Taceddin Akbaş

Standartlar günü de tüketiciyi koruma haftası da kutlu olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Standartlar günü de tüketiciyi koruma haftası da kutlu olsun' adlı köşe yazısı...

Taceddin Akbaş

STANDARTLAR GÜNÜ DE TÜKETİCİYİ KORUMA HAFTASI DA KUTLU OLSUN

İlgililerin ve ilgilenenlerin az çok bilecekleri gibi, Ülkemiz de her 14 Ekim tarihi ‘’Dünya Standardlar Günü’’; 14-20 Ekim tarihleri arası da ‘’Tüketiciyi Koruma Haftası” olarak kutlanıyor… O nedenle ben daha yazımın başında Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE) eski(mez) Başkanı, (hemşerimiz-Yeşilova/Doğanbabalı) Mehmet Yılmaz Arıyörük ve 26 yıldan fazla bir süredir de TSE’de Otomotiv Teknikeri olarak çalışan oğlumuz Mehmet Akif başta olmak üzere Kurum’un bu güne kadar gelmiş geçmiş ve gelecek tüm çalışanlarının günlerini yürekten kutluyor, tamâmına sağlıklı sıhhatli ve hayırlı uğurlu uzun ömürler diliyorum…

Şimdi de bugün hakkındaki görüş ve düşüncelerimi siz sevgili okurlarımla paylaşmak istiyorum:

Yukarıda da belirttiğim gibi 3 oğlumuzdan birinin çalışanları arasında yer aldığı Türk Standardları Enstitüsü (TSE) her türlü takdirin üstünde çalışmalar yapıyor.

Yani, madde ve mâmuller ile usul ve hizmet standardlarını oluşturmak amacıyla ‘18 Kasım 1960 tarihinde’ kurulmuş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ilgili bir kuruluş olan TSE, benim bildiğim kadarıyla ‘64 yıldır’ her türlü madde ve mâmulün standardını yapan ‘özel bütçeli’ bir kamu kurumu veya kuruluşu…

BİZ TSE’Yİ ‘ARIYÖRÜK SÂYESİNDE TANIDIK OĞLUMUZ AKİF’İN SÂYESİNDE DE SEVDİK

Bundan yaklaşık 70 yıl kadar önce Yeşilova İlçemize bağlı Doğanbaba Köyünden çıkıp İstanbul’a giden ve orada İktisat Fakültesi’ni bitiren, daha sonra da ihtisasını yurt dışında yapan ve Devlet Plânlama Teşkilâtında (DPT)uzmanlık, başta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı olmak üzere birçok kamu kurumu ve kuruluşunda Genel Müdürlük yaptıktan sonra Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE) başına getirilen Mehmet Yılmaz Arıyörük; zamanla ilimizin, hattâ bölgemizin ve ülkemizin ender yetiştirdiği bürokrat ve teknokratlardan biri olduğu gibi, TSE’nin de efsâne Başkanlarından biri olmuştu… Ve Arıyörük, 15 yıl kadar başında bulunduğu TSE’de, biri bizim sevgili oğlumuz Mehmet Akif’in kendisi ile birlikte referans verdiği 20’den fazla okul veya sınıf arkadaşı başta olmak üzere birçok Burdurluyu, Yeşilovalıyı ve Doğanbabalıyı işe almıştı… Ki, bu güne kadar bunlardan bir tanesi bile Başkan Arıyörük’ü ve Kurumun en kıdemli, en dürüst ve en çalışkan teknik elemanlarından biri olan oğlumuz Akif’i mahcup edecek bir davranışta bulunmadı, bundan sonra da bulunmazlar inşaAllah.

Demem o ki, biz TSE’yi Efsane Başkanı Arıyörük ile tanıdık ve elinden her iş gelen bir tekniker ve âdetâ işiyle evli olan oğlumuz M. Akif ile daha yakından tanıyıp sevdik… O nedenle bizim, Ülkemizin en saygın, en güvenilir Kurum veya kuruluşlarından biri olan TSE’ye ve bu Kurum ya da Kuruluşun en eski(mez) Başkanlarından biri olan M. Yılmaz Arıyörük’e olan minnet, şükran, sevgi ve saygı duygularımız hiç bitmeyecek veya eksilmeyecek…

