Taceddin Akbaş

'Şaka günü' hakkındaki düşüncelerim

Taceddin Akbaş'ın ''Şaka günü' hakkındaki düşüncelerim' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

‘ŞAKA GÜNÜ’ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM

Hemen herkesin bildiği ve Dünya genelinde oyduğu gibi, 1 Nisan tarihi Ülkemizde de ‘’Dünya Şaka Günü” olarak kutlanıyor… Ancak bugünün kökeninin ne olduğunu, nereden kaynaklandığını ve neden kutlandığını bilen kişi sayısı da çok azdır… O nedenle ben bugünün nasılını ve niçinini biraz araştırdım ve “1 Nisan Şaka Günü’’nün çıkışının bilindiği ya da anlatıldığı gibi olmadığını öğrendim. (Doğrusunu Mevlâ bilir tabi!)

Bazı kaynaklar ‘Şaka Günü’nün çıkışını ve günümüze kadar gelişini şöyle anlatıyorlar:

15. Yüzyılın sonlarında, Haçlı Ordusu İspanya’daki Endülüs Müslümanlarının son kalelerini kuşatır. Uzun süren bir kuşatma almasına rağmen, kış aylarının da etkisiyle, kale korunabilmektedir. Durumun zorluğunu anlayan Haçlı Ordusunun komutanı değişik taktikler düşünmektedir.

En sonunda 31 Mart gecesi kalenin önüne giderek bir elinde Kur’an, bir elinde İncil; ‘‘Şu iki kutsal kitap üzerine yemin ederim ki, teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım.” Şeklinde konuşur ve oradakilere taahhütte bulunur. Gerekli görüşmelerden sonra canlarının kurtarılması karşılığında Müslümanlar, Haçlı Ordusu’nun komutanına güvenerek kaleyi teslim ederler.

Ertesi sabah, yani bir Nisan sabahı, Haçlı Ordusu komutanı bütün Müslümanların katledilmesi için emir verir.

Bunun üzerine kaleyi Haçlılara teslim eden Müslümanlar, “Hani iki kutsal kitap adına yemin etmiştiniz, bize söz vermiştiniz, ne oldu?” dediklerinde Haçlı Ordusu komutanı “Benim size sözüm dün akşam içindi, bugün için size verilmiş bir sözüm yoktur.” Diye cevap verir ve bütün Müslümanları orada şehid ettirir… İşte o gün bugündür 1 Nisan tarihi-günü Hristiyanlar arasında “Hîle Günü” olarak kutlanmaktadır...” Bu günü Hristiyanlar ‘Hîle Günü’ olarak adlandırabilir ve kutlayabilirler! Ama biz Müslümanlar harbin dışında hiç hîle yapmayız-yapamayız, yapmamız gerekir… Çünkü sevgili Peygamberimiz (sav) Cenab-ı Hakk’ın hîle yapmayı, yani insanları, hattâ çocukları ve hayvanları bile kandırmayı kesin kes yasakladığını hatırlatır!

Her neyse; benim araştırmalarımda mâlûm iddiaları doğrulayan bir bilgiye ve belgeye ulaşamadım… Dolayısıyla da bu anlatılanlara inanmadım… Çünkü Müslümanlar bâsiret ve ferâset sahibi insanlar oldukları gibi, ‘îman’ kalelerini ölürler yine düşmanlara, hele hele Haçlılara hiç teslim etmezler! Ve bunun en canlı örneklerinden biri Fahrettin Paşa’nın elindeki asker sayısı oldukça az ve imkânları son derece sınırlı olmasına ve askerlerinin sadece çekirge yiyerek yaşamalarına rağmen, Medine-i Münevvere’yi tam 2 yıl 7 boyunca müdafaa etmesi, küffara teslim etmemesidir! Bu ve buna benzer nedenlerden dolayı ben sözü, son zamanlarda unutulmaya yüz tutan hoş şakalarımıza getirmek istiyorum:

ŞAKALAR GERÇEK VE AHLÂKÎ OLMALI!

Hemen her konuda olduğu gibi, şakalaşma konusunda da bizim önderimiz, rehberimiz ve rol modelimiz Hz. Muhammed (sav)’dir veya öyle olmalıdır… Çünkü O’nun şakaları bile gerçek, sınırlı ve ahlakidir. Yani sevgili Peygamberimizin az çok şaka yaptığı olmuştur ama tüm şakaları gerçek ve ahlâki olmuştur…

Meselâ, Ensar’dan yaşlı bir kadın, Efendimiz (sav)’in hane-i saadetine gelerek “Ey Allah’ın (c.c) Resulü! Allah’ın beni cennete koyması için dua buyur…” şeklinde dilekte bulunur. Hz. Peygamber de “Şu bir gerçek ki yaşlılar cennete giremezler” der. Ve o sırada ezan-ı Muhammedî okunmaya başladığı için mescide gider… Ve namazdan sonra evine döndüğünde sevgili eşi, Mû’minlerin annesi olan Hz. Âişe Validemiz de: “Ya Resulallah! Ben sizin o sözünüzden dolayı dehşete kapıldım ve gerçekten üzüldüm…” dedi. O söz üzerine de Efendimiz “O söylediklerim doğrudur. Çünkü Allah (c.c) kadınları cennete koyduğunda onları (yaşlı olarak değil) genç kızlar hâline getirecek” buyurdu ve gidin o kadına söyleyin ve kendisinin cennete yaşlı olarak değil, genç kız olarak gireceğini müjdeleyin!” diye de ekledi. ((Ve benim bildiğim kadarıyla insanların âhiret yaşları 30 ya da 33 olacak!)) Ki, Peygamberimiz ‘yavrucuğum’ diye hitabettiği Enes (r. a)’e >zül-üzüneyn< iki kulaklı diye takıldığı vakîdir ve hiçbir işinde olmadığı gibi, bu şakasında da asla yalan yanlış yoktur..! Ayrıca sevgili peygamberimiz “Nikâhla, yani boşanmayla şaka yapmayın! Çünkü boşanmanın şakası da ciddidir, ciddisi de ciddidir” buyurur!

