Taceddin Akbaş

TESETTÜR-TESETTÜR OLMAKTAN ÇIKTI!

Taceddin Akbaş'ın 'TESETTÜR-TESETTÜR OLMAKTAN ÇIKTI!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Yıllarca ‘başörtüleriyle’ bırakın üniformalı veya resmî kurum ya da kuruluşlarda çalışmayı, imam hatip liselerinde ve ilâhiyat fakültelerinde bile okuyamayan kız öğrenciler son yıllarda üniforma giyilmesi zorunlu olan okullarda bile başörtüleriyle okuyabildikleri gibi, kadınlar kızlar tüm resmî kurum ve kuruluşlarda ve rahatlıkla ‘en küçük bir baskı görmeden veya tepki almadan’ çalışabiliyorlar… Amma velâkin, çok azı hâriç birçoğu bu hakkın ya kıymetini bilmiyor, ya istismar ediyor, ya da tesettürün ne anlama geldiğini bilmiyor, biliyorsa bile bunu kâle almıyor! O nedenle ben bu arada bir parantez açarak bilmeyen sevgili okurlarıma tesettürün ne demek veya nasıl olması gerektiği konusunu açmak, sonra da konu hakkındaki nâçiz görüş ve düşüncelerime geçmek istiyorum:
Şöyle ki; tesettür ister kadın veya kız olsun, ister erkek olsun her Müslüman’a farzdır… Ve erkekler konusu ayrı, bir kadın veya kızın el, ayak ve yüzü hariç vücudunun herhangi bir yerini kendisine nikâh düşen ve reşit olan bir erkeğe, hattâ gayrimüslim bir kadına bile’ bilerek-isteyerek’ göstermesi caiz değildir, yasaktır, çünkü bu büyük bir haramdır..!
Tesettür konusunda Peygamber Efendimiz (sav), “Ateş ehlinden iki sınıf vardır, ‘henüz onları görmedim.’ Yanlarında sığır kuyruğu gibi bir şeyler taşıyıp onu insanlara vuran insanlar; kâsiyatün âriyatün (giyinmiş çıplak) kadınlar ki bunlar Allah’a (c.c) taatten dışarı çıkmışlardır. Bunlar başkalarını da baştan çıkarırlar. Başları deve hörgücü gibidir. Bu kadınlar Cennete girmek şöyle dursun, kokusunu dahî alamazlar. Halbûki onun kokusu şu kadar uzak mesafeden bile duyulur…” buyuruyor, dolayısıyla da mû’mineleri-mû’min kadınları, kızları ve erkekleri de tabii, uyarıyor!
TESETTÜR ‘SADECE’ GİYİNMEK DEĞİL; İSLÂM’A
UYGUN BİR ŞEKİLDE ÖRTÜNMEK VE ÖRTÜNÜN
HAKKINI HER YERDE ‘HER ZAMAN’ VERMEKTİR!
Bizim îman ve inancımıza göre tesettür, giyinmekten veya örtünmekten.. ibâret değildir… Tesettür İslâm’a uygun bir şekilde örtünmek; yani giysilerimiz vücut hatlarımızı belli etmeyecek, dolayısıyla da karşı cinsleri birbirlerine karşı tahrik etmemek, hattâ dikkat veya ilgi çekmemektir! Amma velâkin, yıllarca başörtüleriyle resmî hiçbir kurum ve kuruluşta çalışamayan-çalıştırılmayan, İmam Hatip Okulları ve Yüksek İslâm Enstitülerinde veya İlâhiyat Fakültelerinde bile öğretim göremeyen, hattâ bu okulların bahçelerine dahî alınmayan kadınlarımız kızlarımız, bu hakları elde etmeleriyle birlikte büyük oranda rahatladılar ve çok mutlu olup sevindiler! Ancak kendilerini bir anda rahatlamanın verdiği atmosfere kaptıran birçok kadın ya da kız ya İslâm’a uygun örtünmemeye, örtünse bile örtünün hakkını vermemeye başladı maalesef… Yani birçok örtülü, ama tesettürlü olmayan kadın, diğer kadın ya da kızlardan, hattâ çarşıda pazarda ve yarı çıplak vaziyette gezip dolaşabilen hanımlardan daha fazla rahat yaşamaya, dolayısıyla da tüm dikkâtleri üzerine çekmeye başladı. Çünkü istisnâlar hâriç, bahsime konu kadın veya kızların bazıları Allah (c.c) emrettiği için değil de kendisine yakıştırdığı-moda haline geldiği için, bazıları eş veya iş bulmak için, bazıları da mevcut iktidara şirin görünmek için örtünüyorlar! Ki, bunların birçoğu da örtünmüş açıklar saçıklar durumundalar maalesef!
EHLİDÜNYAYA BİR DİYECEĞİM OLMAZ-OLAMAZ
AMA MÜSLÜMAN HANIMLAR DİKKATLİ OLMALI
Biz insanlar, 2.-3 şahısların veya diğer insanların iç dünyalarını bilemeyeceğimiz için sadece onların şekillerine, hal hareket, tutum ve davranışlarına bakarak haklarında bir kanata varırız… Ve ülkemizde örtülü her bayanı dindar bir bayan sanırız… Ve öyle bir bayanın en küçük kusur veya hatasını tüm örtülü bayanlara, daha kötüsü tesettürlü, sünnet sakallı ve sarıklı cübbeli Müslümanlara mâlederiz… O nedenle ben klasik veya yöresel örtülü bayanlara ve erkeklere bir şey demeyeceğim ama tesettür giyimli ama tesettürle uzaktan yakında alâkası olmayan giyimli kuşamlı ve davranışlı hanımlara bazı hatırlatmalarda bulanmadan da geçemeyeceğim:
