Taceddin Akbaş

Türk Dünyası dilde birleşirse fiilen olmasa bile fiilde birleşmeli

Taceddin Akbaş'ın 'Türk Dünyası dilde birleşirse fiilen olmasa bile fiilde birleşmeli' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

TÜRK DÜNYASI DİL DE BİRLEŞİRSE FİİLEN OLMASA BİLE FİİLDE BİRLEŞMELİ

Asrımız da bağlantısız bağımsız olarak varlıklarını sürdüren Türk Devletlerinin başında Türkiye Cumhuriyeti Devleti gelirken; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, de facto statüsüyle de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmak üzere Türk Dünyası 7 devletten oluşurken; bu devletlerin 5’i Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasıyla birlikte bağımsız ülke haline gelmiş olan devletlerdir… Ve ‘Türk Dünyası’ kavramı, Türk Cumhuriyetlerini de kapsayan ancak coğrafî ve demografik bakımdan çok daha geniş bir dünyaya tekabül eden bir kavramdır… Ve daha yeniye gelene kadar bu ülkelerin insanlarından bahsedilirken ‘Türkî’ kelimesi kullanılırken, bu insanlar için son birkaç bıldır da Türk kelimesi kullanılmaya başlandı; ancak, SSCB’nin dağılmasıyla birlikte üye sayıları 7 olmasına rağmen, bu devletlerin siyasal düzlemde teşkilatlanma, sayısal anlamda veya coğrafî alanda birleşmeleri-bütünleşmeleri olmamış-olamamıştı… Ve bu dağınıklığın farkında veya fevkinde olan, siyasi ve güçlü bir topluluk oluşturamamanın yanında bir dil birliği de yapamamanın sıkıntısını çeken başta Türkiye Cumhuriyeti ve Hükümeti ile Azerbaycan ve Türkistan Devleti yöneticileri olmak üzere dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın Türklerin sesleri, nefesleri ve gönül kafesleri olabilmek için var güçleriyle çalışıyorlar ancak bunu bir türlü başaramıyorlardı. Amma velâkin en son gelen bilgilere ve yapılan açıklamalara göre bu devletler ortak bir alfabe oluşturulması yönünde çok önemli bir karar almışlar… Yani, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, toplam 34 harften oluşan ‘Ortak bir Türk Alfabesi’ üzerinde uzlaşarak âdetâ bir dil devriminin altına imza atmış!

Şöyle ki; Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine ve merkezi Kazakistan’ın Başkenti Astana’da olan Türk Akademisi’nden yapılan açıklama da, Tür Akademisi ve Türk Dil Kurumu (TDK) işbirliği ile 9-11 Eylül 2024 tarihleri arasında, Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nun 3. Olağan toplantısı yapılmış ve toplantı sonunda yapılan açıklama da Türk Dil Dünyası’ndan oluşan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu üyelerinin katıldığı toplantının başarıyla tamamlandığına işaret edilmiş ve açıklama da şu görüşlere yer verilmiş:

“Toplantının temel amacı, bu alanda edinilen bilgiler ve komisyonun 2 yıllık faaliyet deneyiminden yararlanarak Türk dilleri için ortak alfabe projesine ilişkin çalışmaları sonuçlandırmaktı…” denmiş.

Toplantı da ilk olarak 1991 yılında bilim insanları tarafından önerilen Lâtin Tabanlı ‘Ortak Türk Alfabesi Projesinin’ kapsamlı bir şekilde gözden geçirildiğinin ve komisyonca bu Alfabe projesinde geliştirilmesi gereken hususlara ilişkin gerekli tespitlerin yapıldığının altını çizilen karar da, “Bu özverili çalışmanın sonunda 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi üzerinde anlaşıldı… Önerilen Alfabedeki her harf, Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil etmektedir. Ve Ortak Türk Alfabesinin geliştirilmesi, Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve iş birliğini teşvik ederken, onların dil mîrasını da korumaktadır… Ve Türk Akademisi ile Türk Dil Kurumu olarak bu süreçteki değerli katkılarından dolayı Türk devletlerinin hükümetlerine ve komisyon üyelerine teşekkür ediyoruz. İlgili tüm kurumlar, önerilen Ortak Türk Alfabesinin uygulamasını etkin bir şekilde destekleme davet edilmektedir…”

ALFABENİN ‘’A’’SI BİLE BENİ ÇOK HEYECANLANDIRDI HAYATA GEÇİRİLECEK OLMASI İSE GÖKLERE ÇIKARDI!

