Taceddin Akbaş

Metin Uca'ya 'cenazesinde' haksızlık yapılmış

Taceddin Akbaş'ın 'Metin Uca'ya 'cenazesinde' haksızlık yapılmış' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

METİN UCA’YA ‘CENÂZESİNDE’ HAKSIZLIK YAPILMIŞ(!)

Televizyon izleyicilerinin az çok tanıyacakları veya hatırlayacakları gibi, liseden sonra Kimya Mühendisliğinin yanı sıra Jeoloji Mühendisliği, Tiyatro ve Gazetecilik eğitimi alan ve birçok medya kuruluşunda çalışan Metin Uca; geçtiğimiz günlerde Kocaeli’nin Dilova İlçesinde geçirdiği bir trafik kazasında yaralanmış, kaldırıldığı hastanede ölmüş, Pazar günü de toprağa verilmişti… O nedenle ben daha yazımın başında ‘ışıklar içinde yat ve toprağın bol olsun Metin’ diyorum! Ancak cenazesinde kendisine haksızlık yapıldığını düşünüyorum… Nedenine ve nasılını gelence onu da aşağıda özetlemek istiyorum:

Şöyle ki; yine birçok kişinin bildiği gibi, Metin Uca geçirdiği bir trafik kazasında yaralanmış ve 62 yaşında ölmüş, ölmeden önce de katıldığı bir televizyon kanalında yaptığı bir konuşma sırasında; öldükten sonra cesedi üzerinde teçhiz, tekfin, teşyi, telkin ve defin gibi dînî bir uygulama yapılmamasını ve cesedinin yakılmasını istemiş… Yani, Metin Uca, “Ben öldükten sonra cesedimin yakılmasını ve küllerimin İstanbul Boğazına serpilmesini istiyorum… Çünkü ben ikiyüzlü cenaze namazlarını istemiyorum. Umarım dostlarım, cesedim üzerinde ‘bu konuda bıraktığım’ vasiyet çerçevesinde uygulama yaparlar…’’ şeklinde bir vasiyette bulunmuş… Ancak, bana göre Metin’in bu vasiyetine uyulmayarak kendisine hem haksızlık hem de vefasızlık, kendi ifadesiyle iki yüzlülük yapılmış! Çünkü Metin Uca öldükten sonra Gasilhâneye götürülmüş ve kendisi burada bir hoca tarafından ve İslâmi usullerle yıkandıktan sonra önce Cemal Reşit Rey Konser Salonu’na getirilmiş ve burada bir veda töreni yapılmış; ardından da tabutu Türk Bayrağına sarılmış vaziyette ve bilmem ne Mozart’ın Marşı eşliğinde, bir Belediye’nin cenaze aracı ve zabıtaların omuzları üzerinde Ankara-Kocatepe Camii Şerifi’ne götürülmüş…

Burada kendisinin namazını kaç kişi kıldı, kılanlar nasıl niyet ettiler ve namazın ardından ne dediler-nasıl dua edip dilek ve temenni ya da niyaz da bulundular onu bilmiyorum ama ‘resmî görevli olduğu tahmin edilen ve sarıklı cübbeli de olan’ bir imam Metin’in cenaze namazını kıldırmış… Ve televizyon ekranlarından izleyebildiğimiz kadarıyla imam cenaze namazını tam kıldırmaya niyet edeceği esna da bir (kaç) kişi, “Metin Bey Cenaze namazı istemiyordu hocam...’’ diye bağırdı, ama imam efendi Metin’in cenaze namazını ‘şeklen’ kıldırdığı gibi, bir grup cemaatinde imama uyduğu görüldü…

Hâsılı; Metin Uca’nın toprağa nasıl verildiğini, yani cesedinin nasıl gömüldüğünü de kendisine nasıl bir telkin verildiğini de ben görmedim, duymadım bilmiyorum ama Kendisine büyük bir haksızlık yapıldığına; çünkü milyonlarca televizyon işleyicisinin şahitliğinde yaptığı vasiyetine uyulmadığına inanıyorum…

UCA ASLINDA ‘DÜRÜST DAVRANMIŞ VE BİR TV. KANALINDA ‘VASİYETİNİ’ MÜSLÜMANA DOSTUNA DÜŞMANINA’ DUYURMUŞ! AMA VÂRİSLERİ VÂSÎYETİNİ YERİNE GETİRMEMİŞ

Metin Uca ölmeden önce ölmüş! Yani vasiyetini mertçe, açıkça ve dürüstçe yapmış! Ancak vârisleri her nedense Metin’in vasiyetine uygun bir şekilde davranmadıkları-yakmadıkları ve küllerini İstanbul Boğazı üzerine serpmedikleri gibi; ömründe hiç girmediği bir Camii Şerife götürmüşler ve cenaze namazını yıllarca horladığı.., küçümsediği.. ve kınadığı Müslümanlara kıldırmışlar… Dolayısıyla da hem toprağı bol ve ışığı çok olasıca Metin’e ayıp etmişler hem de vasiyetine vefasızlık etmişler!

