Taceddin Akbaş

TOKİ'nin Burdur'daki arsalarından Na'ber?

Taceddin Akbaş'ın 'TOKİ'nin Burdur'daki arsalarından Na'ber?' adlı köşe yazısı Burdur'da TOKİ arsa teslimlerindeki gecikme endişe yaratıyor. Arsalar ne zaman teslim edilecek? Fiyatlarda artış olacak mı?

Taceddin Akbaş

TOKİ’NİN BURDUR’DAKİ ARSALARINDAN NA’BER?

Az çok ilgilenenlerin bilecekleri gibi, milyonlarca ihtiyaç sahibi TOKİ’nin ‘’İlk Evim, Müstakil ve Müşterek Arsa’’ projesine müracaatta bulundu… Diğer illerdeki durumu bilmiyorum ama Burdur’dan müracaat edenler (çekilen kura sonunda) arsa sahibi olma hakkı elde etti ve bu tâlihli tâlihsizler arasında ben de varım! Ve hatırladığım kadarıyla kuralar Temmuz 2023 de çekilmiş, teslimatlar da 2023 yılının sonunda, yani aralık ayında yapılacaktı… Ancak, bugüne kadar bırakın arsaları sahiplerine teslim etmeyi, arsaların henüz yerleri, nerede olduğu bile belli değil. Ki, bazı hak sahipleri bana ‘sen gazeteci ve hak sahibisin, bu arsalar nerede biliyor musun?’ şeklinde sorular yöneltiyorlar, bende onlara ‘arsalar Burdur Gölü’nün üzerinde!’ diyerek herkes gibi benim de bu konuda herhangi bir bilgi sahibi olmadığımı-olamadığımı hicvediyorum!

Tamam, geçtiğimiz yıl meydana gelen ve ‘Asrın Felâketi’ olarak nitelendirilen Orta Anadolu Depremi Hükümetin de TOKİ’nin de işini oldukça zorlaştırdığını biliyorum… Ancak, ‘Burdur gibi küçük illerde konut teslimatları ayrı, arsa teslimatları bu kadar gecikmemeliydi’ diyorum. Şimdide sözü ilimizdeki konut ve fiyatlarına, kiralara ve kiralık ilânlara getirmek istiyorum:

KONUT İLÂNLARINDA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR KİRA VE SATIŞLAR İSE YERİNDE SAYIYOR!!

‘Sahibinden Satılık ve Kiralık Konut Piyasası’ verilerine göre Türkiye genelindeki enflasyondan arındırılmış ‘reel konut satış fiyatlarında’ 6 aydır düşüş yaşanıyor. Ve satılık konut ilân sayısı geçtiğimiz aralık ayında ‘önceki aya göre ve’ ülke genelinde yüzde 4,8 azalırken, kiralık konut ilân sayısı yüzde 5,1 oranında gerilemiş. Ve bu verilere göre konut fiyatları da konut kiralarında da düşüş yaşanması, en azından yerinde sayması patinaj yapması gerekir veya ve beklenir! Ancak, konut fiyatlarında ya da kiralarda düşmeyi bırakın tam tersine, yüzde 100-200-300’leri geçen artışlar yaşanıyor… Bunların farkında olan Hükümet te yasa çıkarıyor ve kiralarda artışların yüzde 25’i geçemeyeceğini tamim ediyor. Fakat hemen her şey yüzde 100 ve daha fazla oranlarda yükselir-artar-zamlanırken, ev veya iş yeri sahiplerinin mülklerinin kira bedellerini yüzde 25’le sınırlı tutmak hem vicdânî hem de hukûkî olmaz olamaz herhalde… O nedenle kiracılar da kiralayanlarda iyi bir empati yapmalı ve taraflar mutlaka bir orta yol bulmalı ki, kiracılar evlerinde yerlerinde huzur içinde ikâmet edebilsinler, mülk sahipleri de aldıkları paraların bereketlerini görebilsinler! Değilse kiracı ve kiralayan arasında bir kısırdöngüdür döner gider, hal böyle olunca da ne bed kalır ne bereket!

Gayet tabiidir ki, üreticilerin ürettikleri şeyleri, satıcıların da sattıkları şeyleri pahalı, en azından değer fiyatında satmak istedikleri gibi, tüketiciler de alıcılar da olabildiğince ucuz almak isterler! Bu konut sahipleri ve müteahhitler, yani konut alıcıları, satıcıları, kiracılar ve kiralayanlar için de geçerli. Ve bütün bunların ortasının bulunması da arz ve taleple birlikte kanaat etmeye bağlıdır… Amma velâkin, günümüzde insanlar öyle tatminsiz ve karnı tıka basa doysa bile gözü gönlü o kadar aç ki, bir Hadis-i Şerifte bildirildiği gibi, ‘günümüz insanın bir vâdi dolusu altını olsa ikinci vâdiden de hissesini isteyecek’ duruma geldi maalesef…

Velhâsıl-ı kelâm; ilçelerimizin durumlarını bilmiyorum ama birkaç yıl öncesine kadar İl Merkezinde ve bilhassa hareketli semt, sokak ve işlek caddelerde bir iş yeri, hattâ konut kiralayabilmek için ‘hava parası’ adı altında ve yüksek meblağlarda paralar ödenirdi! Ancak Pandemi, Rusya-Ukrayna Savaşı ve Orta Anadolu Depremi gibi olumsuzluklar birçok şeyi ve Türkiye genelini olduğu gibi İlimizin konut piyasasını da alt üst-ter yüz etti! Yani bu olumsuzluklar mülk sahiplerinin iştahlarını kabarttı, kiracıların ise iki ayaklarının bir pabuca girmesine neden oldu maalesef.

