİ BAŞARISIZLIKLARIN
BİZİ YENMESİNE İZİN VERMEMEKTİR…
COKŞKU ZEKÂDAN DAHA ÖNEMLİDİR:
Özlü sözlerden seçmeler
2025
Taceddin Akbaş'ın 'BUTSO ile MAKÜ 'Örnek bir' kararın altına imza atmış' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Burdur Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüğü, adıyla mütenasip hizmetler vermeye devam ediyor' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Hayvanlarımıza 'İyi bakalım ki' onlar da bize hizmet etsinler' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Bu gidişle ya Trump ABD'yi yer ya da ABD Trump'ı' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Uyuşturucu bataklığı kurutulmalı ki gençler bu bataklıktan kurtulsunlar' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Mesai saatleri yazın ayrı kışın ayrı düzenlenmeli!' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Düğün değil, bayram değil TÜSİAD birilerini niye öptü?' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Ailemizi ve kadınlarımızı 6284 sayılı yasayla değil; 1424 ya da 1446 yıllık yasalarla çok daha iyi koruruz!' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Bir zamanlar biz de millet hem nasıl milletmişiz. Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Sevgililer Günü kutlu Berat Gecemiz mübarek olsun' adlı köşe yazısı... Devamı
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye Beyazay Derneği ile "Engelsiz Üniversite" hedefi doğrultusunda iş birliği protokolü imzaladı. Detaylar haberde!
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Turizm Fakültesi ile Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) iş birliğiyle düzenlenen ‘Kariyer Günleri’ etkinliği, turizm sektörü ile öğrencileri bir araya getirdi.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ile Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO), Batı Burdur’un ekonomik ve sosyal kalkınmasını hızlandırmak amacıyla önemli bir iş birliği protokolüne imza attı.
MAKÜ Veteriner Fakültesi öğrencileri, teknik gezi dönüşünde Bucak salebini denedi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrencilerin yorumları haberimizde.
Salda Gölü Bilim Merkezi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından kuruldu. Doğa koruma ve bilimsel araştırmalara katkı sunacak merkezin detayları burada.
MAKÜ, 2025 yılında BAP bütçesini %100 artırarak Ar-Ge projelerine büyük destek sağladı. Yeni fon miktarları ve detaylar burada!
Yorumlar (0)