Taceddin Akbaş

MAKÜ ‘HAYÂTÎ ÖNEME HÂİZ’ BİR ARAŞTIRMA BAŞLATMIŞ!

Taceddin Akbaş'ın 'MAKÜ ‘HAYÂTÎ ÖNEME HÂİZ’ BİR ARAŞTIRMA BAŞLATMIŞ!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Hemşerilerimin tamamının bildiği gibi, yıllarca yolunu gözlediğimiz, kurulması için büyük çabalar sarf ettiğimiz, adını bile ‘yıllar önce’ koyup ‘Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ dediğimiz ve bunun için (Burdur Yüksek Öğrenim Vakfı-BURYÖV) adı altında ve geniş katılımlı bir vakıf kurduğumuz Üniversitemiz 17 Mart 2006 tarihinde kurulmuştu… Ve bu hasretin açığını kapatmak için ciddi adımlar atan ve geniş kapsamlı çalışmalar başlatıp araştırmalar yapan Üniversitemiz, geçtiğimiz günlerde hayâtî öneme hâiz bir araştırma daha başlatmış. O nedenle ben organik bir Burdurlu, yarım asırlık bir gazeteci ve sâde bir vatandaş olarak, Üniversitemizin kuruluşunda emeği bulunan başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm etkili ve yetkililere teşekkür ediyor; adıyla mütenâsip çalışmalar, araştırmalar ve geliştirmeler yapan eski ve yeni üniversite rektörlerimizi, dekânlarımızı ve hocalarımızı yürekten kutlamak istiyorum. Şimdi de sözü MAKÜ’nün yeni başlattığı oldukça bilimsel olan ve umut ta veren bir araştırmaya getirmek istiyorum:
Şöyle ki; Üniversite’nin ilgili hocaları, kolon kanserine iyi geleceğini düşündükleri kara mürver bitkisini araştırma amaçlı bir çalışma başlatmışlar ve bu maksatla önemli bir proje hazırlamışlar. Ki, bu proje Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından kabul edilmiş! Yani MAKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme Diyabetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Dinçoğlu Başkanlığında oluşturulan bir ekip, kara mürver bitkisinin kendisi veya özütleri üzerinde çalışarak kolon kanserine olan etkisini inceleyecekmiş…
Söz konusu çalışma hakkında Anadolu Ajansına (AA) bir açıklama yapan ve proje ile kara mürver bitkisinin veya meyvesinin antioksidan etkisi ve kanser hastalığı üzerindeki etkilerini araştıracaklarını hatırlatan Prof. Dr. Ahmet Dinçoğlu, “Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan bu meyve türünün yapısındaki bileşenlerden bazılarının özellikle antioksidan etkisi olması bakımından vücuttaki zararlı maddeleri temizleyici özellikte. Bu özellikle söz konusu bitkinin kanser üzerinde nasıl bir etki yapacağı ortaya çıkabileceği konusunda projemizi araştırma ekibimizle birlikte olgunlaştırıp TÜBİTAK a sunduk ve bu projemiz TÜBİTAK tarafında kabul edildi. Projemizde kara mürver bitkisinin veya meyvesinin kolon kanseri üzerinde nasıl etkileri olacağını tespit etmeye çalışacağız. Yaptığımız ön araştırmalar bu üründen olumlu bir sonuç alabileceğimizi gösteriyor…” demiş.
HER ARAYAN BULAMAZ LÂKİN BULANLAR ARAYANLARDIR
MAKÜ’nün bu çalışması bana Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)’in bir darb-ı meseli ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sıkça alıntı yaptığı bir sözünü hatırlattı. Ve o darb-ı mesel de şöyle:
Peygamber Efendimiz bir gün bir sokaktan geçerken yol kenarında ve boş oturmakta olan adamların yanından ve selam vermeden geçer. Hz. Peygamber dönüşte de aynı yerden geçer ama bu sefer selam vererek geçer. Duruma şaşan insanlar bunun hikmet-i mûcibesini Efendimizden sorarlar. Ve Efendimiz de o kişilere, “Az önce ben buradan geçerken sizler bomboş oturuyor, yararlı bir iş ve faydalı bir sohbet yapmıyordunuz… Ancak dönüşte gördüm ki içinizden biriniz eline aldığı bir çöple yeri karıştırıyor, toprağı eşeliyor ve toprağın yapısını inceliyor, dolayısıyla da toprağın hâyâtî önemini anlamaya ve anlatmaya çalışıyordu! Ben de o kişinin hatırına sizlere selâm verdim!..” buyurur. Dolayısıyla da insanların canlılar yararına bir şeyler yapmalarının veya faydalı araştırmalar da bulunmalarının önemini vurgular!
İkinci hatırlamama gelince, Bilindiği gibi, Türkiye’nin Karadeniz de, Mısır ve İsrail’in ise Doğu Akdeniz de yüksek miktarda doğal gaz ve petrol rezervleri tespit etmesiyle birlikte bazı ülkeler gözlerini bölgeye dikerlerken; Türkiye’de de tarihinin en büyük doğal gaz keşfi yaptıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İranlı bir mutasavvıf olan Bayazid-i Bestâmi Hazretlerinin “Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır…” sözünü dillendirmesidir…
Ben nâçiz de, bilmeyen ya da unutan sevgili okurlarıma ‘araştırmaların ihtiyârî değil mecbûrî, geliştirmelerin ise şart olduğunu ve cirmi küçük, cürmü ise oldukça büyük olan bir ampulün bile 6 bin araştırma veya deney sonunda bulunduğunu’ hatırlatmak isterim!
ÖLÜMÜN ADININ KANSER OLDUĞU BİR
DEVİR DE MAKÜ’NÜN BU ARAŞTIRMASI
HER TÜRLÜ TAKDİRİN… ÜZERİNDEDİR!!!
((VE İNSANLAR ZAFERLE DEGİL, SEFERLE
VEYA MÜCADELEYLE MÜKELLEFTİRLER))
Dünya geneleni bilmiyorum ama Ülkemiz de kanser ‘ölümcül’ hastalıklar sıralamasında ikinci ya da üçüncü sırada yer alıyor ve bu durum böyle giderse eğer, inşaAllah gitmez; Kanser bu sıralamanın başlarına yerleşebilir! O nedenle, umalım ve dileyelim ki, MAKÜ’nün bahse konu araştırması veya çalışması en kısa sürede ve müspet bir şekilde sonuç versin ve kanser hastalığından ölümler sıfırlanamasa bile azalsın! Ve bu araştırma veya çalışmalar sonuç vermese bile ki, inşaAllah verir. 17 Mart 2006 tarihinde kurulan, yani yaşı 16-17’lerde olan, dolayısıyla da henüz reşit bile olmayan bir üniversite de görev yapan hocaların, büyük ve öldürücü bir dünya hastalığı olan kolon kanserini tedâvi etme amaçlı bilimsel bir araştırma ve çalışma başlatmaları >ki, söz konusu proje Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından kabul edilmiş< her türlü takdirin ve övgünün üzerindedir. O nedenle ben başta ve genelde Üniversitemizin kurucu Rektörü, eski ve şu anki Rektörü olmak üzere Üniversitenin tüm hocalarını, özelde de bahsime konu olan projenin mimarlarını tebrik ediyor, Cenab-ı Hakk’ın ‘her hayırlı ve yararlı işlerinde, projelerinde, girişimlerinde, araştırmalarında ve geliştirmelerinde kendilerinin yar ve yardımcısı olmasını’ diliyor, herkese saygılar sunuyorum.
NEREDE OLURSANIZ OLUN, ELİNİZDEKİLERLE
YAPABİLECEĞİNİZİ YAPIN…
DENEYİM DÜŞÜNCENİN, DÜŞÜNCE İSE EYLEMİN
ÇOCUĞUDUR…
İNSAN SAHİP OLDUKLARININ TOPLAMI DEĞİL,
FAKAT HENÜZ GERÇEKLEŞTİREMEDİKLERİNİN
TOPLAMIDIR…
BAŞ+ARI: ‘’BAŞ’’ OLMAK İÇİN ‘’ARI” GİBİ ÇALIŞMAK
GEREKİR…
BAŞARININ SIRLARINDAN BİRİ, GEÇİCİ BAŞARISIZLIKLARIN
BİZİ YENMESİNE İZİN VERMEMEKTİR…
COKŞKU ZEKÂDAN DAHA ÖNEMLİDİR:
Özlü sözlerden seçmeler

