Taceddin Akbaş

Valilik can çekişmekte olan ormanımıza rektörlük de tarımımıza can suyu verdi!

Taceddin Akbaş'ın 'Valilik can çekişmekte olan ormanımıza rektörlük de tarımımıza cansuyu verdi!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

VALİLİK CAN ÇEKİŞMEKTE OLAN ORMANIMIZA REKTÖRLÜK DE TARIMIMIZA CANSUYU VERDİ!

Daha düne kadar “Türkiye’nin Süt Pınarı ve Hollanda’sı, Göller, Güller ve Gönüller Bölgesi ve Tekeler Yöresi’’ gibi iyi-güzel unvanlarla anılan İlimiz Burdur’un son zamanlarda bu özellik ve güzelliklerini birer birer kaybetmeye başlaması Valiliği ve Rektörlüğü harekete geçirdi… Yani bu hayâtî kayıpların farkında, fevkinde ve bilincinde olan ve bu kayıpların ‘ileride’ İlimize ve Bölgemize.. vermesi muhtemel zararları göz önünde bulunduran Burdur’un yeni Valisi Türker Öksüz ormana ağırlık verirken; Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin (MAKÜ) yeni Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar da tarıma ‘gereken’ önemi verdi veya vermeye başladı.

Devamlı okurlarımın hatırlayacakları gibi, 27-28 Kasım tarihli köşem de Burdur Ticaret Borsası Başkanı (BTB) Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, ‘tarım ve hayvancılık’ gibi konularda yaptığı önemli uyarılarının ve tavsiyelerinin dikkâte alınmasının ehemmiyeti üzerinde durmuş, ben de (Gündüzalp’in Sesine Kulak Verelim ve Feryadını Can Kulağı ile Dinleyeyim!) başlıklı bir yazı yazmış; dolayasıyla da Ülkemizin ve İlimizin alârm ‘SOS’ veren tarım ve hayvancılığını yetkililerin, etkililerin, ilgililerin ve ilgilenenlerin dikkâtini çekmeye çalışmıştım… Ve benim o yazımı okuma külfetine katlanan Ömer Faruk Gündüzalp de beni telefonla arama nezaketi göstermiş, “Konuyu benden iyi özetlemiş ve dile getirmişsin… O nedenle çok teşekkür ederim…” diyerek bana iltifatta bulunmuştu… Ben de Sayın Başkan’a, ‘İlimizin can çekişmekte olan tarım ve hayvancılığına can suyu vermek hepimizin vazifesi olmalı…’ demiştim!

VALİ ÖKSÜZ ORMANA.., REKTÖR DALGAR’DA TARIMA CANSUYU VERMEK İÇİN UĞRAŞIYOR

Şöyle ki; ilgililerin veya ilgilenenlerin bilecekleri gibi, Valilik geçtiğimiz hafta Büğdüz yolu üzerinde ve Örtülü Mevkiinde, “Cumhuriyetin Kuruluşunun 100. Yılı anısına bir ‘Hatıra Ormanı’ oluşturmuş ve ‘geniş bir katılımla’ 1000 fidanı toprakla buluşturmuştu…

Fidan dikiminin ardından bir açıklama yapan Vali Türker Öksüz, daha yeşil ve yaşanabilir bir Burdur oluşturmak, bunun içinde çevreyi korumak, erozyon kontrolünü sağlamak ve yeşil alanları artırmak için Cumhuriyetin 100. Yılına ithafen bir hatıra ormanı oluşturduklarını hatırlatmış ve Öksüz açıklamasında şu görüşlere yer vermişti:

“Bu yıl Millî Ağaçlandırma Günü’nde de yaklaşık 16 bin fidan dikmiştik. Bugün bu Hatıra Ormanı’nda 1000 (bin) fidan dikimini gerçekleştirdik. Daha önceki fidan dikimleriyle 2023 yılında toplam 22 bin civarında fidanı toprakla buluşturduk. Ülke olarak daha yeşil, koruma kullanım dengesi oluşmuş bir çevreye ihtiyacımız var. Ağaç dikme faaliyetlerimizi bir seferberlik ruhuyla devam ettireceğiz…”