Hülâsâ-i netice; Burdur Merkez de ve geçtiğimiz aralık ayında teslim edilmesi gereken TOKİ arsalarının henüz semtleri bile belli değil. Ve Kurna mevkiinde TOKİ tarafından yaptırılan sosyal konutlar önceki yılın kış ayına girileceği günlerde hak sahiplerini teslim edilmesi gerekirken, bu yılın kış ayının sonuna gelinmesine rağmen, hâlâ teslim edilmedi. Ve İl merkezimiz de konut ve dükkân sıkıntısı olmaması ve satışların azalmasına rağmen, satış fiyatlarının da kiralarında bırakın düşmeyi artmasının bir mantığı olmaz-olamaz… O nedenle mülk sahipleri, yapı müteahitleri ve yapsatçılar kendilerini düşündükleri kadar kiracıları kirada oturanları da düşünmeliler!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

Nefsânî arzulara, (özellikle) kadınlara, oğullara, yığın yığın biriktirilmiş altın ve gümüşe, salma atlara, sağmal hayvanlara ve ekinlere karşı düşkünlük insanlara çekici kılındı. Bunlar, dünya hayatının geçici menfaatleridir. Hâlbuki varılacak yer, Allah’ın (c.c) katındadır. Ey Mülkün gerçek sahibi olan Allah’ım! Mülkü dilediğine verirsin, dilediğinden çekip alırsın. Dilediğini yüceltirsin, dilediğini de alçaltırsın. Her türlü iyilik Senin elindedir. Hiç kuşku yok ki Sen her şeye kâdirsin. (Âli İmrân, 14; 3/26)

Ademoğlu ihtiyarladıkça onda iki şey gençleşir: Mala karşı hırs ve hayata karşı hırs… Dünyaya fazla meyletme ki Allah (c.c) sevsin, insanların elindekilere göz dikme ki insanlar seni sevsin… (2 ayrı hadis)

Allah’ım! (c.c) bizleri felâket getiren zenginlikten ve zillet getiren yokluk ve darlıktan korusun(âmin) Taceddin AKBAŞ

BEKLENEN HEP GEÇ GELİYOR, GELDİĞİ ZAMAN DA

İNSAN BAŞKA YERLERDE OLUYOR… Oğuz Atay

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

02
MAYIS

2024

'Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri

Taceddin Akbaş'ın ''Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri' adlı köşe yazısı Devamı

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Burdur'da TOKİ Beklentisi! Arsalar Sahiplerine Ne Zaman Teslim Edilecek?
Bölgesel

Burdur'da TOKİ Beklentisi! Arsalar Sahiplerine Ne Zaman Teslim Edilecek?

Burdur'da TOKİ arsa teslimlerindeki gecikme endişe yaratıyor. Arsalar ne zaman teslim edilecek? Fiyatlarda artış olacak mı? Taceddin Akbaş'ın 'TOKİ'nin Burdur'daki arsalarından Na'ber?' adlı köşe yazısı

Burdur'un Karamanlı ilçesinde 3. Etap TOKİ teslim tarihi belli oldu
Bölgesel

Burdur'un Karamanlı ilçesinde 3. Etap TOKİ teslim tarihi belli oldu

AK Parti Burdur Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Bayram Özçelik Burdur'un Karamanlı ilçesinde 3. Etap Toki konutlarının teslim tarihi ile ilgili açıklamada bulundu. İşte tarih...

Burdur Bucak TOKİ kura çekiliş sonuçları
Bölgesel

Burdur Bucak TOKİ kura çekiliş sonuçları

Burdur'un Bucak ilçesi için 178 konutluk TOKİ kura çekimi tamamlandı.

Burdur, Isparta ve Afyon'da TOKİ kuraları ne zaman çekilecek ? İşte detaylar
Bölgesel

Burdur, Isparta ve Afyon'da TOKİ kuraları ne zaman çekilecek ? İşte detaylar

Öte yandan aralarında Burdur, Isparta ve Afyon'un da bulunduğu 12 ilin kura tarihleri belli oldu. Peki, TOKİ kura çekimi sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte merak edilen haberin detayları...

Bucak'taki TOKİ Projesinde 100 konut 178'e çıkarıldı
Yerel Yönetim

Bucak'taki TOKİ Projesinde 100 konut 178'e çıkarıldı

Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal'ın girişimleri ile Bucak'a yapılacak 100 konut arttırılarak 178'e çıkarıldı.

Burdur'da 1454 TOKİ Konutu için kura 25 Ocak 2023'de çekilecek
Bölgesel

Burdur'da 1454 TOKİ Konutu için kura 25 Ocak 2023'de çekilecek

AK Parti Burdur Milletvekili TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Bayram Özçelik, TOKİ Kurası ile ilgili açıklamada bulundu.