Her neyse, gün ‘Dünya Standardlar Günü’ olunca, ben kıymetli hemşerimiz, sevgili Ağabeyimiz ve TSE’nin efsane Başkanlarından biri olan Mehmet Yılmaz Arıyörük’ü de, TSE’nin en çalışkan, en teknik ve çok sevilen sayılan elemanlarından biri olan oğlumuz Mehmet Akif’i de anmadan edemedim… O nedenle ben TSE konusunu burada kapatmak istiyorum; kapatırken de, başta Sayın Arıyörük ve sevgili oğlumuz Âkif olmak üzere Kurumun tüm çalışanlarına (aileleriyle birlikte) sağlık sıhhat ve afiyetler, hayırlı uğurlu uzun ömürler; vefat etmiş olanlarına da ganî ganî rahmetler diliyorum… Sözü şemdi de ‘Türeticiyi Koruma Haftası’na getirmek istiyorum:

TÜKETİCİYİ ÖNCE ÜRETİCİLER VE KANUNLAR SONRA DA TÜKETİCİLER KENDİ KENDİLERİNİ KORUMALI! AMA, BU PEK KOLAY OLMUYOR

‘Ahilik Haftası’ daha yeni geçti ama, kuralları 52 hafta devam etmeli-ettirilmeli. Yani, Ahi Evran Hazretlerinin bundan 7-8 asır önce koyduğu altın niteliğindeki ve niceliğindeki kurallar yılda bir hafta değil her gün, her yıl ve 52 hafta geçmemeli-devam etmeli-ettirilmeli ki ne üretici tüketiciyi ne îmalâtçı kullanıcıyı ne toptancı perâkendeciyi ne de satıcı alıcıyı kandırsın! Ancak, günümüzde bu pek mümkün olmuyor-olamıyor. Çünkü insanlar hiçbir şeyden tatmin olmuyor ve hiçbir şey insanların gözünü gönlünü doyurmadığı ve korkutmadığı gibi, güncellenmeyen, yani caydırıcılığı olmayan yasalar ve cezalar da muhteris tüccarların gözünü korkutmuyor… Ki, son günlerde bu konuda ciddi adımlar atılıyor ve taklit ya ada tağşiş yapan üreticiler ve aracılar için ağır cezalar geldi ya da getiriliyor! Ancak minareyi çalanların kılıfını hazırladıkları gibi, muhterisler şimdiden o yasanın bir çıkış yolunu ya bulmuşlardır ya da bulacaklardır harhelde!

Uzun lâfın kısası, meselenin hülâsâsı; devlet ya da millet olarak biz hemen her şeyin bir gününü, haftasını, ayını ve yılını kutluyoruz. Ancak bırakın diğer zamanları, günleri, haftaları, ay ve yılları kutlanan zaman dilimlerinde bile o kutlanan şeyin amacına uygun davranmıyoruz… Çünkü biz tıpkı bir ehli dünya, hattâ haramzâde gibi ‘Ver Allah’ım ver. Bu kulun ne verirsen yer!’ (c.c) mantığıyla hareket ediyoruz!

Daha kısası ve daha açıkçası; hemen her şeyin korunmaya, kollanmaya ve gözetilmeye muhtaç olduğu bir devir ve ülkede yaşıyoruz! O nedenle, ben ‘tüketiciyi önce üreticiler, inanç ve imanlar ile birlikte yazılı olmayan yasalar, töreler, genel prensipler, gelenek ve görenekler, örf ve âdetler, sonra da tüketiciler kendi haklarını kendileri korumalılar!’ diyor, herkese ‘standard’ saygılar sunuyorum.

BAŞARI CESUR ADIMLARIN ATILDIĞI YERDE DOĞAR…

KÜÇÜK ADIMLAR, BÜYÜK BAŞARILARIN TEMELİDİR…

BAŞARI, HER GÜN BİRAZ DAHA İYİ OLMA KARARLILIĞIDIR

Anonim

BİLGİNİN EFENDİSİ OLMAK İÇİN ÇALIŞMANIN UŞAĞI

OLMAK ŞARTTIR! Balzac

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

15
EKİM

2024

'Dünya Gıda Günü'nde bile gıda israfında yarışıyoruz!

Taceddin Akbaş'ın ''Dünya Gıda Günü'nde bile gıda israfında yarışıyoruz!' adlı köşe yazısı Devamı

14
EKİM

2024

Standartlar günü de tüketiciyi koruma haftası da kutlu olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Standartlar günü de tüketiciyi koruma haftası da kutlu olsun' adlı köşe yazısı... Devamı

12
EKİM

2024

Teşekkürler 'Özçaylak Apartmanı'nın sakinleri ve ailemizin gönül dostları

Taceddin Akbaş'ın 'Teşekkürler 'Özçaylak Apartmanı'nın sakinleri ve ailemizin gönül dostları' adlı köşe yazısı... Devamı

11
EKİM

2024

Dileğimiz hiçbir şekilde afet olmasın olursa da kimseye bir şey olmasın!

