Taceddin Akbaş

Sivil bir anayasa yapmak sivil iktidarın ve muhalefetin boynunun borcudur!

Taceddin Akbaş'ın 'Sivil bir anayasa yapmak sivil iktidarın ve muhalefetin boynunun borcudur!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Birçoğumuzun izleyip dinlediği gibi, yeni Adâlet Bakanı Yılmaz Tunç, yeni ‘Adlî Yıl’ın başlaması nedeniyle yayımladığı video mesajında; yeni Adlî Yıl’ın, yeni bir mesai döneminin ilk gününde olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade etmiş ve özetle, ”İnsan haklarına dayanan, hukukun üstünlüğünü temel alan, demokratik, özgürlükçü, çoğulcu ve kuşatıcı bir sivil anayasa yapmak en büyük önceliğimiz olacaktır…” demişti.

BAKAN’IN ‘YENİ ZEMİN’ VURGUSU ÖNEMLİ!

Yayınladığı video mesajının son kısmında ‘yeni zemin’ vurgusu da yapan Adâlet Bakanı Yılmaz Tunç, “Türkiye Yüzyılı’nın ilk adlî yıl başlangıcını, aynı zamanda ‘Küresel Adâletin Yüzyılı’nın çıkış noktası olarak görüyoruz. Adâletin Yüzyılı vizyonumuzu, adâleti yalnızca ülke çapında tam hâkim olarak değil, ‘daha âdil bir dünya mümkün’ idealimizle yeryüzündeki tüm mazlum ve mağdurlar için de hâkim kılarak gerçekleştireceğiz. İşte büyük hedefimiz o. Fakat şüphesiz küresel çaptaki bu vizyonumuzu gerçekleştirmenin yolu, iç hukuk sistemimizi çok daha sağlam ve sürdürülebilir bir zeminde tutmaktan geçmektedir. Bu kapsamda, insan haklarına dayanan, hukukun üstünlüğünü temel alan, demokratik, özgürlükçü, çoğulcu ve kuşatıcı bir sivil anayasa yapmak büyük önceliğimiz olacaktır. Bunun için de adliye teşkilâtımızın insan kaynağını hem nitelik hem de nicelik yönünden çok daha hızlı, etkin ve verimli bir şekilde geliştirecek adımları atmaya devam edeceğiz…” demişti.

Yine ilgililerin veya ilgilenenlerin hatırlayacakları gibi, Anayasa’nın ilk 3 maddesinin değiştirilmesi, hattâ değiştirilmesinin teklif dahî edilmesi-önerilmesi 4. Madde de yasaklanmış… Ve Anayasa bu güne kadar defalarca değişikliğe uğramış ancak yapılan Anayasalar milletimizin tamamını, hattâ ekseriyetini memnun eden bir şekilde düzenlenememişti…

ANAYASALAR ‘‘KUTSAL METİNLER’’ DEĞİL, HUKUKÇULARIN YAZDIĞI, ASILLARIN VEYA VEKİLLERİN.. ONAYLADIĞI.. METİNLERDİR! O NEDENLE HER ZAMAN DÜZENLENEBİLİR

Dinde, yani Cenab-ı Hakk’ın Hicr Sûresi’nin 9. Âyeti Kerîmesinde, “Hiç kuşkusuz-hiç şüphe yok ki, Kur’an-ı biz indirdik, muhakkak ki onu, tahrif ve tebdilden (değişikliğe uğramaktan) biz koruyacağız…” buyurduğu kutsal bir hitap ve kitapta, sünnette, icmâ ve kıyas-ı fukaha da rönesans veya reform yapılmasını isteyen çevreler; anayasa metinlerini günümüz şartlarına uygun hâle getirilmesinin istenmesine gelince birden lâikçi kesiliveriyor, kendilerinin dahî uymadıkları, uygulamadıkları ya da unuttukları Atatürk ilke ve inkılaplarını hatırlıyor ve hatırlatıveriyorlar!

EN KÖTÜ ‘’SİVİL ANAYASA”, EN İYİ DARBE ANAYASASINDAN ÇOK DAHA İYİ OLABİLİR

Ülkemiz de anayasaların birkaç maddesi ve kısmî değişikliği hâriç, tamamı darbeciler veya darbecilerin etkili olduğu hükümetler ve atanmış (kurucu) ya da (parti genel başkanlarınca) seçilmiş TBMM üyeleri tarafından yapılmış veya düzenlenmiş ya da değiştirilmiştir… O nedenle her ağızlarını açtıklarında askerî vesayetten ve askerlerin yaptıkları Anayasalardan şikayetçi olan sivil hükümetler ve vekiller, en kısa sürede ve TBMM’de bir konsensüs sağlayıp sivil bir Anayasa yapmalılar… Bunu beceremiyorlarsa eğer, yeni ve milletin çoğunluğu tarafından kabul görecek bir Anayasa değişikliği için asil ve necip milletimize gitmeliler…

ERDOĞAN’IN ‘ANAYASA DEĞEŞİKLİĞİ TALEBİ’ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ VE GEREĞİ YAPILMALI

Birçoğumuzun bildiği ya da duyduğu gibi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni Adlî Yıl açılışında yaptığı konuşmada Anayasa değişikliğini gündeme getirdi. Erdoğan, anayasa değişikliği teklifi konusunda “Şayet Meclisimiz (TBMM) üzerine düşeni yerine getiremezse sözü millî irâde söyleyecek, son kararı milletimiz verecektir…” dedi.

