Hemen herkesin bildiği ve benim de sık sık dile getirdiğim gibi, ilimiz de, Ülkemiz de büyük bir tarım ülkesi… O nedenledir ki, ülkemiz, hububat ihrâcâtından 8 ay da 7 milyar 800 milyon Dolar, yani 8 milyar Dolara yakın gelir elde etmiş… Onun için ben daha yazımın başında hububat emekçilerini-işçilerini ve işverenlerini yürekten kutluyor, gelirlerinin artarak devam etmesini ve bereketlerinin her geçen gün çoğalmasını diliyorum… Şimdi de konu hakkındaki diğer görüş ve düşüncelerime geçmek istiyorum:
Türkiye Gıda İhracatçıları Birliği (Tİ) Başkanlığı, yaptığı bir açıklama da bisküvi, buğday unu, bitkisel yağlar, şekerli ve kolalı ürünler ile makarna başta olmak üzere temel gıda ürünleri alanına giren bakliyat, yağlı tohumlar ve mâmulleri sektörünün, yılın 8 ayı sonunda toplam ihrâcatı %0, 9 artışla 7,8 milyar dolar olmuş…
TİM Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mâmulleri Sektörü Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, yaptığı bahsime konu açıklamasında “Dünyadaki buğday arz ve stoklarındaki yükselişi dolayısıyla, fiyatların aşağıya çekmesini bekliyorduk ama geçtiğimiz yıla göre sadece buğday unu ihracatında gerilemeden dolayı ülke olarak 100 milyon Dolara yakın bir ihracat gelir kaybına uğradık. Ve bu kayıp ta dünyada düşen fiyatlar kadar oldu…” demiş.
Başkan Ahmet Tiryakioğlu’nun verdiği bilgilere göre, genelde köylümüz, özelde çiftçimiz, ziraatçimiz ve sairemiz dünya genelindeki ve ülkemiz özelindeki tüm olumsuzluklara, kurak giden havalara, küresel ısınmalara ve artan maliyetlere rağmen çalışmış çabalamış ve ülkemize 8 ay da 8 milyar dolara yakın bir ihracat geliri-dövizi kazandırmış… O nedenle ben bu ve bu gibi konularda büyük emek harcayan, gayret gösteren ve ülkemize döviz kazandıran tüm ilgilileri yürekten kutluyor, şimdi de benzer bir konuya daha değinmek istiyorum:
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın verdiği bilgi ve rakamlara göre; 2022 yılında 2,17 milyar Dolar olan e-ihracat, 2023 yılında yüzde 131 oranında bir artış göstererek 5 milyar dolar artmış ve 2024’ün sonuna kadar toplam ihracatta 8 milyar dolar e-ihracat bekleniyormuş.
Geleneksel ticaretin sınırlarını aşan, küresel erişimi mümkün kılan ve her ölçekteki işletmeye yine fırsatlar sunan e-ticaretin, ticaretin dijitalleşme yolculuğunun en güçlü temsilcisi olduğunu belirten Ticaret Bakanı Ömer Bolat, online pazar yerleri ile birlikte tüketicilerin ürünlere kolayca erişilebilir hâle geldiğini hatırlattığı açıklamasında “Küçük işetmelerin küresel pazarlara açılma fırsatı buldular. Bu da e-ticaretin ne kadar önemli olduğun en bariz göstergesidir…” demiş.
Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; ilgili her yazım da dünya yıllardır petrolün savaşını veriyor ve sömürgeci ülkeler kendilerinden, yani kendi kafalarından olan ülkeleri ve bilhassa petrol ve doğalgaz üreticisi olan ülkelerin yer altı yer üstü ne kadar değeri varsa sömürdüler, semirdiler ve kemirdiler. Sıra şimdide suyu ve sulak alanları bol olan ülkelerin sularına ve arazilerine gözleri çıkasıca gözlerini diktiler… Yani bundan sonraki savaşlar petrol veya doğalgazdan su yüzünden çıkacak… O nedenle ülkemiz suyu bol bir ülke olmadığı gibi, zirai ilaçlar sularımızı da topraklarımızı da zehirliyorlar maalesef… O nedenle, suyumuzun da toprağımızın veya arazilerimizin de kıymetini iyi bilelim!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.
