Taceddin Akbaş

Taklit ve hileli gıda üretenlerle birlikte magandalara en ağır cezalar verilmeli

Taceddin Akbaş'ın 'Taklit ve hileli gıda üretenlerle birlikte magandalara en ağır cezalar verilmeli' adlı köşe yazısı...

Taceddin Akbaş

TAKLİT VE HÎLELİ GIDA ÜRETENLERLE BİRLİKTE MAGANDALARA EN AĞIR CEZALAR VERİLMELİ

Uygulanıp uygulanmadığını bilmiyorum, ama Tarım ve Orman Bakanlığı daha önce de taklit ve hîleli gıda üretimi yapan markaların isim listeleri elektronik ortam da yayınlama, dolayısıyla da bunu tüm tüketicilere duyurma-îlan etme kararı almıştı. Ve şu anki Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın önceki gün bizzat yaptığı açıklamaya göre, Bakanlık bu kez konuyu ciddiye almış olmalı! Çünkü, Bakanlık ‘Taklit ve hîleli gıda listelerini’ artık bundan sonra anlık olarak elektronik ortam da tüketicilerle paylaşacak ki, bunun için adres verdi ve ‘güvenilirgıda.tarımorman.gov.tr.’ internet sitesinde yer alacak ve uygulama 1 Ekim itibariyle başladı…” dedi!

Güvenilir Gıda da Yeni Dönem” adı altında düzenlediği basın toplantısında, son bir yıl da güvenilir gıdayla ilgili olarak yaptıkları yenilikleri anlatacaklarını, yani “Gıda Kamuoyu Duyuru Sistemi”ni tanıtacaklarını belirten Bakan Yumaklı; Bakanlık olarak gıda güvenirliğini sağlanması için Türkiye’nin yasal mevzuatlarının yanı sıra uluslararası kurullarla koordinasyon ve iş birliği içinde çalışmalarını yürüteceklerini hatırlattı ve “Sofralarımıza bir gıdanın sağlıklı ve güvenilir olarak ulaşması için öncelikle bitki sağlığını, hayvan sağlığını ve yem güvenirliğini sağlamamız gerekiyor. Sağlıklı bitki ve hayvan, sağlıklı gıdanın temel şartıdır…” dedi.

GIDA GÜVENLİĞİ CAN GÜVENİLİĞİNDEN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ-DÜŞÜNÜLMEMELİ

Atalarımız ‘can boğazdan gelir ama, boğazdan da gider!’ diyerek yiyecek ve içeceklerin önemiyle birlikte kalitesine ve miktarına dikkât çekerler ki; atalarımız bunu gıda maddelerinin tamamı organik, tamamı sağlıklı, en azından insan sağlığına zararsız bir şekilde üretildiği devirlerde söylemişler… Ve herkesin bildiği gibi gününüzde bırakın kullanılacak eşyaları, hormonlu, GDO’lu ve ne idüğü belirsiz katkı maddeleriyle üretilen yiyecekleri yiyen ve içecekleri içen-içmek zorunda kalan insanlar da enva-i türlü hastalıklar birçok kişinin ya ölümüne ya da aylarca, hatta yıllarca hasta olarak yatmasına-yatağa bağlı kalmasına sebebiyet veriyor… O nedenle ben gıda güvenliği ile can güvenliğini eş değer görüyorum… Onun için, Bakanlık sadece tağşiş-taklit yapan veya hîleli gıda maddesi üreten firma veya markaları bâriz bir şekilde deşifre etmeli, deşifre yetmez, aynı zaman da ağır-caydırıcı cezalar da vermeli ki, benzer şekilde üretim yapmayı düşünen üreticilerin ve marka sahiplerinin gözleri korksun!

MAGANDALARA DA AĞIR CEZALAR VERİLMELİ Kİ, TELÂFİSİ İMKÂNSIZ KAZALAR ÖNLENMELİ!! BU KONU DA BEN ‘’YENİ VALİMİZ DEN DE YENİ EMNİYET MÜDÜRÜMÜZDEN DE” ÜMİTLİYİM!!

Mâmafih, asker uğurlama ve karşılama gibi etkinliklerin ve trafik magandalarının sayılarında fazla bir değişiklik olmasa da havaların soğuması ve okulların açılmasıyla birlikte nişan, nikâh, düğün ve sünnet merasimi gibi etkinlikler de önemli bir düşme-azalma olduğu için, bu etkinliklerin maganda sayılarında da çılgınlıklarında da bir azalma olacaktır tabii olarak! Ancak, herhangi bir etkinlik magandasının kurşunuyla veya bir trafik magandasının fütursuzluğuyla bir kişinin yaralanması veya ölmesi de büyük bir kayıptır! Çünkü, ateş düştüğü yeri yaksa da bazı ateşler geniş bir çevreyi yakabilir!

