Taceddin Akbaş

Sarıkamış ve diğer şehitlerimizin ruhlar şad; Mekanları cennet, şefaatleri üzerimize olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Sarıkamış ve diğer şehitlerimizin ruhlar şad; Mekanları cennet, şefaatleri üzerimize olsun' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

SARIKAMIŞ VE DİĞER ŞEHİTLERİMİZİN RUHLARI ŞÂD; MEKÂNLARI CENNET, ŞEFAATLERİ ÜZERİMİZE OLSUN

Tarih kitaplarının yazdığına göre, Sarıkamış Harekâtı, 1. Dünya Savaşı sırasında, 22 Aralık 1914 ve 6 Ocak 1915 tarihleri arasında ve Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında (Sarıkamış çevresinde ve Oltu, Narman, Penek, Horasan, Bardız, Mecingirt, Karaugran ve Divik’de) geçen talihsiz bir muharebe olup dönemin komutanlarının ferâsetsizlikleri (öngörüsüzlükleri) ve askerî taktik hataları dolayısıyla başarısızlıkla, fiyaskoyla, 10 binlerce canın kayıp (şehid) olmasıyla sonuçlanan askerî bir girişimdir… Onun için, ülkemiz de her 22 Aralık tarihi “Sarıkamış Şehidlerini Anma Günü” olarak değerlendiriliyor… O nedenle ben daha yazımın başında bir Sarıkamış değil ama bir Çanakkale Şehidi olan İsmail Dedem başta olmak üzere tüm şehidlerimizi kana kana rahmet, büyük bir minnet ve sınırsız bir şükranla anıyor, kendilerinden bizlere olan haklarını hukuklarını helâl etmelerini; ve, ve, ve öbür dünya da bizim şefaatçilerimiz olmalarını diliyorum. Çünkü ben, bir şehidin aileden 40, hattâ 70 kişiye kadar şefaat etme hakkı olduğu yolundaki rivâyetlere inanıyorum… Ayrıca, tüm şehidleri olduğu gibi, Sarıkamış Şehidlerini de anmakla kalmayıp lâyıkıyla anlamanın ve anlatmanın gereğine inandığımı hatırlatmak istiyorum:

NİYET İYİ OLSA BİLE PLAN PROJE ÇOK ZAYIF!

1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında ve Sarıkamış yakınlarındaki Allahuekber Dağlarında ve Kars’ı Ruslardan ‘geri’ almak için harekâta katılan, kimine göre 30 bin, kimine göre 60 bin, kimine göre ise 90 bin asker, ana kuzusu, Mehmetçik düşmana tek kurşun dahî atmadan-atamadan, yani ‘şiddetli soğuktan donarak’ şehid olmuş!

Yani, dönemin başkomutan vekili Enver Paşa ve yardımcıları, büyük bir güçle, Rusların hiç beklemedikleri bir zaman ve yerden karşılarına çıkarak, (Allahuekber Dağlarından aşarak) vurmayı, dolayısıyla da Kars’ı tekrar Osmanlı topraklarına katmayı düşünmüş ve ona göre bir plan yapmış. Ancak, Allahuekber dağlarının ve kış ayının ortasında yer yer 2-3 bin rakımlı geçitlerinde ısının sıfırın altında 30 dereceye kadar düşmesi ve askerlerin üzerlerindeki kıyafetleri yazlık olması nedeniyle 90 bin, evet yanlış okumadınız 20’li yaşlarda oyan tam 90 bin asker, ana kuzusu, kınalı kuzu-Mehmetçik şehid olmuş maalesef!

Sarıkamış’taki içler acısı durumu Kurmay Subay Şerif Bey “Sarıkamış” adlı kitabında şöyle özetliyor:

“Yol kenarında ve karlar içinde çömelmiş durumda bir asker, bir yığın karı kucaklamış, titreyerek, feryat ederek, dişleriyle kemiriyordu… Kendisini kaldırıp yola sevk etmek istedim ama o beni hiç görmedi ve duymadı. Çünkü zavallı çıldırmıştı! Bu suretle şu lânteli buzullar içinde biz belki 10 bin kişiden fazla insanı ‘bir günde’ karlar içinde bıraktık geçtik maalesef…” derken; Rus Kafkas Ordusu Başkomutanı Dük Aleksandroviç Pletroviç de Sarıkamış’ta gördüğü acıklı anılarını anlatırken, “İlk sırada diz çökmüş 9 kahraman mavzerlerinde nişan almışlar vasiyetteler ve tetiğe asılmak üzereler ama asılamamışlar… İkinci sırada cephane taşıyanlar var, barutları saçmaları bir avuçlamışlar ki, adeta kâinattan intikamlarını veya hırslarını almak istiyor gibiydiler… Öylesine kaskatı kesilmişler… Ve sağ başta binbaşı Nihat, dimdik ayakta, başı açık saçları beyaza boyanmış, gözleri karşıda…

Kısacası ve açıkçası biz Allahuekber Dağları’ndaki son Türk Müfrezesini teslim alamadık. Çünkü onlar bizden çok evvel Allahlarına (c.c) teslim olmuşlardı…”

Ehli dünya insanlar için çok acıklı ve ilginç bir hâtıra! Ancak bizim inanç ve imanımıza göre şehidler ölmez, ölüm acısını bir diken batması kadar hisseder ve üzerlerindeki elbiseleriyle Cennete giderler. O nedenle, diğer şehidlerimiz gibi Sarıkamış şehidleri de çok önceden gidip Cennetteki yerlerini almışlar ve tüm yakınlarını karşılamaya can atıyorlardır herhalde!

