VALİLİK CAN ÇEKİŞMEKTE OLAN ORMANIMIZA REKTÖRLÜK DE TARIMIMIZA CANSUYU VERDİ!
Daha düne kadar “Türkiye’nin Süt Pınarı ve Hollanda’sı, Göller, Güller ve Gönüller Bölgesi ve Tekeler Yöresi’’ gibi iyi-güzel unvanlarla anılan İlimiz Burdur’un son zamanlarda bu özellik ve güzelliklerini birer birer kaybetmeye başlaması Valiliği ve Rektörlüğü harekete geçirdi… Yani bu hayâtî kayıpların farkında, fevkinde ve bilincinde olan ve bu kayıpların ‘ileride’ İlimize ve Bölgemize.. vermesi muhtemel zararları göz önünde bulunduran Burdur’un yeni Valisi Türker Öksüz ormana ağırlık verirken; Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin (MAKÜ) yeni Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar da tarıma ‘gereken’ önemi verdi veya vermeye başladı.
Devamlı okurlarımın hatırlayacakları gibi, 27-28 Kasım tarihli köşem de Burdur Ticaret Borsası Başkanı (BTB) Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, ‘tarım ve hayvancılık’ gibi konularda yaptığı önemli uyarılarının ve tavsiyelerinin dikkâte alınmasının ehemmiyeti üzerinde durmuş, ben de (Gündüzalp’in Sesine Kulak Verelim ve Feryadını Can Kulağı ile Dinleyeyim!) başlıklı bir yazı yazmış; dolayasıyla da Ülkemizin ve İlimizin alârm ‘SOS’ veren tarım ve hayvancılığını yetkililerin, etkililerin, ilgililerin ve ilgilenenlerin dikkâtini çekmeye çalışmıştım… Ve benim o yazımı okuma külfetine katlanan Ömer Faruk Gündüzalp de beni telefonla arama nezaketi göstermiş, “Konuyu benden iyi özetlemiş ve dile getirmişsin… O nedenle çok teşekkür ederim…” diyerek bana iltifatta bulunmuştu… Ben de Sayın Başkan’a, ‘İlimizin can çekişmekte olan tarım ve hayvancılığına can suyu vermek hepimizin vazifesi olmalı…’ demiştim!
VALİ ÖKSÜZ ORMANA.., REKTÖR DALGAR’DA TARIMA CANSUYU VERMEK İÇİN UĞRAŞIYOR
Şöyle ki; ilgililerin veya ilgilenenlerin bilecekleri gibi, Valilik geçtiğimiz hafta Büğdüz yolu üzerinde ve Örtülü Mevkiinde, “Cumhuriyetin Kuruluşunun 100. Yılı anısına bir ‘Hatıra Ormanı’ oluşturmuş ve ‘geniş bir katılımla’ 1000 fidanı toprakla buluşturmuştu…
Fidan dikiminin ardından bir açıklama yapan Vali Türker Öksüz, daha yeşil ve yaşanabilir bir Burdur oluşturmak, bunun içinde çevreyi korumak, erozyon kontrolünü sağlamak ve yeşil alanları artırmak için Cumhuriyetin 100. Yılına ithafen bir hatıra ormanı oluşturduklarını hatırlatmış ve Öksüz açıklamasında şu görüşlere yer vermişti:
“Bu yıl Millî Ağaçlandırma Günü’nde de yaklaşık 16 bin fidan dikmiştik. Bugün bu Hatıra Ormanı’nda 1000 (bin) fidan dikimini gerçekleştirdik. Daha önceki fidan dikimleriyle 2023 yılında toplam 22 bin civarında fidanı toprakla buluşturduk. Ülke olarak daha yeşil, koruma kullanım dengesi oluşmuş bir çevreye ihtiyacımız var. Ağaç dikme faaliyetlerimizi bir seferberlik ruhuyla devam ettireceğiz…”
MAKÜ’DE ‘BENZER BİR ÇALIŞMA’ BAŞLATMIŞ
Yine Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) de Valilikten bağımsız ama aynı amaca mâtuf bir çalışma başlatmış ve Rektör Hüseyin Dalgar konu hakkında yaptığı açıklamada; kuruluş sürecinde MAKÜ’ye tahsis edilen arazilerin en etkili bir şekilde değerlendireceklerini ifade etmiş. Rektör Dalgar, “Üniversitemize ait tarlaların bir kısmı ekildi, bir kısmında hazırlıklar devam ediyor. Kuruluş sürecinde Üniversitemize tahsis edilmiş olan arazinin en etkili şekilde değerlendirilmesi noktasında yoğun bir çaba sarf ediyoruz…” demiş. Aynı konu hakkında kısa bir açıklama da MAKÜ’nün Bitkisel Üretim alanları ile ilgili birimde çalışan Dr. Öğretim Üyesi Bekir Tosun’dan gelmiş ve Bekir Hoca, Üniversite’nin yaklaşık olarak 3 bin dekar işlenebilir bir arazisi olduğunu hatırlatmış!