İslâm Ülkelerinin ve Türk Dünyası’nın şu ana kadar kurulmuş veya oluşturulmuş doğru dürüst, etkili ve yetkili bir siyasi, askeri ve ekonomik birlikleri olmadı-olamadı! Ama, İslâm Ülkelerinin ve Türk Devletlerinin ya da Türk Dünyasının tepelerinde Demokles’in Kılıcı gibi bekleyen bir AB’leri, NATO’ları, CENTO’ları, BM’leri, GK’leri, AET’leri ve saireleri var… Ve bu birlikler kendilerini genelde Emperyalist-yayılmacı ABD’nin, kapitalist-materyalist Batı ülkelerinin-Batılıların, özelde de Siyonist-katliamcı İsrail’in çıkarlarını korumakla görevli birer kuruluş olarak gördüler ve kararlarını bu ülkelerin lehine olacak şekilde aldılar! Yani bahsime konu paktlar, kurum veya kuruluşlar Müslüman ülkelerin, ister Müslüman olsun ister olmasın, Türklerin veya Türk Devletlerinin lehine ya da yararına olacak tek bir kararın altına imza atmadılar..! Arada bir attılarsa bile aldıkları kararları uygulamaya koymadılar… Bunun çok iyi farkında veya bilincinde olan Türk Dünyası’nın yöneticileri ‘ortak bir dînimiz var, öz dilimiz ve tek bir alfabemiz de olmalı…’ şeklinde düşünmüşler, taşınmışlar ve iyi-güzel bir karar almışlar… Bendeniz de ‘bu Alfabenin Türk Devletlerinin coğrâfî, fizîkî, siyâsî, ekonomi ve benzer konularda önemli bir birlik oluşturmalarına vesîle olur inşaAllah’ diyor; bu Alfabenin İslâm Dünyasına veya İslâm Âlemine de güzel bir örnek olmasını diliyor, herkese saygılar sunuyorum.

ALLAH’A (c.c) VE RESULÜNE (sav) İTAAT EDİN.

BİRBİRİNİZLE ÇEKİŞMEYİN! YOKSA KORKUYA

KAPILIRSINIZ VE KUVVETİNİZ ELDEN GİDER…

O HALDE ZORLUKLARA SABREDİN; ÇÜNKÜ

ALLAH (c.c) SABREDENLERLE BERABERDİR:

Enfal sûresi, 46. Âyet

ALLAH’IN YARDIMI CEMAATLE (TOPLULUKLA)

BERABERDİR… Ve BİRLİKTE RAHMET, AYRILIKTA

AZAP VARDIR! Hz. Muhammed (sav)

BİR MUM DİĞERİNİ TUTUŞTURMAKLA, IŞIĞINDAN

BİRŞEY KAYBETMEZ… Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî

BİR ELİN NESİ VAR, İKİ ELİN SESİ VAR… Türk Atasözü

SACAYAĞININ AYAĞI ÜÇ OLUR, BİRBİRİNE GÜÇ OLUR

BİRİ KIRILIRSA TAMAMI HİÇ OLUR!.. Ve YALNIZ OLAN

RAHAT GÖRMEZ, YARDIMLAŞAN YORULMA BİLMEZ!

ll Türkmen Atasözü

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

19
EYLÜL

2024

Teşekkürler GÜROK Grup 'Hoş geldin Soda Avoya'

Taceddin Akbaş'ın 'Teşekkürler GÜROK Grup 'Hoş geldin Soda Avoya'' adlı köşe yazısı Devamı

18
EYLÜL

2024

Gazilerimizin günleri kutlu kendileri... sağlıklı olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Gazilerimizin günleri kutlu kendileri... sağlıklı olsun' adlı köşe yazısı.... Devamı

17
EYLÜL

2024

Türk Dünyası dilde birleşirse fiilen olmasa bile fiilde birleşmeli

Taceddin Akbaş'ın 'Türk Dünyası dilde birleşirse fiilen olmasa bile fiilde birleşmeli' adlı köşe yazısı Devamı

17
EYLÜL

2024

Her çocuğun koluna altın bir bilezik verilmeli! Ancak bunu kim ve nasıl vermeli?

