Taceddin Akbaş

TELEFONLAR AKILLANDIKÇA KULLANICILARI DELİRİYOR!

Taceddin Akbaş'ın 'TELEFONLAR AKILLANDIKÇA KULLANICILARI DELİRİYOR!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Bizim ilkokul dönemlerimiz de televizyonun ismi cismi bile olmadığı gibi, köylerimiz de elektrik de yoktu! O nedenle koskoca köyümüz Düğer’de ve sâdece 4 ailede transistörlü-büyük pillerle çalışan radyo vardı bunlardan biri rahmetli kayınpederim de, biri bizde, diğer 2’si de bir başka ailede idi. Ve büyüklerimiz sadece TRT’nin tek yayın organı olan radyodan ajans (haber), biz çocuklar ise şarkılar türküler, artı 27 Mayıs Askerî Darbesi’nin bildirilerini dinlemek için radyonun başında toplanır; Darbe Yönetiminin palavralarını dinler ve çocuk aklımızla da Menderes Hükümetine kızardık! Köyümüz de plak, teyp, taksi ve minibüs gibi araç ve gereçlerin hiçbiri yok, bir veya iki kişide de traktör vardı ve rahmetli kayınpederim de bir otobüs alarak tuttuğu şoförle köyümüzün şehirle irtibatını sağlamaya çalışıyordu. Ki, o devirde traktörü olan kişiler köyün, hattâ çevrenin en vâriyetli, en zengin kişileri idi!

ALMANYA DA YABANCI, TÜRKİYE DE ALMANCI OLAN İŞÇİLERİN… HALLERİ HİÇ GÖZÜMÜN ÖNÜNDEN GİTMİYOR(!)

Ve 1972-73’lü yıllarda Türkiye’den Almanya’ya işçi olarak giden ve ‘Almanya da yabancı, Türkiye’de ise Almancı’ olarak anılan kişilerin köyündeki kentindeki halleri hiç gözümün önünden gitmiyor… Çünkü onlar Türkiye’ye, köylerine kentlerine ‘izinli olarak’ geldiklerinde önce kılık kıyafetlerinden ve bol para harcamalarından, daha sonra da teyp çalarlı otolarından tanınırlardı. Ki, bizim çocukluk, hattâ gençlik yıllarımızda birçok evde ve kişide saat dahî yoktu! Onun için bizler gezer tozarken, genelde de fotoğraf çektirirken hep kol saatlerimizin görünmesine özen gösterirdik! Ayrıca biz tamı tamına 20 ay (600 gün) askerlik yaptık. Biz askerde iken Köyümüz Düğer’e elektrik geldiği gibi İl Merkezimize de 1977’li yıllarda yine bir devlet kanalı olan TRT’nin paket-bant yayın yapan siyah beyaz televizyon kanalı geldi. Falan oldu filan oldu..!

Sadede geliyor ve sözü şimdi de günümüze ve hemen herkesin evinde yerinde ve cebinde bulunan bilgisayar, internet ve akıllı telefon gibi aygıtlara getirmek istiyorum:

DELİKLİ DEMİRİN ÎCÂDIYLA MERTLİĞİN BOZULDUĞU GİBİ, CEP TELEFONLARININ İCÂDIYLA DA MAHRAMİYET.. BOZULDU!!

Mâlûm olduğu üzere bilgisayar ve internetle birlikte önce cep, daha sonra da akıllı telefonlar icat edildi ve bu aygıtlar önceleri iş insanlarında veya zengin kişilerde bulunurken, son yıllarda fakir zengin, köy kasaba fark etmeden 7’den 77’ye hemen herkesin evine, işyerine ve cebine girdi. Yani bizlerin, telefonlarıyla birlikte bilgi sayarlarımız da bulunan internet vasıtasıyla hemen her yerde, herkesle konuşup görüşebilme, açıktan ya da gizliden fotoğraf ve video çekebilme, doğru ya da yanlış birçok bilgi ve belgeye ulaşabilme imkânı var! Bu imkânlar iyi niyetli kişilerin elinde olduğu zaman iyi-güzel, kötü niyetli kişilerin ellerinde de çirkin maksatlı olarak kullanılabiliyor..