TÜİK’İN VERİLERİNE GÖRE, GEÇTİĞİMİZ YIL 19 MİLYAR MEKREKÜP SU ÇEKİLMİŞ
Ülkemiz genelinde ve İlimiz özelinde yıllardır bir kuraklık hüküm sürerken ve birçok kişi bunun farkında değilken Burdur’un yeni Valisi Türker Öksüz’de, MAKÜ’nün yeni Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar’da durumun vahametini fark etmiş, dolayısıyla da kuraklığın zararlarının asgarî seviyeye düşmesi ve yağışların bollaşması için kurumsal çareler aramaya ve değişik faaliyetler de bulunmaya başlamışlar. Çünkü, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Ülkemiz de geçtiğimiz yıl belediyeler, köyler, îmâlât sanayisi işyerleri, termik santrallar, organize sanayisi bölgeleri ve maden işletmeleri su kaynaklarından toplam 19,2 milyar metreküp su çekmiş… Demek ki, bırakın içme, sulama ve kullanma suyumuzu, birçok işletmemizin işleyebilmesi suya bağlı imiş!
Ben nâçiz de ‘büyük bir tekstil ve sanayi şehri olan Denizli, tam bir turizm kenti olan Antalya ve Cumbaba torpilli Isparta üçgeni arasında sıkışıp kalmış olan İlimiz Burdur’un turizm, sanayi, tekstil ve teknoloji gibi alanlarda fazla bir iddiası yok maalesef! Ama tarım ve hayvancılık gibi konularda hem potansiyeli var hem de geçmişi-geleceği, dolayısıyla da tecrübesi var… Yani, İlimizin irmiği, yağı ve şekeri var! Ustası da Valiliğimiz ve Üniversitemiz olursa ki, öyle gözüküyor, İlimiz kısa sürede irmik helvasını yapar, eski unvanlarını tekrar kazanır, hattâ geçer… Dolayısıyla da gelirini ikiye üçe.. katlar! O nedenle ben ‘doğma köylü ve çiftçi bir ailenin evlâdı, organik ve büyüme bir Burdurlu, yarım asırlıkta bir gazeteci olarak başta Valimiz Türker Öksüz ve Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Dalgar olmak üzere İlimizin çorbasında tuzu bulunan ve bulunacak olan herkese teşekkür ediyor, tüm okurlarıma saygılar sunuyorum.
EMEK, BAŞARININ ANAHTARIDIR…
HİÇBİR ŞEY ÇALIŞMADAN DÜŞEN YAĞMUR
GİBİ GÖKYÜZÜNDEN DÜŞMEZ!
BAŞARI DA SIR, DOĞRU ZAMAN DA DOĞRU
YERDE OLMAKTIR…
BÜYÜK BAŞARILAR İÇİN BÜYÜK EMEK GEREKİR
ZİRVEYE ULAŞMAK İSTİYORSANIZ, HER GÜN
DAHA FAZLA ÇALIŞMALISINIZ:
Anonim
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Küçük bir bypass yeli, bizi büyük bir şehre savurdu' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Sevgili okurlarımdan, '2-3 haftalığına' izin istiyorum' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Hem evlenenlerin sayısı hem de nüfusumuz azalıyor' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Bahçeli, 'Sana söylüyorum kızım gelinim sen anla...' dedi!' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'BM'nin yaşı 80, gramı ise 80 kuruş' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Bedeni açarak medeni olunamayacağı gibi; soyunarak da çağdaş olunamaz!' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Yavuz Savcı, yenidoğan çetesini bastırmış!' adlı köşe yazısı Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'Deniz ateş alır mı? almaz! Ya alacak olur n'olur? Onu da bekleyip göreceğiz!' adlı köşe yazısı Devamı
2024
Taceddin Akbaş'ın 'İmam Hatipliler'in haftaları kutlu tüm İmam Hatipliler mutlu olsun!' adlı köşe yazısı... Devamı
2024
Taceddin Akbaş 'Mülakat olmalı ama torpil olmamalı!' adlı köşe yazısı... Devamı
Yorumlar (0)