Taceddin Akbaş'ın 'Her çocuğun koluna altın bir bilezik verilmeli! Ancak bunu kim ve nasıl vermeli?' adlı köşe yazısı Devamı

16
EYLÜL

2024

Narin'e kıyan eller kırılsın! Ancak olay reyting meselesi de yapılmasın!

Taceddin Akbaş'ın 'Narin'e kıyan eller kırılsın! Ancak olay reyting meselesi de yapılmasın!' adlı köşe yazısı... Devamı

13
EYLÜL

2024

İyi ki doğmuşsun.. Ya Resulallah bizlere şefaat edersin İnşaallah

Taceddin Akbaş'ın 'İyi ki doğmuşsun.. Ya Resulallah bizlere şefaat edersin İnşaallah' adlı köşe yazısı... Devamı

12
EYLÜL

2024

Eğitimde Bulut'un, pancar da Kubilay'ın dediklerini dinleyin

Taceddin Akbaş'ın 'Eğitimde Bulut'un, pancar da Kubilay'ın dediklerini dinleyin' adlı köşe yazısı Devamı

12
EYLÜL

2024

Boşanma davaları artıyor, tazminat davaları bunaltıyor

Taceddin Akbaş'ın 'Boşanma davaları artıyor, tazminat davaları bunaltıyor' adlı köşe yazısı Devamı

10
EYLÜL

2024

Ülkemiz 'Hububat İhracatından' 8 ayda 8 milyar dolar kazanmış

Taceddin Akbaş'ın 'Ülkemiz 'Hububat İhracatından' 8 ayda 8 milyar dolar kazanmış' adlı köşe yazısı Devamı

09
EYLÜL

2024

İlimizin 4-5 zengini 45-50 engelliye bir öğün öğle yemeği veremez mi?

Taceddin Akbaş'ın 'İlimizin 4-5 zengini 45-50 engelliye bir öğün öğle yemeği veremez mi?' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Yörük Türkmen Festivali coşkusu
Etkinlik

Yörük Türkmen Festivali coşkusu

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali, Aksu At Çayırı'nda başladı. Festivalde Yörük kültürüne dair çeşitli etkinlikler yer alıyor.

Melike öğretmen onlara can oldu! 4 hayat kurtuldu
3. Sayfa

Melike öğretmen onlara can oldu! 4 hayat kurtuldu

Diplomasını almaya giderken geçirdiği kazada hayatını kaybeden 25 yaşındaki Melike Esen, organ bağışıyla 4 kişiye umut oldu. Melike'nin kalbi, karaciğeri ve böbrekleri farklı illerdeki hastalara nakledildi. Detaylar için hemen tıklayın.

Antalya'da kaza yapan sürücü şoka girdi, herkes seferber oldu
3. Sayfa

Antalya'da kaza yapan sürücü şoka girdi, herkes seferber oldu

Antalya Muratpaşa'da kaza yapan sürücü, yaşadığı şok nedeniyle aracın kapısını uzun süre açmadı. Polis ve vatandaşlar seferber olup kadını araçtan çıkardı. Olayın detayları burada!

Bucak Ziraat Odası'nda TARSİM bilgilendirme toplantısı yapıldı
Bölgesel

Bucak Ziraat Odası'nda TARSİM bilgilendirme toplantısı yapıldı

TARSİM, Bucak'ta düzenlenen bilgilendirme toplantısında tarım sigortalarının önemi, 2024 güncellemeleri ve doğal afetlere karşı koruma stratejileri hakkında çiftçileri bilgilendirdi.

Burdur'da ev yangını! Ev sahibi yaralandı, hayvan telef oldu
3. Sayfa

Burdur'da ev yangını! Ev sahibi yaralandı, hayvan telef oldu

Burdur Yukarı Kökez köyünde çıkan ev yangınında ev sahibi hafif yaralandı, 1 küçükbaş hayvan telef oldu. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürüldü ancak ev kullanılamaz hale geldi.

Burdur'da trafik kazası! Tır devrildi, sürücü yaralandı
3. Sayfa

Burdur'da trafik kazası! Tır devrildi, sürücü yaralandı

Burdur-Fethiye kara yolunda Bademli köyü yakınlarında kontrolden çıkan tır şarampole devrildi. Araç içinde sıkışan sürücü yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Kazanın detayları için tıklayın.