Eğitim durumlarını ve bulundukları beldeyi bilmiyorum ama organik tarımla uğraşan ve köylerinde ya da kentlerinde bir yerde iki kişiyle kocaman bir ekip gibi çalıştıklarını belirten Şener Varlık ile eşi Saadet Varlık, ülkemizin bir tarım politikası olmamasından yakınıyorlar… Ancak yaşı 93’ünde ve bahçe komşumuz olan ve sabahtan akşama kadar tarımla-ziraatla uğraşan Çarıklı Profesör Hüseyin Ölmez, Tarım Bakanlığına ve tarımla uğraşan kesimlere ilginç öneri ve tavsiyelerde bulunuyorlar. Ama ben önce Varlık Ailesinin tarımcı-ziraatçı reisi olan Şener Bey’in Maaile’ye yaptığı oldukça uzun ve geniş kapsamlı ama birbirinden ilginç tespit tavsiye ve önerilerini sevgili okurlarıma özetlemek, sonra da benim ‘ağaç budama ve aşılama profesörü’ dediğim komşumuz Hüseyin Ölmez’in, kendi tabiriyle ‘Yörük Hüseyin’in önerilerine geçmek istiyorum:
Şahin Varlık, “Türkiye’nin yedi coğrafyasında yedi iklimi var ve bu iklim de dünya da her ürünün yetişebileceği ülkemiz de neden dışarıdan ürün getiriyoruz-ithal ediyoruz? Okullarımızda bir tarım öğretimi ve eğitimi olması gerekiyor. Anaokulundan itibaren çocuklara doğayı, toprağı ve tarımı sevdirecek çalışmalar yapılmalı. Onlara ürünler yetiştirip yetiştirdiği ürünün tadını, lezzetini almasını sağlamalıyız. Çocuk saksıda kendi yetiştirdiği ürünün tadına aldığında onu tekrar tekrar almak için çabaladığı için ticari yönüne bakmıyor. Ayrıca Tarım Bakanlığımızın Tarım Kredi Kooperatiflerinin gözetiminde ve her coğrafyada o iklim de yetişen ürünün kotasını belirlemesi lâmız. Değilse domates bir yıl çok para kazandırdı ise ertesi yıl herkes domates yetiştiriyor. Bu seferde talep fazlası olduğu için ya yetiştiricinin elinde kalıyor ya da öldüm fiyatına satılıyor. Bunun nedeni de ülkemizin bir tarım politikasının ve planlamasının olmamasından kaynaklanıyor… Ve bana göre organik kelimesi ticârî bir kelimedir. Organik demeniz için yaptığınız yerin, tarlanın en az 5 kilometre çapında olması ve egzoz gazı almaması için otoban yolu üzerinde, kimyasal ilaç kullanılan bir tarım sahası olmaması gerekir…”
Kısacası, Çanakkale’nin neresinde olduklarını, asıl mesleklerini ve öğrenim durumlarını bilmediğim Varlık Ailesi’nin Reisi Şener Bey, “Bu yıl nasip olur ve bir de sponsor bulabilirsem eğer, aldığım bir davet üzerine Hindistan GOA Bölgesine Tarım Araştırma Enstitüsü’ne çalışma yapmaya gideceğim…” diyor. Dolayısıyla da tarıma verdiği önemi vurguluyor.
93’LÜK BANÇİVAN HÜSEYİN DEDE’YE GELİNCE,
“Lisinia’nın kurucusu Burdur/Yeşilova’nın ünlü Lavânta yetiştiricisi ‘Veteriner Hekim Öztürk Sarıca’yı unutmayalım-unutturmayalım ama asırlık çınar Hüseyin Ölmez’i-Yörük Hüseyin’i de unutmayalım-unutturmayalım... Yani, Burdur’un Bucak İçesine bağlı Kestel Köyünde ve kara çadırda doğmuş olan bir yörük çocuğu olarak 100’üne merdiven dayamış olan bendeniz Yörük Hüseyin’i de unutmayın-unutturmayın! Eski hemşerimiz ve Bakanlarımızdan biri olan müteveffa Prof. Dr. Fethi Çelikbaş’ın büyük takdirini kazanmış olan Hüseyin Ölmez, Bitlis eski Milletvekili ve Devlet Bakanı Kamuran İnan’ın dediği gibi, ‘ömrünün miskalini boşa harcamadan fidan yetiştirmekle ve ağaç budamakla hem ekonomiye katkı sağlamak hem kıt kanaat geçinip gitmektedir… Asırlık Fidancı ve doğma büyüme Yörük Hüseyin (Ölmez)”
VALİ DAHA BURDUR’A GELMEDEN, TARIM
VE ORMAN BAKANI İLE GÖRÜŞME YAPMIŞ
Şu anda aldığım bir habere göre, yeni Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni Valimiz Türker Öksüz’ün talebi üzerine, AK Parti Burdur milletvekillerini, İl Başkanını, İl Genel Meclisi Başkanı’nı, AK Parti’nin ilçe başkanlarını ve belediye başkanlarını Ankara’ya davet etmiş ve Burdur Heyeti ile birlikte Bakanlık bürokratlarının da katıldığı geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirmiş.