Demem o ki, şimdiye kadarki Vâli ve Emniyet Müdürlerimiz ve diğer kamu görevlilerimiz de ilimizin asayişini sağlamak ve var olan problemlerini çözmek için çalıştılar çabaladılar elbette. Ancak, her geçen gün suç şekil ve çeşitleriyle birlikte suçlu sayılarının da artması mülkî ve emniyet amirlerimizi, dolayısıyla da, âsayişi temin etmekle görevli memurlarımızı da zorladı-zorluyor… Amma velâkin yeni Valimiz Tülay Baydar Bilgihan’ın iki çocuk sahibi bir anne olmasının ötesinde İçişleri Bakanlığı bünyesinde Personel Genel Müdür Yardımcılığı, bir çok ilçe de kaymakamlık ve Erzincan İlimiz de de Vali Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş olması, ayrıca ilimizin problemlerine, özellik ve güzelliklerine kısa süre de vâkıf olması, ayrıca gerektiğinde otoriter, gerektiğinde müşfik, ama her zaman iyi bir yönetici-idareci olması; Emniyet Müdürümüz Ahmet Kurt’un ise tecrübeli bir polis şefi ve deneyimli bir İl Emniyet Müdürü olması, İlimiz genelinde ve kısa sürede yaptıkları yerinde, zamanında ve şümullü çalışmaları bir çok kişinin olduğu gibi benim de dikkâtimi çekti. Yani ben, bundan 10 gün kadar önce İlimizde göreve başlayan Vali Tülay Baydar Bilgihan ile 1 ay kadar önce göreve başlayan İl Emniyet Müdürü Ahmet Kurt’un uyumlu bir şekilde çalıştıklarını ve görev tutkunu bir mülkî ve emniyet âmiri olduklarını gördüm, duydum ve biliyorum… Ayrıca, yeni Jandarma Komutamız Kıdemli Albay Mehmet Balcı ile henüz tanışma imkânım olmadı. Ancak, O’nun da İçişleri Bakanlığı bünyesinde ve yurt dışında önemli görevlerde bulunduktan sonra İlimize atandığını öğrendim… Ve bu atamalar ve çalışmalar beni oldukça ümitlendirdi!

Uzun lâfın kısası, meselenin hülâsâsı; İlimiz bundan sonra yeni, genç ama oldukça tecrübeli bir Mülkî Âmir olan Vali Tülay Baydar Bilgihan’ın Başkanlığında ve yönetiminde; İlimizin asayişi ise, O’da yerinde yeni ama mesleğinde oldukça eski, deneyimli ve meslektaşları arasında en kıdemli Emniyet Müdürlerinden biri olan Ahmet Kurt ve yine mesleğinde uzman ve kıdemli bir komutan olan Mehmet Balcı’nın komutasında sağlanacak. O nedenle ben, Burdur’da doğmuş olan ve Burdur’da da ölmeyi düşünen bir vatandaş, eski ve nâçiz de bir gazeteci olarak başta Yeni Valimiz, yeni Emniyet Müdürüz ve yeni İl Jandarma Komutanımız olmak üzere tüm eski-yeni kamu görevlilerimize başarı dileklerimle birlikte sağlık, sıhhat ve âfiyetler diliyor, herkese saygılar sunuyorum.

İBÂDET GİBİ TİCÂRET DE HÎLE KABUL ETMEZ!

Hz. Ali (r.a)

AKLINA HÎLE TEZGÂHI DOKUMA. ALDATAN

ALDANIR… Ve HÎLE YILDIRIMA BENZER ONUN

IŞIĞIYLA YOLCULARIN YOLU GÖRMELERİNE

İMKÂN YOKTUR! Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî

HATA YAPMAK HÎLE YAPMAKTAN ÇOK

DAHA ONURLUCA BİR EYLEMDİR…

Abraham Lincoln

SERTLİĞİN AŞIRISI KİN DOĞURUR. HOŞGÖRÜNÜN

AŞIRISI OTORİTEYİ ZAYIFLATIR. ORTAYI BULABİLİRSENİZ

NE KÜÇÜK GÖRÜLÜR NE DE HAKARETE UĞRARSINIZ!

Şeyh Sadi Şirazi

İYİ BİR YÖNETİCİ, İŞ ARKADAŞLARININ OLUMSUZLUKLARINA

BAKMAK YERİNE, OLUMLU YANLARINI ÖN PLÂNA ÇIKARIP

O YANINI DEĞERLENDİRİR..! Peter F. Drucker

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

15
EKİM

2024

'Dünya Gıda Günü'nde bile gıda israfında yarışıyoruz!

