Madencilik sektörü Türkiye’nin, mermercilik sektörü de Burdur’un temel taşlarından, en önemli ihraç ürünlerinden ve ciddi miktarda gelir kaynaklarından biri… Ancak madenlerimizi yerin altından ve bin bir zahmetle çıkardığımız, mermerlerimizi de yine zor şartlar altında dağın başından indirdiğimiz halde, kolayca kamyonlara yükleyip yurt dışına gönderiyoruz. Yani maden cevherimizi ve altın değerindeki mermerimizi ihraç ediyor ve ihraç miktarımızın, dolayısıyla da dış gelirimizin veya dövizimizin arttığını ‘övünerek’ anlatıyoruz… Oysa bir Allah (c.c) vergisi ve tabiat harikası olan ürünlerimizi ham madde olarak, yani hiç işlemeden-işlem yapmadan, dolayısıyla da düşük fiyatlarla yurt dışına ihraç etmemiz hem şahsî ve yerli, hem de millî gelir kayıplarımıza, ayrıca istihdam kaybımıza neden oluyor…
Meselâ, ben konunun uzmanı veya bir bileni değilim ama, konunun ‘yerli ve millî’ uzmanları, ‘krom cevherinin piyasa fiyatları ton başına 3 bin-3 bin 500 Dolar civarında satılırken, krom, demir ve nikel kullanılarak elde edilen paslanmaz çelik 10 bin Doların üstünde fiyatlarla satılıyor! Oysa ham krom cevherimizin, en azından paslanmaz çelik üretiminde ara ürün olan ferrokrom gibi işlenmiş ürünlere dönüştürülmesi gerekmez mi?’ diye soruyorlar…
Mermerin önemi veya değeri de kromdan-krom cevherinden az olmadığını hatırlatan uzmanlar, ‘Türkiye mermer ihracatında da büyük gelir kaybına uğruyor… Bu türden katma değeri düşük madencilik ürünlerinin vergi kesintileri uygulanarak Özel Kalkınma Fonları (ÖKF) oluşturulabilir. Bu fonlar ile mâden işletme tesislerinin teknolojik alt yapıları geliştirilebilir, dolayısıyla da madenlerin işlenmiş ürünlere dönüştürülmesinin önü açılabilir…’ diyorlar!
Kısacası ve açıkçası; uzmanlar, ‘mermer ve krom mâdenciliğinde veya cevherinde diğer mâden üreticisi ülkelerin uyguladığı tedbire benzer tedbirler alınmazsa eğer, yeraltı kaynaklarımız ülkemiz dışındaki ülkelere katma değer ve istihdam sağlamaya devam edecektir… Ülke madenlerinin en iyi şekilde değerlendirilmesi ve ekonomiye daha fazla katma değer sağlaması; akılcı-gerçekçi ve doğru politikalar ile mümkündür…’ diyorlar. Ve ‘mâdenler ile birlikte mermerler ‘katma değer oluşturması ve ekonomiye canlandırma açısından’ hayatî öneme sahiptir… O nedenle, mâdenlerin ham şekilde, işlenmeden, hiçbir işlem yapılmadan satılması, ülkemizin büyük kaybına neden olmaktadır… Ayrıca, mâdencilik sektöründe katma değer meydana getirmek ve istihdamı artırmak sadece bugünü değil, yarını da gözetmek ve düşünmek anlamına gelir…’ diye de ilâve ediyorlar.
Türkiye genelini bilmiyorum ama İlimiz Burdur’un ‘mermer rezervi açısından’ hatırı sayılır bir yeri olduğunu biliyorum… Ki, Valilik kaynaklarına göre Burdur son yıllarda doğal taş sektöründe büyük bir atılım gerçekleştirmiş… Çünkü, Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) verilerine göre İlimiz Burdur yaklaşık 40 milyon ton mermer rezervine sahip. Ayrıca Burdur Beji ve Mermeri ile dünya çapında marka olan Bundur da yaklaşık yılda 3 milyon 200 bin ton mermer üretimi yapılmakta ve bu ürünler Çin, ABD, Kanada, Hollanda, Fransa, İtalya, Belçika, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ortadoğu ülkeleri ile Kore olmak üzere birçok ülkeye mermer ihracatı yapılmakta ve Burdur’un ihracat kelemleri büyük ölçekte mermer sektöründen oluşmakta. Ve Burdur’da 389 mermer işletmesinin 124’ü fabrika ve atölye olarak faaliyetine devam ederken, 265’i mermer işletmesi ve 389 işletmede 9 binden fazla işçi çalışmakta ve ilin istihdamı açısından bu rakam oldukça önemli... Ancak, Burdur’un toplam mermer rezervi 40 milyon ton civarında ise ve Burdur yılda 3 küsur milyon mermer üretiyor, satıyor veya ihraç ediyorsa eğer, 10-11 yıl sonra Burdur’un mermeri sıfırlanacak demektir!