Bir Müslüman her hâli ve hareketiyle iyiliğe güzelliğe örnek olduğunda veya önderlik ettiğinde ne kadar çok ecir alır ve sevaba girerse, bir kötülüğe ya da herhangi bir çirkinliğe önderlik ettiğinde de o kadar günâha girer! Ve günümüz de erkekler arasında sakal bırakmalar nasıl ve ne kadar yaygınlaştı ise, kadın ve kızlar arasında örtünmeler de o kadar yaygınlaştı… O nedenle hangi erkeğin sünnet niyetli ve sünnete icâbet maksatlı sakal bıraktığını, hangi kadın veya kızın da ‘Allah’ın emri olduğu için’ örtündüğünü ayır etmek çok zor! Onun için biz insanları giyiniş ve kuşanışlarına, hal ve hareketlerine veya davranışlarına bakarak kendileri hakkında bir kanaate varırız… Ve bu kişiler hakkında bazen yanlış bir kanaate varsak veya olumsuz bir itnibâ edinsek bile, birçoğunda doğru kanaate varır, olumlu intiba ediniriz… Çünkü biz su-i zanna değil, hüsnü zanna memuruz! Onun için benim ehli dünya insanların giyiniş kuşanışlarına, şekil ve şemâllerine veya davranışlarına bir diyeceğim olmaz-olamaz! Olsa bile bir işe yaramaz… Amma kendisinin Müslüman olduğunu ve İslâm’a uygun bir şekilde giyinip kuşandığını ve İslâm’a uygun bir şekilde yaşadığını veya yaşamaya çalıştığını, dolayısıyla da sünnete uygun davranışlarda, hal ve hareketlerde bulunduğu sanan kadınların ve kızların (erkeklerin de tabii) bu durumlarını yeniden gözden geçirmelerini dilerim… Ve bu konuyu kendimden ve çok uç bir örnek vererek daha müşahhaslaştırmak ve konumu özetlemek isterim:
Şöyle ki; meselâ bendeniz, yüz felci geçirdiğim yıllar hâriç, 40 yıla yakın bir süredir sakallıyım ve tiryâki olmamakla beraber sakallı olarak içtiğim hiçbir sigarayı açıktan veya halkın içinde içmedim, hattâ bunu evlatlarımdan.. bile gizledim! Bunu da hem israf, dolayısıyla da haram olduğuna ve sağlığa zarar verdiğine inandığım için, hem de çoluğa çocuğa, hattâ diğer insanlara ve bilhassa gençlere kötü örnek olmamak için yaptım… Ama günümüzde bırakın erkekleri, birçok açık ya da kapalı kadının kızın bir elinde telefon, bir elinde de sigara, kolunda veya sağında solunda da yabancı bir erkekle görüyorum ve bu insanların bunu çok normal bir davranış gibi gördüklerini sanıyorum…
Uzun lâfın kısası, meselenin hülâsâsı; günümüzde helâllerle haramların, yarı çıplak kadın ve erkeklerle ve gerçek tesettürlü bayanların bir arada yaşamak durumunda olan samimi, ya da Allah’ın (c.c) emrine ve Hazreti Peygamber’in sünnete uygun bir şekilde yaşamak isteyen Müslümanların işlerinin çok zor olduğunu görüyor, duyuyor ve biliyorum! O nedenle, Cenab-ı Hakk onlara kolaylık, diğerlerine de hidayetler versin!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.
EY ÂDEMOĞULLARI! SİZE HEM EDEP YERLERİNİZİ ÖRTECEK
BİR ELBİSE, HEM DE GİYİNİP SÜSLENECEĞİNİZ BİR ELBİSE
İNDİRDİK. TAKVÂ ELBİSESİNE GELİNCE; EN GÜZEL VE EN
HAYIRLI ELBİSE İŞTE ODUR. BUNLAR, İNSANLAR DÜŞÜNÜP
ÖGÜTLER ALSIN DİYE ALLAH’IN İNDİRDİĞİ ÂYETLERDENDİR!..
Âraf Sûresi, âyet 26
EY PEYGAMBER! HANIMLARINA, KIZLARINA VE MÛMİNLERİN
HANIMLARINA SÖYLE EVLERİNDEN DIŞARI ÇIKTIKLARI ZAMAN
DIŞ ÖRTÜLERİNİ ÜZERLERİNE ALSINLAR. BU ONLARIN İFFETLİ
KADIRLAR OLARAK TANINMALARI VE KÖTÜ İNSANLAR
TARAFINDAN SÖZLÜ VEYA FİÎLÎ TÂCİZE UĞRAYIP İNCİTİLMEMELERİ
AÇISINDAN EN UYGUN YOLDUR. ALLAH (c.c) ÇOK BAĞIŞLAYICIDIR!..
ENGİN MERHAMET SÂHİBİDİR…
Ahzap Sûresi, âyet 59
‘MEDENİYET’ DEDİĞİN AÇMAKSA BEDENİ,
DESENİZE HAYVANLAR BİZDEN DAHA MEDENÎ!
Mehmed Âkif Ersoy
GÖKLER AĞLIYOR, BİZ AĞLAMIŞIZ ÇOK MU?
BİZE ‘YOBAZ..’ DİYORLAR, HABERİN YOK MU?
Necip Fâzıl Kısakürek
ÇAĞDAŞLIĞI BULUNCA İFFETİ YİTİRMİŞİZ
SÜRÜ, YIĞIN OLUNCA MİLLETİ YİTİRMİŞİZ
NE KARNIMIZ DOYUYOR, NE GÖZÜMÜZ
ŞÜKRE UZAK KALINCA NÎMETİ YİTİRMİŞİZ…
Abdurrahim Karakoç

