Taceddin Akbaş

ÜLKEMİZİN BİR TARIM POLİTİKASI YOK AMA ‘93’LÜK HÜSEYİN DEDE’NİN VAR!

Taceddin Akbaş'ın 'ÜLKEMİZİN BİR TARIM POLİTİKASI YOK AMA ‘93’LÜK HÜSEYİN DEDE’NİN VAR!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Eğitim durumlarını ve bulundukları beldeyi bilmiyorum ama organik tarımla uğraşan ve köylerinde ya da kentlerinde bir yerde iki kişiyle kocaman bir ekip gibi çalıştıklarını belirten Şener Varlık ile eşi Saadet Varlık, ülkemizin bir tarım politikası olmamasından yakınıyorlar… Ancak yaşı 93’ünde ve bahçe komşumuz olan ve sabahtan akşama kadar tarımla-ziraatla uğraşan Çarıklı Profesör Hüseyin Ölmez, Tarım Bakanlığına ve tarımla uğraşan kesimlere ilginç öneri ve tavsiyelerde bulunuyorlar. Ama ben önce Varlık Ailesinin tarımcı-ziraatçı reisi olan Şener Bey’in Maaile’ye yaptığı oldukça uzun ve geniş kapsamlı ama birbirinden ilginç tespit tavsiye ve önerilerini sevgili okurlarıma özetlemek, sonra da benim ‘ağaç budama ve aşılama profesörü’ dediğim komşumuz Hüseyin Ölmez’in, kendi tabiriyle ‘Yörük Hüseyin’in önerilerine geçmek istiyorum:
Şahin Varlık, “Türkiye’nin yedi coğrafyasında yedi iklimi var ve bu iklim de dünya da her ürünün yetişebileceği ülkemiz de neden dışarıdan ürün getiriyoruz-ithal ediyoruz? Okullarımızda bir tarım öğretimi ve eğitimi olması gerekiyor. Anaokulundan itibaren çocuklara doğayı, toprağı ve tarımı sevdirecek çalışmalar yapılmalı. Onlara ürünler yetiştirip yetiştirdiği ürünün tadını, lezzetini almasını sağlamalıyız. Çocuk saksıda kendi yetiştirdiği ürünün tadına aldığında onu tekrar tekrar almak için çabaladığı için ticari yönüne bakmıyor. Ayrıca Tarım Bakanlığımızın Tarım Kredi Kooperatiflerinin gözetiminde ve her coğrafyada o iklim de yetişen ürünün kotasını belirlemesi lâmız. Değilse domates bir yıl çok para kazandırdı ise ertesi yıl herkes domates yetiştiriyor. Bu seferde talep fazlası olduğu için ya yetiştiricinin elinde kalıyor ya da öldüm fiyatına satılıyor. Bunun nedeni de ülkemizin bir tarım politikasının ve planlamasının olmamasından kaynaklanıyor… Ve bana göre organik kelimesi ticârî bir kelimedir. Organik demeniz için yaptığınız yerin, tarlanın en az 5 kilometre çapında olması ve egzoz gazı almaması için otoban yolu üzerinde, kimyasal ilaç kullanılan bir tarım sahası olmaması gerekir…”
Kısacası, Çanakkale’nin neresinde olduklarını, asıl mesleklerini ve öğrenim durumlarını bilmediğim Varlık Ailesi’nin Reisi Şener Bey, “Bu yıl nasip olur ve bir de sponsor bulabilirsem eğer, aldığım bir davet üzerine Hindistan GOA Bölgesine Tarım Araştırma Enstitüsü’ne çalışma yapmaya gideceğim…” diyor. Dolayısıyla da tarıma verdiği önemi vurguluyor.
93’LÜK BANÇİVAN HÜSEYİN DEDE’YE GELİNCE,
“Lisinia’nın kurucusu Burdur/Yeşilova’nın ünlü Lavânta yetiştiricisi ‘Veteriner Hekim Öztürk Sarıca’yı unutmayalım-unutturmayalım ama asırlık çınar Hüseyin Ölmez’i-Yörük Hüseyin’i de unutmayalım-unutturmayalım... Yani, Burdur’un Bucak İçesine bağlı Kestel Köyünde ve kara çadırda doğmuş olan bir yörük çocuğu olarak 100’üne merdiven dayamış olan bendeniz Yörük Hüseyin’i de unutmayın-unutturmayın! Eski hemşerimiz ve Bakanlarımızdan biri olan müteveffa Prof. Dr. Fethi Çelikbaş’ın büyük takdirini kazanmış olan Hüseyin Ölmez, Bitlis eski Milletvekili ve Devlet Bakanı Kamuran İnan’ın dediği gibi, ‘ömrünün miskalini boşa harcamadan fidan yetiştirmekle ve ağaç budamakla hem ekonomiye katkı sağlamak hem kıt kanaat geçinip gitmektedir… Asırlık Fidancı ve doğma büyüme Yörük Hüseyin (Ölmez)”
VALİ DAHA BURDUR’A GELMEDEN, TARIM
VE ORMAN BAKANI İLE GÖRÜŞME YAPMIŞ
Şu anda aldığım bir habere göre, yeni Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni Valimiz Türker Öksüz’ün talebi üzerine, AK Parti Burdur milletvekillerini, İl Başkanını, İl Genel Meclisi Başkanı’nı, AK Parti’nin ilçe başkanlarını ve belediye başkanlarını Ankara’ya davet etmiş ve Burdur Heyeti ile birlikte Bakanlık bürokratlarının da katıldığı geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirmiş.
Önceki dönem de Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı olarak görev yapan ve 67. Erdoğan Hükümeti’nde de Bakan olarak görevlendirilen İbrahim Yumaklı’nın bu daveti ve Burdur’un yeni Valisi’nin daha kendisi gelmeden İlimizin tarım politikasını gündeme getirmesi, Bakanın da Burdur heyeti ile yaptığı kapsamlı toplantısı beni baya umutlandırdı. O nedenle ben ‘yeni Tarım ve Orman Bakanı ile birlikte Burdur’umuzun yeni Valisi ve yeni Milletvekilleri, diğer yöneticileri ve sivil toplum teşkilâtlarının başkan veya temsilcileri el ele, gönül gönüle vererek İlimizin, dolayısıyla da ülkemizin yüzüstü sürünmekte olan tarımını ayağa kaldırırlar inşaAllah’ diyorum. Ve bu konuda son olarak, ‘Çanakkale’nin küçük bir köyünde ya da ilçesinde veya merkezinde olan, ama karı koca büyük bir tarım işi yapan Şener Varlık Ailesi ile Burdur/Bucak’ın Yazıpınar (Kestel) Köyünden olup İl Merkezindeki küçücük ve eski evinin çevresinde oluşturduğu minyatür bahçesinde fidan yetiştirip fide dayamış olan; artı ulaşabildiği tüm ağaçları budayan, bakıp gözeten Hüseyin Dede’nin bile bir tarım politikası var… Amma velâkin koskoca Tarım ve Orman Bakanlığının şimdiye kadar ciddi bir ziraat, tarım ve hayvancık politikası veya planlaması olmadı… ‘Olsaydı, tüketici şimdiye kadar hem bu kadar pahalı hem de hormonlu veya GDO’lu meyve, sebze ve benzer ürünler yemek zorunda kalmazdı! O nedenle ben, ‘bundan sonra yeni Bakanımıza, yeni Valimize, eski ve yeni Milletvekillerimize, Belediye Başkanlarımıza, ister yeni olsunlar ister eski, İlimizin tüm yöneticilerine ve STK temsilcilerine büyük iş düşüyor…’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.
İLK İNSAN ve İLK PEYGAMBER (Hz Âdem) ÇİFTÇİYDİ!
HEPİMİZİN BİR ANASI VARDIR; TOPRAK!..
MİLLÎ EKONOMİNİN TEMELİ ZİRAATTIR…
TOPRAK, DÖKÜLEN HER DAMLA ALIN
TERİNİN KARŞILIĞINI VERİR…
TOPRAĞIMIZI ELE, YELE VE SELE VERMEYELİM!
ÇİFTÇİLER TABİATIN GÖNÜLLÜ MUHAFIZLARIDIR
DESTEK VERİN ÜRETELİM, İTHÂLÂTA SON VERELİM!
Toprak ve tarımla ile ilgili sözlerden