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

MAKÜ Squash Takımlarından Büyük Başarı
Bölgesel

MAKÜ Squash Takımlarından Büyük Başarı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Squash kadın ve erkek takımları Türkiye Üniversitelerarası Squash Şampiyonasından ödüllerle döndüler.

MAKÜ’de 21. Yüzyıl Eğitim Araştırmaları Kongresi’nin İkincisi Gerçekleştirildi
Bölgesel

MAKÜ’de 21. Yüzyıl Eğitim Araştırmaları Kongresi’nin İkincisi Gerçekleştirildi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Eğitim Fakültesi tarafından 2. Uluslararası 21. Yüzyıl Eğitim Araştırmaları Kongresi düzenlendi.

Yükseköğretimde Kaliteye Önem! MAKÜ'ye 5 Yıllık Akreditasyon Belgesi!
Bölgesel

Yükseköğretimde Kaliteye Önem! MAKÜ'ye 5 Yıllık Akreditasyon Belgesi!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), YÖKAK Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Konferansı'nda 5 yıllık akreditasyon belgesini aldı. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, belgeyi YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın elinden teslim aldı.

MAKÜ'den Heyecan Verici Proje Yarışması! Toplamda 150 Bin TL Ödül!
Bölgesel

MAKÜ'den Heyecan Verici Proje Yarışması! Toplamda 150 Bin TL Ödül!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), tüm üniversite öğrencilerine yönelik heyecan verici bir proje yarışması düzenliyor. "Evrensel Bilgiden Toplumsal Katkıya" sloganıyla yola çıkan yarışmada, toplamda 150 bin TL ödül dağıtılacak.

MAKÜ Anaokulu Öğrencileri Rektör Dalgar'ı Ziyaret Etti, Koltuğu Devraldı!
Bölgesel

MAKÜ Anaokulu Öğrencileri Rektör Dalgar'ı Ziyaret Etti, Koltuğu Devraldı!

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla MAKÜ Anaokulu öğrencilerini makamında ağırladı.

MAKÜ'de üretken yapay zeka eğitimi
Etkinlik

MAKÜ'de üretken yapay zeka eğitimi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Dijital Dönüşüm Koordinatörlüğü tarafından 'Mesleki Yapay Zeka Dersi' için düzenlenen "Eğiticilerin Eğitimi Sertifika Programı'nda yapay zeka ve üretken yapay zeka hakkında bilgiler verildi.