Önceki dönem de Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı olarak görev yapan ve 67. Erdoğan Hükümeti’nde de Bakan olarak görevlendirilen İbrahim Yumaklı’nın bu daveti ve Burdur’un yeni Valisi’nin daha kendisi gelmeden İlimizin tarım politikasını gündeme getirmesi, Bakanın da Burdur heyeti ile yaptığı kapsamlı toplantısı beni baya umutlandırdı. O nedenle ben ‘yeni Tarım ve Orman Bakanı ile birlikte Burdur’umuzun yeni Valisi ve yeni Milletvekilleri, diğer yöneticileri ve sivil toplum teşkilâtlarının başkan veya temsilcileri el ele, gönül gönüle vererek İlimizin, dolayısıyla da ülkemizin yüzüstü sürünmekte olan tarımını ayağa kaldırırlar inşaAllah’ diyorum. Ve bu konuda son olarak, ‘Çanakkale’nin küçük bir köyünde ya da ilçesinde veya merkezinde olan, ama karı koca büyük bir tarım işi yapan Şener Varlık Ailesi ile Burdur/Bucak’ın Yazıpınar (Kestel) Köyünden olup İl Merkezindeki küçücük ve eski evinin çevresinde oluşturduğu minyatür bahçesinde fidan yetiştirip fide dayamış olan; artı ulaşabildiği tüm ağaçları budayan, bakıp gözeten Hüseyin Dede’nin bile bir tarım politikası var… Amma velâkin koskoca Tarım ve Orman Bakanlığının şimdiye kadar ciddi bir ziraat, tarım ve hayvancık politikası veya planlaması olmadı… ‘Olsaydı, tüketici şimdiye kadar hem bu kadar pahalı hem de hormonlu veya GDO’lu meyve, sebze ve benzer ürünler yemek zorunda kalmazdı! O nedenle ben, ‘bundan sonra yeni Bakanımıza, yeni Valimize, eski ve yeni Milletvekillerimize, Belediye Başkanlarımıza, ister yeni olsunlar ister eski, İlimizin tüm yöneticilerine ve STK temsilcilerine büyük iş düşüyor…’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.
İLK İNSAN ve İLK PEYGAMBER (Hz Âdem) ÇİFTÇİYDİ!
HEPİMİZİN BİR ANASI VARDIR; TOPRAK!..
MİLLÎ EKONOMİNİN TEMELİ ZİRAATTIR…
TOPRAK, DÖKÜLEN HER DAMLA ALIN
TERİNİN KARŞILIĞINI VERİR…
TOPRAĞIMIZI ELE, YELE VE SELE VERMEYELİM!
ÇİFTÇİLER TABİATIN GÖNÜLLÜ MUHAFIZLARIDIR
DESTEK VERİN ÜRETELİM, İTHÂLÂTA SON VERELİM!
Toprak ve tarımla ile ilgili sözlerden
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Küçük bir bypass yeli, bizi büyük bir şehre savurdu' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Sevgili okurlarımdan, '2-3 haftalığına' izin istiyorum' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Hem evlenenlerin sayısı hem de nüfusumuz azalıyor' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Bahçeli, 'Sana söylüyorum kızım gelinim sen anla...' dedi!' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'BM'nin yaşı 80, gramı ise 80 kuruş' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Bedeni açarak medeni olunamayacağı gibi; soyunarak da çağdaş olunamaz!' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Yavuz Savcı, yenidoğan çetesini bastırmış!' adlı köşe yazısı Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Deniz ateş alır mı? almaz! Ya alacak olur n'olur? Onu da bekleyip göreceğiz!' adlı köşe yazısı Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'İmam Hatipliler'in haftaları kutlu tüm İmam Hatipliler mutlu olsun!' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş 'Mülakat olmalı ama torpil olmamalı!' adlı köşe yazısı... Devamı
Yorumlar (0)