Taceddin Akbaş

Meclis üyelerinde ahlak ve liyakat ehliyetten daha önemli!

Taceddin Akbaş'ın 'Meclis üyelerinde ahlak ve liyakat ehliyetten daha önemli!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

MECLİS ÜYELERİNDE AHLÂK VE LİYÂKAT EHLİYETTEN DAHA ÖNEMLİ!

Hemen herkesin bildiği gibi, Yerel Seçimlere 50 gün kadar bir süre kaldı. Yani, asil ve necip milletimiz 31 Mart Pazar günü sandık başına gidecek ve 5 yıl boyunca ilini, ilçesini ve beldesini yönetecek belediye başkanı ile birlikte karar ve denetleme organı olan belediye meclisi üyelerini; yine ilinin, ilçesinin, beldesinin, köyünün ve mahallesinin muhtarı ile birlikte azalarını; ayrıca İl Genel Meclisi üyelerini seçecek… O nedenle ben şimdiden ve (hak ederek, lâyık olduğu için) seçilecek olan tüm meclis üyelerini, muhtarları ve azaları kutluyor, Cenab-ı Hakk’ın tüm hayırlı işlerinde kendilerinin yâr ve yardımcıları olmasını diliyorum. Şimdi de asıl meramıma geçmek istiyorum:

Bildiğim kadarıyla Burdur’un İl Genel Meclisi üyesi 27, Belediye Meclisi Üye sayısı ise 25. Ve üyeliğin pratik bir tarifini yapmak gerekirse veya tabiri yerinde ise, İl Genel Meclisi üyeleri İllerinin birer milletvekilleri konumundalardır… Ve onlar belediye ve mücavir alan sınırları dışındaki birçok icraatın kararlarını alır ve İl Özel İdaresi’nin faaliyetlerini ve performans ölçütleri görüşerek karara bağlar…

Her neyse benim bugünkü asıl konum İl Genel Meclisi üyeleri değil, Belediyesi Meclisi üyeleri veya üyeliği olacak. Ancak asıl konuma geçmeden önce, sevgili okurlarıma Burdur Belediye Meclisi’nin şu anki sayısal yapısı ve partilere göre dağılımı hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum:

Yukarıda da belirttiğim gibi, Burdur Belediye Meclisi 3’ü kontenjandan olmak üzere toplam 25 üyeden oluşuyor. Ve yine bildiğim kadarıyla ve yeni bir değişiklik olmadı ise, şu anda 25 kişilik Burdur Belediyesinin 13 üyesi CHP’li, 9 üyesi AK Partili, 2 üyesi İYİ Partili ve 1 üyesi de MHP’li. Hal böyle olunca Burdur Belediye Meclisi’nin karar yeter sayısı, yani sayısal çoğunluğu da siyasal çoğunluğu da CHP’nin, CHP’li Belediye Başkanının elinde… Dolayısıyla Burdur Belediye Başkanının herhangi bir kararı Meclisten geçirememe gibi bir ihtimali veya riski yok! Ki, yasaya göre ‘açık oylamalarda’ sayılarda eşitlik-beraberlik durumu olursa Belediye Başkanının bir oyu iki sayılıyor… Dolayısıyla da beraberlik durumunda Meclisin kararlarının çıkmaza girmesinin veya tıkanmasının önüne geçiliyor…

Sadede geliyor ve asıl konuma dönüyorum:

Halk arasında hep ‘belediye başkanlarının’ mühendis olması gerektiği konuşulur… Ancak ‘ben Belediye Başkanının mühendis olmasının çok gerekmediğini, ama Belediye Meclisi üyeleri arasında mutlaka bir mimar, bir hukukçu, bir eğitimci, bir inşaat, hatta harita ve gıda mühendisi, muhasebeci, esnaf ile sanât çevresinden bir kişi, emekli bir memur ve işçi kökenli bir üye olmalı!’ diyorum… Ve fahrî olarak çalışan Meclis üyelerine ‘oturum başına’ bir miktar da olsa mutlaka ücret ödenmeli. Ödenmeli ki, onlar da Meclisin gündemindeki konuların (önceden) araştırmasını, en azından çalışmasını yapabilsinler…

KONTENJAN EN ÇOK OY ALAN PARTİYE DEĞİL BELEDİYE BAŞKANI’NIN PARTİSİNE VERİLMELİ

Diğer il ve il ilçelerin durumları ayrı, Yerel Seçimlerde Burdur Belediye Başkanı adayına 3 tane meclis üyesi kontenjan hakkı veriliyor ve bu 3 kontenjan da başkanın kendisine değil, en çok oy alan partiye veriliyor. Oysa bu hak en çok oy alan partinin değil, partisi ne kadar oy alırsa alsın veya partisi kaç tane meclis üyesi çıkarırsa çıkarsın, seçilen başkanın kendisine verilmeli… Çünkü seçmenler herhangi bir üyenin partisini veya listesini beğenmeyip yeterli oyu vermezken, o partiden başkan adayı olan kişiyi seviyor, sayıyor, beğeniyor ve başkan seçebiliyorlar. Bu durum da seçilmiş bir başkanın ‘mecliste’ karar alıp vermede işini zorlaştırıyor… Dolayısıyla hizmetlerin gecikmesine- aksamasına neden oluyor… Ki, kontenjan adayları normalde belediye başkanı adayının en çok inandığı, güvendiği ya da sevip saydığı kişilerden oluşuyor…