Velhâsıl-ı kelâm; Gün ‘Şaka Günü’ olunca, asıl adı Mehmet, köyümüzün ve çevre köylerimizin Durmuş Hoca’sı, adamın hası ve babalar babası olan merhum Babamdan bahsetmemek olmaz… Medrese tahsilli, tekke terbiyeli ve askerî disiplinli bir yapıya sahip olmasına rağmen, nüktedan-şakacı da olan rahmetli babam kendisine ağlayarak gelenleri ‘şakalarıyla ve anlatımlarıyla’ gülerek gönderir, küskün eşleri ve dostları bir şekilde barıştırırdı. Meselâ ben elimi yüzümü yıkarken bana, “Aferin benim oğluma! Ne güzel abdest alıyor!” diyerek beni abdest almaya teşvik eder; yemeğe oturduğu zaman da yaşı 40-50’lerde olmasına rağmen ‘’Ben yaşlıyım. O nedenle unutuyorum, siz yemekten önce bana besmeleyi, yemekten sonra da şükrettirmeyi unutturmayın çocuklar!’’ der, dolayısıyla da bize besmeleyi ve şükretmeyi öğretirdi…

Hülâsâ-i netice; bizler sadece 1 Nisan günü değil, her gün iyi güzel şakalar yapalım, ama yaptığımız şakalar karşı tarafı rencide etmesin, incitmesin, mutlu etsin!’ Çünkü günümüz de insanların gülmeye ve kısa bir süreliğine de olsa yalan dünyanın gerçek şakalarıyla sıkletten veya meşakkatten uzaklaşmaya ihtiyacı var!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

ANNEME ‘’DÜNYA REKORU KIRDIM’’ DEDİM, İYİ

YAPMIŞSIN, SANA DA BİR ŞEY DAYANMIYOR’ DEDİ!

ANNEM ‘SEN DE GÖZ VAR’ DEDİ. YILLAR SONRA

FARK ETMESİNE ÇOK ŞAŞIRDIM DOĞRUSU(!)

BEN BARDAK KIRSAM ‘SAKARIM’, ANNEM KIRSA

NAZAR’, BABAM KIRSA ‘BUNUN BURDA NE İŞİ VAR?’

TUZLU SU DA BEŞ DAKİKA YATINCA İÇİNDEKİ TÜM

ACIYI DIŞARI ATAN PATLICANI KISKANIYORUM(!)

Anonim şakalar

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Burdur elektrik kesintisi! 03 Mayıs Burdur elektrik kesintisi nerede yaşanacak?
Bölgesel

Burdur elektrik kesintisi! 03 Mayıs Burdur elektrik kesintisi nerede yaşanacak?

Burdur'da 03 Mayıs 2024 Cuma günü elektrik kesintisi var mı? Burdur ve ilçelerinde elektrikler kesilecek mi? Burdur'da yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

İzmir elektrik kesintisi! 03 Mayıs İzmir'de elektrik kesintisi nerede yaşanacak?
Bölgesel

İzmir elektrik kesintisi! 03 Mayıs İzmir'de elektrik kesintisi nerede yaşanacak?

İzmir'de 03 Mayıs 2024 Cuma günü elektrik kesintisi var mı? İzmir ve ilçelerinde elektrikler kesilecek mi? İzmir'de yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

Antalya elektrik kesintisi! 03 Mayıs Antalya elektrik kesintisi yaşanacak yerler
Bölgesel

Antalya elektrik kesintisi! 03 Mayıs Antalya elektrik kesintisi yaşanacak yerler

Antalya'da 03 Mayıs Cuma günü elektrik kesintisi var mı? Antalya'da yarın elektrikler kesilecek mi? Antalya'da yarın yaşanacak elektrik kesintilerini sizler için derledik. Detaylar haberimizde..

Burdur ve ilçeleri dikkat! İşte 02 Mayıs hava durumu
Bölgesel

Burdur ve ilçeleri dikkat! İşte 02 Mayıs hava durumu

Burdur, Ağlasun, Altınyayla, Bucak, Çavdır, Çeltikçi, Gölhisar, Karamanlı, Kemer, Tefenni, Yeşilova 02 Mayıs Perşembe günü hava durumu nasıl olacak? Hava sıcaklıkları düşecek mi? İşte günlük 02 Mayıs hava durumu raporu

Antalya Burdur karayolunu kullananlar dikkat! Yol trafiğe kapalı
Bölgesel

Antalya Burdur karayolunu kullananlar dikkat! Yol trafiğe kapalı

Burdur Antalya karayolunda dün gece LPG yüklü tanker şarampole devrilmesi sonucunda yol trafiğe kapandı. Detaylar haberimizde...

Bucak Süleyman Demirel Bulvarında çarpıştılar
Bölgesel

Bucak Süleyman Demirel Bulvarında çarpıştılar

Burdur'un Bucak ilçesinde akşam saatlerinde meydana gelen trafik kazasında motor sürücüsü yaralandı. Detaylar haberimizde...