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

02
MAYIS

2024

'Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri

Taceddin Akbaş'ın ''Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri' adlı köşe yazısı Devamı

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Böyle Rezalet Görülmedi
Bölgesel

Böyle Rezalet Görülmedi

Toplu taşımada tesettürlü kıza yapılan terbiyesizlik kamerada haber detayı..

Aydın'da Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Tanıtımı Yapıldı
Bölgesel

Aydın'da Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Tanıtımı Yapıldı

Aydın İl Jandarma Komutanlığı tarafından, Jandarma Genel Komutanlığı'nın 185. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında jandarmanın tanıtımı yapıldı.

Sivas Ticaret Borsası: Kurban Bayramı Kesim ve Fiyatları Açıklandı
Yaşam

Sivas Ticaret Borsası: Kurban Bayramı Kesim ve Fiyatları Açıklandı

Sivas Ticaret Borsası tarafından yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban kesimi ve fiyatları açıklandı.

Geleceğin Veteriner Hekimleri Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Merkezi'nde Eğitim Alıyor
Yaşam

Geleceğin Veteriner Hekimleri Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Merkezi'nde Eğitim Alıyor

Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi’nde hayvan sağlığı ve bakımı konusunda uygulamalı olarak eğitim alan Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi son sınıf öğrencileri, geleceğin veteriner hekimleri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Başkan Şadi Özdemir’den gençlere mesaj
Bölgesel

Başkan Şadi Özdemir’den gençlere mesaj

Bursa Uludağ Üniversitesi Öğrenci Topluluklarını makamında kabul eden Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, gençlerin sorunlarını ve beklentilerini dinledi. Gençler ve kadınların öncelikleri arasında olduğunu vurgulayan Özdemir, “Her zaman gençlerin yanında olacağız” dedi.

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Kısmet Pala ve Annesini Makamında Ağırladı
Yaşam

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Kısmet Pala ve Annesini Makamında Ağırladı

Erzurum Valiliği sosyal medya hesaplarının sıkı takipçilerinden Kısmet Pala, annesi Naciye Pala ile birlikte Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi’yi ziyaret etti.