Taceddin Akbaş'ın ''Dünya Gıda Günü'nde bile gıda israfında yarışıyoruz!' adlı köşe yazısı Devamı

14
EKİM

2024

Standartlar günü de tüketiciyi koruma haftası da kutlu olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Standartlar günü de tüketiciyi koruma haftası da kutlu olsun' adlı köşe yazısı... Devamı

12
EKİM

2024

Teşekkürler 'Özçaylak Apartmanı'nın sakinleri ve ailemizin gönül dostları

Taceddin Akbaş'ın 'Teşekkürler 'Özçaylak Apartmanı'nın sakinleri ve ailemizin gönül dostları' adlı köşe yazısı... Devamı

11
EKİM

2024

Dileğimiz hiçbir şekilde afet olmasın olursa da kimseye bir şey olmasın!

Taceddin Akbaş'ın 'Dileğimiz hiçbir şekilde afet olmasın olursa da kimseye bir şey olmasın!' adlı köşe yazısı... Devamı

09
EKİM

2024

Hatırlatmak Düğerlilerden! Uyup uymamak yetkililerden

Taceddin Akbaş'ın 'Hatırlatmak Düğerlilerden! Uyup uymamak yetkililerden' adlı köşe yazısı... Devamı

08
EKİM

2024

Deniz Baykal'ı kasetle, Kılıçdaroğlu'nu hasetle, İnce'yi fesatla 'yiyen' çevreler Özel'i de 'İnce' hesaplarla yiyebilirler

Taceddin Akbaş'ın 'Deniz Baykal'ı kasetle, Kılıçdaroğlu'nu hasetle, İnce'yi fesatla 'yiyen' çevreler Özel'i de 'İnce' hesaplarla yiyebilirler' adlı köşe yazısı... Devamı

07
EKİM

2024

Türkiye, Bayraktarlar'a ne kadar teşekkür etse azdır!

Taceddin Akbaş'ın 'Türkiye, Bayraktarlar'a ne kadar teşekkür etse azdır!' adlı köşe yazısı... Devamı

05
EKİM

2024

Ömür biter, camiler ve din görevlilerinin haftaları bitmez!

Taceddin Akbaş'ın 'Ömür biter, camiler ve din görevlilerinin haftaları bitmez!' adlı köşe yazısı... Devamı

04
EKİM

2024

Hayvanları sevelim ama insanları da koruyalım ve sevgili mimarlarımızın günlerini kutlamayı unutmayalım!!!

Taceddin Akbaş'ın 'Hayvanları sevelim ama insanları da koruyalım ve sevgili mimarlarımızın günlerini kutlamayı unutmayalım!!!' adlı köşe yazısı... Devamı

03
EKİM

2024

Taklit ve hileli gıda üretenlerle birlikte magandalara en ağır cezalar verilmeli

Taceddin Akbaş'ın 'Taklit ve hileli gıda üretenlerle birlikte magandalara en ağır cezalar verilmeli' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Düzce’de gıda denetimleri ara vermeden devam ediyor
Bölgesel

Düzce’de gıda denetimleri ara vermeden devam ediyor

Düzce’de 2024 yılı içerisinde yapılan gıda denetimlerinde usulsüzlük görülen 63 firmaya 3 milyon 381 bin 569 TL idari para cezası uygulandı.

Taklit-tağşiş gıda her yerde! Liste uzadıkça uzuyor, herkes adana yediğini sandı ama bakın ne çıktı
Yaşam

Taklit-tağşiş gıda her yerde! Liste uzadıkça uzuyor, herkes adana yediğini sandı ama bakın ne çıktı

Tarım ve Orman Bakanlığı, halk sağlığını riske atan firmaları ifşa etmeye devam ediyor. Adana kebabında sakatat skandalı ve diğer gıda hileleri gündemde!

Gıda güvenliği tehdit altında mı? Bakanlık listeyi verdi ifşa etti
Yaşam

Gıda güvenliği tehdit altında mı? Bakanlık listeyi verdi ifşa etti

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği mücadelesinde yeni bir listeyi ifşa etti. Taklit ve tağşiş ürünlerin üreticileri ifşa edilirken, tüketici sağlığı büyük tehlike altında.

 taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar  Antalya Listesi yayınlandı
Bölgesel

taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar Antalya Listesi yayınlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmişler listesini, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmişler listesini yayınladı. Antalya Firmaları listesi

Afyon'da gıda işletmelerine denetim yapıldı
Yerel Yönetim

Afyon'da gıda işletmelerine denetim yapıldı

Afyonkarahisar’da ki alışveriş merkezlerinde hizmet gösteren gıda işletmelerine yönelik denetim gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..

Kütahya’da gıda denetimleri gerçekleştirildi
Bölgesel

Kütahya’da gıda denetimleri gerçekleştirildi

Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerinin katılımıyla gıda denetimleri gerçekleştirildiği bildirildi.