Taceddin Akbaş'ın 'Dileğimiz hiçbir şekilde afet olmasın olursa da kimseye bir şey olmasın!' adlı köşe yazısı... Devamı

09
EKİM

2024

Hatırlatmak Düğerlilerden! Uyup uymamak yetkililerden

Taceddin Akbaş'ın 'Hatırlatmak Düğerlilerden! Uyup uymamak yetkililerden' adlı köşe yazısı... Devamı

08
EKİM

2024

Deniz Baykal'ı kasetle, Kılıçdaroğlu'nu hasetle, İnce'yi fesatla 'yiyen' çevreler Özel'i de 'İnce' hesaplarla yiyebilirler

Taceddin Akbaş'ın 'Deniz Baykal'ı kasetle, Kılıçdaroğlu'nu hasetle, İnce'yi fesatla 'yiyen' çevreler Özel'i de 'İnce' hesaplarla yiyebilirler' adlı köşe yazısı... Devamı

07
EKİM

2024

Türkiye, Bayraktarlar'a ne kadar teşekkür etse azdır!

Taceddin Akbaş'ın 'Türkiye, Bayraktarlar'a ne kadar teşekkür etse azdır!' adlı köşe yazısı... Devamı

05
EKİM

2024

Ömür biter, camiler ve din görevlilerinin haftaları bitmez!

Taceddin Akbaş'ın 'Ömür biter, camiler ve din görevlilerinin haftaları bitmez!' adlı köşe yazısı... Devamı

04
EKİM

2024

Hayvanları sevelim ama insanları da koruyalım ve sevgili mimarlarımızın günlerini kutlamayı unutmayalım!!!

Taceddin Akbaş'ın 'Hayvanları sevelim ama insanları da koruyalım ve sevgili mimarlarımızın günlerini kutlamayı unutmayalım!!!' adlı köşe yazısı... Devamı

03
EKİM

2024

Taklit ve hileli gıda üretenlerle birlikte magandalara en ağır cezalar verilmeli

Taceddin Akbaş'ın 'Taklit ve hileli gıda üretenlerle birlikte magandalara en ağır cezalar verilmeli' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Testosteron düşüklüğü belirtileri! Testosteron düşüklüğünde 10 kritik işarete dikkat!
Sağlık

Testosteron düşüklüğü belirtileri! Testosteron düşüklüğünde 10 kritik işarete dikkat!

Testosteron düşüklüğü cinsel isteksizlik, enerji kaybı ve zihinsel keskinlikte azalma gibi belirtilerle kendini gösterir. Anadolu Sağlık Merkezi uzmanlarından Prof. Dr. Nevrez Koylan’ın uyardığı 10 kritik işareti keşfedin!

Afyonkarahisar'da aranan şahıs yakalandı
3. Sayfa

Afyonkarahisar'da aranan şahıs yakalandı

Afyonkarahisar’da uyuşturucu, uyarıcı madde ticareti yapma suçundan 4 yıl 7 ay ile aranan şahıs yakalanarak cezaevine gönderildi.

Afyonkarahisar'da polis ekiplerinden metruk binada şok uygulama
3. Sayfa

Afyonkarahisar'da polis ekiplerinden metruk binada şok uygulama

Afyonkarahisar'da polis tarafından metruk alanlarda yapılan şok uygulamada 4 şahsın üzerinde uyuşturucu madde ve kullanma aparatları ele geçirdi.

Afyonkarahisar’da jandarma ekipleri kaçak elektronik sigara ele geçirildi
3. Sayfa

Afyonkarahisar’da jandarma ekipleri kaçak elektronik sigara ele geçirildi

Afyonkarahisar'da jandarma ekipleri tarafından durdurulan bir araçta yapılan aramada 20 bin TL değerinde elektronik sigara ele geçirildi.

Manavgat Belediye Başkanı, Kızıldağ ve Çardak Mahallelerini ziyaret etti
Yerel Yönetim

Manavgat Belediye Başkanı, Kızıldağ ve Çardak Mahallelerini ziyaret etti

Antalya'da Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, Beydiğin, Kızıldağ ve Çardak Mahallelerini ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi.

Alanya'da avukatlar ve esnaf arasında tartışma
3. Sayfa

Alanya'da avukatlar ve esnaf arasında tartışma

Antalya'nın Alanya ilçesinde satılması yasak olan markaların denetimi sırasında, avukatlar ve esnaf arasında arbede yaşandı.