Velhâsıl-ı kelâm; yalan söylemeyen tarih kitaplarına veya gerçek tarihçilere göre Allahuekber Dağları, önce 37 bin şehid verilerek aşıldı ve Sarıkamış kuşatıldı. Ancak o iyi niyetli ama ferasetsiz ve basiretsiz, plansız programsız kuşatma harekâtı sırasında ‘aşırı soğuk ve açlık yüzünden’ ve hedefe ulaşılamadan 5 ocak 1915 de sona ermiş ve Kahraman Ordumuz o dağlarda 60 bini donma sonucu olmak üzere 80-90 bin Mehmedini(Muhammedini) Allah’a (c.c) ısmarlar ve vatan, bayrak, ezan, din diyânet ve Müslüman millet ile büyük devlet yolunda şehid verirken; Rus birlikleri de 30-40 bin askerini kaybederek Cehennem-i zümeraya postalamışlar!

Hülâsâ-i netice; bazıları Sarıkamış şehidlerinin sayılarını 90 bin değil, 30 küsur ya da 60 bin olduğunu iddia ediyorlar, dolayısıyla da ‘3 paşalar hareketi’ olarak adlandırılan girişimin hatalarını örtbas etmek veya zararlarını hafifletmek veya öyle göstermek istiyorlar… Ancak, bence değil 30-60 ya da 90 bin, 3-6-9, hattâ bir tek askerimizin bile herhangi bir hata, kusur ya da ihmal nedeniyle vefat etmesi bizim için büyük bir kayıptır! O nerenle ben bu kaybı Kars-Sarıkamış Millî Eğitim Müdürlüğü’nün aşağıda iktibas edeceğim sözleriyle özetleyerek noktalamak istiyor, herkese saygılar sunuyorum:

İÇİM DIŞIM ÇIĞ TUTAR. SARIKAMIŞ YALANDIR!

SARIKAMIŞ AYAZDIR, DESTANDIR SARIKAMIŞ.

SARIKAMIŞ EVLATTIR TAM 90 BİN. TAM 90 BİN

ANADIR SARIKAMIŞ… YARADIR SARIKAMIŞ…

BORANDIR SARIKAMIŞ. DESTANDIR SARIKAMIŞ

SARIKAMIŞ’I RAHMET VE SEVGİYLE ANIYORUZ:

Kars-Sarıkamış Millî Eğitim Müdürlüğü

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Sarıkamış'ta Narkotik operasyon!-Haberler
3. Sayfa

Sarıkamış'ta Narkotik operasyon!-Haberler

Sarıkamış’ta uyuşturucu madde ele geçirildi. Olayla ilgili 1 kişi gözaltına alındı.

Başkan Büyükkılıç, Sarıkamış Şehitlerini Anma Programındaydı
Etkinlik

Başkan Büyükkılıç, Sarıkamış Şehitlerini Anma Programındaydı

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı kapsamında KAYMEK Gençlik Merkezleri’nde eğitim gören öğrencilerin tiyatral gösterisini izledi. Başkan Büyükkılıç, “Sarıkamış Şehitlerini rahmetle minnetle anıyorum” dedi.

Yalova’dan ’Sarıkamış’a selam’ yürüyüşü gerçekleşti
Yaşam

Yalova’dan ’Sarıkamış’a selam’ yürüyüşü gerçekleşti

Yalova’da, Osmanlı ordusunun Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak için başlattığı Sarıkamış Harekatı’nda şehit düşen askerler anısına yürüyüş gerçekleştirildi.

Halk “Sarıkamış Şehitlerini Anma Günü Yürüyüşü” için bir araya geldi
Bölgesel

Halk “Sarıkamış Şehitlerini Anma Günü Yürüyüşü” için bir araya geldi

Karaman’ın Sarıveliler ilçesinde “Sarıkamış Şehitlerini Anma Günü Yürüyüşü” gerçekleştirildi.

Erzurum’un Şenkaya İlçesinde Sarıkamış Harekatı Şehitleri Unutulmadı
Yaşam

Erzurum’un Şenkaya İlçesinde Sarıkamış Harekatı Şehitleri Unutulmadı

Erzurum’un Şenkaya ilçesi Gaziler Köyü’nde 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ordusunun Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak için başlattığı Sarıkamış Harekatı’nda şehit düşen askerler anısına bir tören düzenlendi.

Bozüyük’te Sarıkamış Şehitleri unutulmadı
Etkinlik

Bozüyük’te Sarıkamış Şehitleri unutulmadı

Bozüyük’te Sarıkamış Harekatı’nın 109. yıl dönümünde dolayısıyla saygı yürüyüşü yapıldı.