EKONOMİK KALKINMA, TÜRKİYE’NİN ÖZGÜR,
BAĞIMSIZ, DAİMA DAHA KUVVETLİ, DAİMA
DAHA GÖNENÇLİ TÜRKİYENİN BEL KEMİĞİDİR
EKONOMİSİ ZAYIF BİR MİLLET FAKİRLİK VE
YOKSULLUKTAN KURTULAMAZ. TOPLUMSAL VE
SİYASAL FELÂKETLERDEN YAKASINI KURTARAMAZ
K. Atatürk
TOPRAĞI İŞLEYEN EKMEĞİ DİŞLER!
Atasözü
SADIK VE VERİMLİ ÇALIŞMA, HEMEN FARK
EDİLMESE DE SONUÇTA MEYVE VERİR!
Jawaharlal Nehru
VERİMLİLİK VE ODAKLANMA, BAŞARININ
ANAHTARLARIDIR… Robert Crais
VERİMLİLİK HAYATTA KALMANIN TEMELİDİR
ETKİNLİK BAŞARININ TEMELİDİR… John C. Maxwel
VERİMLİLİK HAYAT GÜCÜNDEN DAHA YÜKSEK BİR
ÖNCELİKTİR… Adam Christopher
VERİMLİLİK HALİHAZIRDA YAPILANI DAHA İYİ
YAPMAKTIR… Peter Drcuker
ÇİFTLİKTE VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK SADECE BİR RİZK
AZALTMASI DEĞİL, AYNI ZAMANDA BİR KÂRLILIK
STARETJİSİDİR. Bill Vaughan
2025
Taceddin Akbaş'ın 'BUTSO ile MAKÜ 'Örnek bir' kararın altına imza atmış' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Burdur Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüğü, adıyla mütenasip hizmetler vermeye devam ediyor' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Hayvanlarımıza 'İyi bakalım ki' onlar da bize hizmet etsinler' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Bu gidişle ya Trump ABD'yi yer ya da ABD Trump'ı' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Uyuşturucu bataklığı kurutulmalı ki gençler bu bataklıktan kurtulsunlar' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Mesai saatleri yazın ayrı kışın ayrı düzenlenmeli!' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Düğün değil, bayram değil TÜSİAD birilerini niye öptü?' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Ailemizi ve kadınlarımızı 6284 sayılı yasayla değil; 1424 ya da 1446 yıllık yasalarla çok daha iyi koruruz!' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Bir zamanlar biz de millet hem nasıl milletmişiz. Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Sevgililer Günü kutlu Berat Gecemiz mübarek olsun' adlı köşe yazısı... Devamı
Afyonkarahisar’da ekimi yapılan hububat ürünlerinin veriminin yüksek bir şekilde hasadı için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Detaylar haberimizde..
Bayburt'ta başlayan hububat hasadıyla birlikte, Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri dane kaybını en aza indirmek için biçerdöver kontrollerine aralıksız olarak devam ediyor.
Türkiye Ürün İhtisas Borsası'ndan alınan verilere göre, hububat fiyatlarında düşüş yaşandı. Güncel arpa, buğday ve mısır fiyatları ne kadar oldu? Güncel hububat fiyatları ne durumda? İşte detaylar...
Erzincan Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından belediye mücavir alanları içerisinde 630 dönüm arazi üzerine ekim yapılan hububat tarlalarında biçerdöver ile hasat işlemleri başladı.
Muş Ovası'nda 2 milyon 95 bin dekar alanda ekimi yapılan hububatın hasadından 7 milyar TL gelir bekleniyor.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde ihracat liderliğini sürdüren hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, yılın yarısında ihracatını yüzde 7,3 artırarak 1,6 milyar dolara taşıdı.
Yorumlar (0)