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Başkan Selimoğlu Üreticilerin Hakları İçin Çalışıyor!
Bölgesel

Başkan Selimoğlu Üreticilerin Hakları İçin Çalışıyor!

Karamanlı Belediye Bakanlığı Makamında Gerçekleştirilen toplantıya İlçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası, Kooperatif yetkilileri ile İlçede İşyeri sahibi Ziraat Mühendisleri katıldı.

15 Yıllık Tecrübeyle Heybeli Tarım hizmetinizde! Güvenilir Yem, Tavuk ve Yumurta
Tanıtım

15 Yıllık Tecrübeyle Heybeli Tarım hizmetinizde! Güvenilir Yem, Tavuk ve Yumurta

Heybeli Tarım ile kaliteli tavuk ve taze yumurtalara, geniş bir yem yelpazesine ve daha fazlasına ulaşın! Bucak'ta 15 yıllık tecrübemizle hizmetinizdeyiz. Detaylar haberimizde...

Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Toplantı
Bölgesel

Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Toplantı

Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Tarımsal Üretim Planlama Toplantısı yapıldı.

Düzce'de Dane Mısır Üreticilerine Bin 270 Ton Gübre Desteği
Yaşam

Düzce'de Dane Mısır Üreticilerine Bin 270 Ton Gübre Desteği

Düzce İl Özel İdaresi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen programla 50 bin dekarlık alanda dane mısır üretimi yapan 351 çiftçiye, bin 270 ton gübre desteği verildi.

Kemal Kubilay, 'Fuarımız Bölgesel Kalkınmaya Katkı Sağlıyor!'
Bölgesel

Kemal Kubilay, 'Fuarımız Bölgesel Kalkınmaya Katkı Sağlıyor!'

Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, fuarın önemini vurgulayarak tüm üreticileri ve ilgilileri fuara katılmaya davet etti. GL Platform tarafından düzenlenen Burdur Teke Yöresi 9. Tarım Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı, 2-5 Mayıs tarihleri arasında Burdur'da gerçekleştirilecek.

Kamil Özcan, 'Burdur Teke Yöresi Fuarı Bölgeyi Aşıyor!'
Bölgesel

Kamil Özcan, 'Burdur Teke Yöresi Fuarı Bölgeyi Aşıyor!'

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, Burdur Teke Yöresi 9. Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın bir güçbirliği örneği olduğunu söyledi.