Velhâsıl-ı kelâm; her insan, her seçilmiş kişi ki, bu ister İl Genel Meclisi Üyesi olsun, ister Belediye Meclisi Üyesi veya adayı olsun tamamı muhteremdir, iyidir ve saygıdeğerdir… Ancak her insanın her şeyin en iyi bileni, en güzel yapanı olması mümkün değildir. O nedenle hemen herkes gibi meclislerin üyeleri de iyi birer insan olmanın ötesinde ehliyet ve liyâkat veya önemli mesleklerden birinin sahibi kişiler olmalılar ki, alınan kararlar doğru dürüst, isabetli ve uygulanabilir olsun!

Hülâsâ-i netice; Yerel Seçimlerin yapılmasına az bir süre kaldığı gibi, bahsime konu yöntem de bir yasal düzenlemeyi gerektiriyor. O nedenle bu kontenjan meselesinin TBMM tarafından ele alınması ve yasa çıkarılması gerekir… Fakat bu durumu milletvekilleri bilmeyebilir veya önemsemeyebilirler. Onun için bahsime konu düzenleme talebi ya belediye başkanlığı ya da belediye meclisi üyeliği yapmış milletvekillerinden gelmeli diyorum…

Konu hakkındaki yazımı noktalarken de ‘ister İl Genel Meclisi olsun ister Belediye Meclisi üyelerinde ehliyetten ziyade liyâkat aranmalı, artı mazisinin temiz ve karakterinin düzgün olup olmadığına bakılmalı’ diyor, herkese ‘isâbetli’ saygılar sunuyorum.

Îman edip dünya ve âhiret için yararlı işler yapanları, içinde ebediyen kalmak üzere, altından ırmaklar akan cennetlere koyacağız. (Nisâ, 4/57)

İçinizde en çok sevdiğim ve kıyamet günü bana en yakın olacak kimseler, en güzel ahlâka sahip olanlarınızdır. (Hadis)

Allah’ım! (c.c) Zulme uğramaktan ve zulüm yapmaktan sana sığınırım. (Dua)

İŞ, EHLİ OLMAYAN KİŞİLERE VERİLİNCE KIYÂMETİ

BEKLE… Ve KIYÂMETİN KOPMASI PEK YAKINDIR! VEYA

İŞ EHLİNE VERİLMEZSE KIYÂMET YAKLAŞMIŞ DEMEKTİR!

Hz. Muhammed (sav)

LİYÂKAT OLMADAN KAZANILAN, MÜSTAHAK

OLMADAN KAYBEDİLİR… William Shakespeare

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Niğde Valisi Çelik'e Meclis Üyelerinden Ziyaret
Bölgesel

Niğde Valisi Çelik'e Meclis Üyelerinden Ziyaret

31 Mart Mahalli İdareler seçiminin ardından göreve başlayan İl Genel Meclisi Başkanı Ömer Kılıç ve İl Genel Meclis Üyeleri ile İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Nebol Vali Cahit Çelik’i makamında ziyaret ettiler.

Başkan Büyükkılıç meclis üyeleri ile birlikte!
Bölgesel

Başkan Büyükkılıç meclis üyeleri ile birlikte!

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, AK Parti Kayseri İl Başkanı Fatih Üzüm ile birlikte Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yer alan siyasi partilerin meclis üyelerini tek tek ziyaret etti.

Başkan Ercengiz ve meclis üyelerinden kahraman şehitlere ziyaret
Bölgesel

Başkan Ercengiz ve meclis üyelerinden kahraman şehitlere ziyaret

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve Meclis üyeleri kahraman şehitleri ziyaret ettiler. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından karanfiller şehit mezarlarına bırakıldı.

Meclis üyeleri komisyonlara temsilci seçimi yapıldı - Haberler
Yerel Yönetim

Meclis üyeleri komisyonlara temsilci seçimi yapıldı - Haberler

Altıeylül Belediyesi’nde yeni dönemin ilk meclis toplantısı Belediye Başkanı Hakan Şehirli başkanlığında yapıldı. Toplantıda meclis ihtisas komisyonları ve üye birliklerin temsilcileri seçildi.

Bucak Belediye Meclis Üyeleri huzur hakkı ücreti almayacak
Bölgesel

Bucak Belediye Meclis Üyeleri huzur hakkı ücreti almayacak

Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş'ün başkanlığında toplanan Bucak Belediye Meclisinde yapılan oylama ile Meclis üyeleri oy birliği ile Meclis huzur hakkı ücreti almamayı kabul etti.

Kaş Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi - Haberler
Yerel Yönetim

Kaş Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi - Haberler

Kaş Belediyesi nisan ayı olağan meclis toplantısı, Belediye Başkanı Erol Demirhan başkanlığında gerçekleştirildi.