Kısacası ulaşım araçları konusu ayrı; teknolojinin, dijital aygıtların ve iletişim araçlarının baş döndürücücü bir şekilde geliştiği bir devirde istihdam problemi de ortaya çıkıyor. ((Ki, bunların en bariz örneği, eline akıllı bir telefon geçiren hemen herkes gazeteciliğe soyundu. Dolayısıyla da gazeteciliğin veya gazetecilerin ekmeklerini ellerinden aldı!)) Ancak, gerisi neyse ne amma, teknoloji değiştikçe ve aygıtlar geliştikçe insan sağlığı büyük bir tehdit altına giriyor ve bunların en zararlıları da hemen herkesin cebinde, elinde ve yatak odasında ve başucunda bulundurduğu cep telefonları, hattâ şarj aletleri geliyor! Ancak bunu rağmen bu aletler hiçbirimizin elinden düşmüyor!

Uzun lâfın kısası, meselenin hülâsâsı; yediğimiz hormonlu-GDO’lu meyve, sebze ve diğer gıda maddeleri, içtiğimiz kolalı, asitli, katkı maddeli, cilâlı boyalı ve zararlı içecekler, kanserojen içirikli kap kacaklar, giyecek ve plastik-naylon, hattâ aspetli eşyalar ve benzerlerinin konusu ayrı; ancak peynir ekmek gibi alınıp satılan akıllı telefonların ve bilhassa çocukların kullandıkları tablet bilgisayarların ve mesnetsiz, ahlâksız, destursuz oyunlarının aslında bizi ve çocuklarımızı akılsızlaştırdığı yetmezmiş gibi, madden ve mânen de bağımlılaştırıyor! Dolayısıyla da nefsimizi hasta, neslimizi ve istikbâlilimizi de, istiklâlimizi de tehdit ediyor. O nedenle ben ‘hadi yetişkinler neyse ne amma, çocuklarımızı olsun bu teknolojinin zararlarından koruyup kurtaralım!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

TEKNOLOJİ EVCİLLEŞTİRİLMEMİŞ BİR KÖPEK GİBİDİR

John Shirley

OLAMAZ! İNSANLAR KENDİ KENDİLERİNİN ÂLETLERİ OLDULAR

Henry David Thoreau

TEKNOLOJİ BİR FİKİR DEĞİL, FİKRİ ELDE ETME YOLUDUR. O YÜZDEN TEKNOLOJİYE AŞIRI HAYRANLIK DUYMAMALI, ONDAN KORKMAMALISINIZ

John Hegarty

TEKNOLOJİ HİÇ BİR ŞEYDİR. ASIL ÖNEMLİ OLAN İNSANLARIN ÖZÜNDE İYİ VE ZEKÎ OLDUKLARINA, ONLARA GEREKLİ ARAÇLAR VERİLDİĞİ TAKDİRDE MÜKEMMEL İŞLER BAŞARACAĞINA DUYDUYUMUZ İNANÇTIR

Elyssa Friedland

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

16
KASIM

2024

Küçük bir bypass yeli, bizi büyük bir şehre savurdu

Taceddin Akbaş'ın 'Küçük bir bypass yeli, bizi büyük bir şehre savurdu' adlı köşe yazısı... Devamı

26
EKİM

2024

Sevgili okurlarımdan, '2-3 haftalığına' izin istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Sevgili okurlarımdan, '2-3 haftalığına' izin istiyorum' adlı köşe yazısı... Devamı

25
EKİM

2024

Hem evlenenlerin sayısı hem de nüfusumuz azalıyor

Taceddin Akbaş'ın 'Hem evlenenlerin sayısı hem de nüfusumuz azalıyor' adlı köşe yazısı... Devamı

24
EKİM

2024

Bahçeli, 'Sana söylüyorum kızım gelinim sen anla...' dedi!

Taceddin Akbaş'ın 'Bahçeli, 'Sana söylüyorum kızım gelinim sen anla...' dedi!' adlı köşe yazısı... Devamı

23
EKİM

2024

BM'nin yaşı 80, gramı ise 80 kuruş

Taceddin Akbaş'ın 'BM'nin yaşı 80, gramı ise 80 kuruş' adlı köşe yazısı... Devamı

22
EKİM

2024

Bedeni açarak medeni olunamayacağı gibi; soyunarak da çağdaş olunamaz!