Burdur da çıkarılan ve dünya çapında ün yapan “Burdur Beji-Burdur Kahvesi” olarak bilinen mermer türü; güneş ışınlarını yansıtmadığı için bakıldığında gözü yormaması, sert oluşu, su emişinin düşük olması, basit asitlerden etkilenmemesi, çok iyi cila olması gibi özellik ve güzelliklerinden dolayı dünya pazarlarında meşhur ve aranan bir mermer çeşidi. Yani Burdur Beji dünya çapında bir marka konumunda… Ancak ben yine de, krom cevherimizin de Burdur Mermerimizin veya Bejimizin de iyi değerlendirilmediğini düşünmüyorum… O nedenle ben konu hakkındaki yazımı noktalarken, yetkililerin, madenci ve mermercilerin, konunun uzmanlarıyla istişare etmelerinin önemine vurgu yapmak istiyor, herkese saygılar sunuyorum.
HAYAT KISA, VAZİFE AĞIR, FIRSATLAR GEÇİCİDİR!
Sokrates
OLAĞANÜSTÜ FIRSATLARI BEKLEMEYİN. SIRADAN
FIRSATLARI YAKALAYIN VE ONLARI ÖNEMLİ HÂLE
GETİRİN… SIRADAN İNSANLAR FIRSATLAR BEKLER
GÜÇLÜ İNSANLAR İSE FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜR!
Orison Swett Marden
HER SORUN KENDİ İÇİNDE BİR FIRSAT SAKLAR
VE SORUN FIRSATIN YANINDA CÜCE KALIR!
Benjamin Franklin
HAZIRLIKLA FIRSATIN BİR ARAYA GELMESİ
BİZİM ‘ŞANS’ DEDİĞİMİZ ÇOCUĞU DOĞURUR!
Anthony Robbins
EN BAŞARILI İNSANLAR AYRICALIKLARINI, FARKLI
BİR YETENEĞE SAHİP OLDUKLARI VEYA KENDİLERİNE
BİR FIRSAT SUNULDUĞU İÇİN ELDE EDEMEMİŞLERDİR.
ELDE OLAN FIRSATI KULLANMIŞLARDIR! Burice Barton
BÜYÜK İŞLERDE FIRSATLARI KOLLAMAKTAN ZİYADE
ÖNÜNE ÇIKAN FIRSATLARI DEĞERLENDİRMEK DAHA
İYİDİR… La Rochefauceuld
NEREDE OLURSANIZ OLUN, ELİNİZDEKİLERLE
YAPABİLECEĞİNİZİ YAPIN! Theodore Roosevelt
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Amerika gibi bir ülkeyi trump veya biden gibi zavallılar yönetiyorsa ki, yönetiyor o zaman salıverin dünyanın ipini gitsin!' adlı köşe yazısı.... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Sahte içkiden 40 kişi ölmüş! Ya gerçek içkiden ölenlerin sayısını bilen var mı acaba?' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Zafer inananlarındır ve Zafer yakındır!' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Ya Kovit-19… aşıları aklanmalı ya da sorumlularından hesap sorulmalı!' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Gazze de 'Ateşkes Sağlandı' ancak, yürekler dağlandı' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Tebrikler sayın Dalgar ve Gündüzalp' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Sarıkamış şehitlerini anma ve dünya tüketiciler gününü kutlama hakkındaki görüş ve düşüncelerim' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Görme Engelliler Haftası kutlu olsun ve engellilerimiz unutulup ihmal edilmesin' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Rüzgar eken fırtına biçer! Ya fırtına eken?...' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Biz yıllardır hem boykot hem de tasarruf ediyoruz' adlı köşe yazısı... Devamı
Yorumlar (0)