Bendeniz de, 27 Mayıs 1960 ta yapılan askerî darbeyi ve darbecilerin yaptırdıkları anayasayı hayal mayal hatırlasam da, 12 Eylül 1980 tarihinde yapılan yine askerî darbeyi ve darbecilerin oluşturdukları Danışma ve Kurucu Meclis üyelerinin yaptıkları ve halkımıza (hile-i şeriyye ve bir referandum yaptırarak) onaylattırdıkları 80 Anayasasını ise çok iyi hatırlıyorum… Ve benim ‘evet’ demediğim, ancak milletimizin, darbecilerin hazırladıkları darbe anayasasını, darbe döneminin sona ermesi ve darbecilerin aslî görevlerine dönmelerini sağlamak için onayladıklarını biliyorum… O nedenle, geçtiğimiz Mayıs ayının 14’ünde seçilen tüm eski yeni Milletvekillerinin TBMM’de bir konsensüs oluşturarak yeni, yepyeni, yani günümüz şatlarına uygun bir anayasa yapmaları gerektiğine inanıyorum. Çünkü, gülün dalında güzel olduğu gibi, askerlerin de kışlalarında güzel olduklarına, yani yasa ve anayasaların yapımlarını TBMM’ye bırakmaları gerektiğine ve en kötü sivil anayasanın bile en iyi darbe anayasasından daha iyi olduğuna ya da olacağına inandığımı; sivil iktidarın ve muhalefetin de bir sivil anayasa yapmalarının gerekliliğine ifade ediyor, herkese ‘sivil’ saygılar, ‘iyi-güzel anayasalar’ diliyor, saygılar sunuyorum.

ÖYLE BİR ANAYASA YAPILMALI Kİ, KİMSE ‘BİR HAHA
O ANAYASAYI DELEMEMELİ VEYA İHLÂL EDEMEMELİ
Taceddin Akbaş

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Bahçeli'den Anayasa Mahkemesi ve "Dilber" İsimli Diziye Eleştiri
Yaşam

Bahçeli'den Anayasa Mahkemesi ve "Dilber" İsimli Diziye Eleştiri

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'ni milli güvenlik sorunu olarak nitelendirerek eleştirdi. Ayrıca, "İnci Taneleri" dizisindeki "Dilber" karakterini de komplo olarak değerlendirdi. Yazara göre, Bahçeli'nin bu eleştirileri, AKP'nin Anayasa Mahkemesi'nin yetkilerini kısıtlama hazırlıklarıyla uyumlu.

Adalet Bakanı Tunç Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var
Etkinlik

Adalet Bakanı Tunç Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Samsun Adli Tıp Grup Başkanlığı Binasının Temel Atma Töreninde yaptığı konuşmada Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan uçakta açıklamalar
Bölgesel

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan uçakta açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan ziyaretinin ardından uçakta açıklamalarda bulundu. Yargıtay-AYM krizi hakkında konuşan Erdoğan, "Anayasa Mahkemesi arka arkaya yanlışlar yapıyor, Yargıtay'ın kararı asla bir kenara atılamaz." dedi.

Pandemi Cezalarına İade: Bakanlıktan Açıklama
Bölgesel

Pandemi Cezalarına İade: Bakanlıktan Açıklama

Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla pandemi sürecinde kesilen para cezalarına ilişkin iade süreci başladı. Toplamda 309 milyon TL iade yapılacak. İşte İade detayları ve başvuru süreci...

Türk Töresi   en eski Türk Anayasası     Bilge Kağan ve kardeşi Kültigin  yazıtları
Yaşam

Türk Töresi en eski Türk Anayasası Bilge Kağan ve kardeşi Kültigin yazıtları

Moğolistan, Karakurum kentine 60 km mesafedeki Bilge Kağan ve kardeşi Kültigin yazıtlarına kazılan Bilge Kağan yasaları en eski Türk Anayasasıdır.

Milletvekili Göker, kritik dosyayı Anayasa Mahkemesine teslim etti
Bölgesel

Milletvekili Göker, kritik dosyayı Anayasa Mahkemesine teslim etti

Yaklaşan kritik seçimler öncesinde CHP içinde büyük önem taşıyan dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi görevi Burdur Milletvekili Mehmet Göker’e verildi.