Taceddin Akbaş'ın 'Bedeni açarak medeni olunamayacağı gibi; soyunarak da çağdaş olunamaz!' adlı köşe yazısı... Devamı

21
EKİM

2024

Yavuz Savcı, yenidoğan çetesini bastırmış!

Taceddin Akbaş'ın 'Yavuz Savcı, yenidoğan çetesini bastırmış!' adlı köşe yazısı Devamı

20
EKİM

2024

Deniz ateş alır mı? almaz! Ya alacak olur n'olur? Onu da bekleyip göreceğiz!

Taceddin Akbaş'ın 'Deniz ateş alır mı? almaz! Ya alacak olur n'olur? Onu da bekleyip göreceğiz!' adlı köşe yazısı Devamı

19
EKİM

2024

İmam Hatipliler'in haftaları kutlu tüm İmam Hatipliler mutlu olsun!

Taceddin Akbaş'ın 'İmam Hatipliler'in haftaları kutlu tüm İmam Hatipliler mutlu olsun!' adlı köşe yazısı... Devamı

17
EKİM

2024

Mülakat olmalı ama torpil olmamalı!

Taceddin Akbaş 'Mülakat olmalı ama torpil olmamalı!' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Kahraman Teknoloji Bucak’ta hizmete açıldı! 0 ve 2. el telefondan, teknik servise kadar kaliteli hizmet
Tanıtım

Kahraman Teknoloji Bucak’ta hizmete açıldı! 0 ve 2. el telefondan, teknik servise kadar kaliteli hizmet

Burdur Bucak’ta açılan Kahraman Teknoloji, cep telefonu ve tablet kullanıcılarına güvenilir teknik servis, uygun fiyatlı aksesuarlar ve geniş ürün yelpazesi sunuyor.

Sosyal medya beynimizi ve algılarımızı esir mi alıyor? Beğenilme ihtiyacı ve onaylanma arzusu
Yaşam

Sosyal medya beynimizi ve algılarımızı esir mi alıyor? Beğenilme ihtiyacı ve onaylanma arzusu

Sosyal medyada beğenilme ve onaylanma ihtiyacı, beyin sağlığını ve algıları nasıl etkiliyor? Sosyal medya bağımlılığının psikolojik etkileri hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz haberimize buyurun!

Kimya devlerinin gözü bu fuarda
Yaşam

Kimya devlerinin gözü bu fuarda

Türkiye’de ilk kez Denizli'de ileri teknolojiyle üretilen teknoloji radyal fan, blower, MVR, turbo kompresör ve endüstriyel vantilatörler, Rusya Fuarında dünya pazarına tanıtıldı. Detaylar haberimizde..

WhatsApp'ın yeni özelliği geliyor, sohbet robotu güvenli olacak mı?
Yaşam

WhatsApp'ın yeni özelliği geliyor, sohbet robotu güvenli olacak mı?

WhatsApp daha gelişmiş bir sohbet deneyimi için yeni bir özellik geliştiriyor. Bu özelliğin kullanıcılar için güvenli olup olmayacağı tartışılıyor.

İşte teknolojiyle ilgili ilginç bilgiler, çok şaşıracaksınız!
Yaşam

İşte teknolojiyle ilgili ilginç bilgiler, çok şaşıracaksınız!

Bu haberimizde teknolojiyle ilgili çok şaşıracağınız bilgileri derledik. İnternetten e-postaya, ilk bilgisayar virüslerinden ilk mobil telefonlara kadar pekçok teknolojik ürünle ilgili birbirinden ilginç bilgiler...

Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir? Belirtileri ve Kurtulma Yolları
Yaşam

Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir? Belirtileri ve Kurtulma Yolları

Sosyal medya bağımlılığı günümüzde büyük bir sorun haline geldi. Bu bağımlılığın belirtileri nelerdir ve nasıl kurtulabilirsiniz? Sosyal medya kullanımını sağlıklı bir düzeye çekmek için etkili yöntemleri keşfedin!