Her neyse; Metin Uca’nın bu vasiyeti bana ismi lâzım değil ve ünlü bir âteistin bir zamanlar dürüstçe ve mertçe yaptığı vasiyetini hatırlattı…

O ateist vasiyetinde “Ben ileride yaşlanır veya bunar ve ‘Allah’a Peygamber’e inandım-îman ettim’ falan diyecek olursam benim o sözlerine inanmayın-itibar etmeyin! Bugünkü beyanlarıma itibar edin ve benim cenazemi de camiden değil, evimden yerimden kaldırın! Kaldırınken de herhangi bir dîni işlem yapmayın…’’ demiş, dolasıyla da dürüst davranmıştı!

Bahsime konu ateistin cenaze töreni nasıl yapıldı hatırlamıyorum ama, Metin de tıpkı ismi bende mahfuz olan O ateist gibi dürüst davranmış fakat yakınları veya vârisleri kendisine haksızlık yapmışlar! Dolayısıyla da hem mezardaki ışığını.. zayıflatılmışlar hem de toprağını azaltmışlar..!

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; Toprağı ve ışığı bol olasıca Metin Uca’nın vasiyetine uyulmayarak kendisine büyük bir haksızlık yapıldığına inandığımı yineliyor; bende bugünkü yazımı vasiyet niteliğinde ve niceliğinde bir dua ile noktalamak istiyorum:

‘Allah’ım! Senden duanın da sevgimin de hayırlısını, eşin de işinde hayırlısını, ömrün ve ölümün de hayırlısını niyaz ediyor, diliyor ve dileniyorum. Ne olur ‘bu dilenciyi’ kapından, katından veya huzurundan boş çevirme!’ diye dua ediyor ve kendi duama kendim ‘âmin’ diyor, herkese saygılar sunuyorum:

EY ÎMAN EDENLER! ALLAH’TAN (c.c) KORKUN

VE HERKES YARINA NE HAZILADIĞINA BAKSIN

ALLAH’TAN KORKUN, ÇÜNKÜ O, ALLAH TÜM

YAPTIKLARINIZDAN HABERDARDIR…

el-Haşr Sûresi ve âyet 18

YÜZLER VARDIR Kİ, O GÜN IŞIL IŞIL

PARILDAYACIKTIR… YÜZLER VARDIR Kİ,

O GÜN BURUŞAKTIR: el-Kıyame Sûresi, âyet 22-24

NASIL YAŞARSANIZ ÖYLE ÖLÜRSÜNÜZ

NASIL ÖLÜRSENİZ ÖYLE DİRİLİRSİNİZ!

Hadis-i Şerif

CENÂZEM DE OLMASIN ÇELENGİM, TOP ARABAM

TABUTUMU TAŞISIN, DÖRT TAM İNANMIŞ ADAM!

Necip Fâzıl Kısakürek

YA İSLÂM’LA YÜKSELİR YA İNKÂRLA ÇÜRÜRSÜN

BU YOL MEZARDA BİTMİYOR, GİTTİĞİNDE GÖRÜRSÜN!

Abdurrahim Karakoç

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

02
MAYIS

2024

'Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri

Taceddin Akbaş'ın ''Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri' adlı köşe yazısı Devamı

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Metin Uca sonsuzluğa uğurlandı
Yaşam

Metin Uca sonsuzluğa uğurlandı

Ünlü sunucu ve televizyon programcısı Metin Uca için Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda cenaze töreni düzenlendi.

Metin Uca İçin Cenaze Töreni: Türk Televizyonunun Kaybı
Yaşam

Metin Uca İçin Cenaze Töreni: Türk Televizyonunun Kaybı

Ünlü sunucu ve televizyon programcısı Metin Uca için Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda cenaze töreni düzenlendi.

Metin Uca, adli tıptan alındı
Yaşam

Metin Uca, adli tıptan alındı

Kocaeli'de geçirdiği trafik kazasının ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden sunucu Metin Hakkı Uca’nın cenazesi, avukatı tarafından Adli Tıp Kurumu'ndan alındı.

Metin Uca'nın cansız bedeni Adli Tıpta
Yaşam

Metin Uca'nın cansız bedeni Adli Tıpta

Kocaeli’nde geçirdiği trafik kazası sonrasında hastanede tedavi gördüğü sırada hayatını kaybeden ünlü tiyatrocu ve sunucu Metin Uca'nın cansız bedeni Yenibosna Adli Tıp Kurumu Morgu'na getirildi.

Metin Uca'dan acı haber!
Yaşam

Metin Uca'dan acı haber!

Kocaeli'de geçirdiği trafik kazasının ardından kaldırıldığı hastanede entübe edilen yazar, tiyatrocu ve sunucu Metin Uca, 62 yaşında yaşamını yitirdi.

Metin Uca'dan yeni haber! Entübe edildi İşte sebebi
Yaşam

Metin Uca'dan yeni haber! Entübe edildi İşte sebebi

Metin Uca'dan yeni haber! Entübe edildi İşte sebebi... Ünlü isim Metin Uca'nın rahatsızlanıp kaza geçirmesi sonrasında boyun şah damarlarındaki tıkanıklık nedeniyle yoğun bakımda tedavisi devam ediyor.