MAKÜ’DE ‘BENZER BİR ÇALIŞMA’ BAŞLATMIŞ

Yine Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) de Valilikten bağımsız ama aynı amaca mâtuf bir çalışma başlatmış ve Rektör Hüseyin Dalgar konu hakkında yaptığı açıklamada; kuruluş sürecinde MAKÜ’ye tahsis edilen arazilerin en etkili bir şekilde değerlendireceklerini ifade etmiş. Rektör Dalgar, “Üniversitemize ait tarlaların bir kısmı ekildi, bir kısmında hazırlıklar devam ediyor. Kuruluş sürecinde Üniversitemize tahsis edilmiş olan arazinin en etkili şekilde değerlendirilmesi noktasında yoğun bir çaba sarf ediyoruz…” demiş. Aynı konu hakkında kısa bir açıklama da MAKÜ’nün Bitkisel Üretim alanları ile ilgili birimde çalışan Dr. Öğretim Üyesi Bekir Tosun’dan gelmiş ve Bekir Hoca, Üniversite’nin yaklaşık olarak 3 bin dekar işlenebilir bir arazisi olduğunu hatırlatmış!

TÜİK’İN VERİLERİNE GÖRE, GEÇTİĞİMİZ YIL 19 MİLYAR MEKREKÜP SU ÇEKİLMİŞ

Ülkemiz genelinde ve İlimiz özelinde yıllardır bir kuraklık hüküm sürerken ve birçok kişi bunun farkında değilken Burdur’un yeni Valisi Türker Öksüz’de, MAKÜ’nün yeni Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar’da durumun vahametini fark etmiş, dolayısıyla da kuraklığın zararlarının asgarî seviyeye düşmesi ve yağışların bollaşması için kurumsal çareler aramaya ve değişik faaliyetler de bulunmaya başlamışlar. Çünkü, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Ülkemiz de geçtiğimiz yıl belediyeler, köyler, îmâlât sanayisi işyerleri, termik santrallar, organize sanayisi bölgeleri ve maden işletmeleri su kaynaklarından toplam 19,2 milyar metreküp su çekmiş… Demek ki, bırakın içme, sulama ve kullanma suyumuzu, birçok işletmemizin işleyebilmesi suya bağlı imiş!

Ben nâçiz de ‘büyük bir tekstil ve sanayi şehri olan Denizli, tam bir turizm kenti olan Antalya ve Cumbaba torpilli Isparta üçgeni arasında sıkışıp kalmış olan İlimiz Burdur’un turizm, sanayi, tekstil ve teknoloji gibi alanlarda fazla bir iddiası yok maalesef! Ama tarım ve hayvancılık gibi konularda hem potansiyeli var hem de geçmişi-geleceği, dolayısıyla da tecrübesi var… Yani, İlimizin irmiği, yağı ve şekeri var! Ustası da Valiliğimiz ve Üniversitemiz olursa ki, öyle gözüküyor, İlimiz kısa sürede irmik helvasını yapar, eski unvanlarını tekrar kazanır, hattâ geçer… Dolayısıyla da gelirini ikiye üçe.. katlar! O nedenle ben ‘doğma köylü ve çiftçi bir ailenin evlâdı, organik ve büyüme bir Burdurlu, yarım asırlıkta bir gazeteci olarak başta Valimiz Türker Öksüz ve Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Dalgar olmak üzere İlimizin çorbasında tuzu bulunan ve bulunacak olan herkese teşekkür ediyor, tüm okurlarıma saygılar sunuyorum.

EMEK, BAŞARININ ANAHTARIDIR…

HİÇBİR ŞEY ÇALIŞMADAN DÜŞEN YAĞMUR

GİBİ GÖKYÜZÜNDEN DÜŞMEZ!

BAŞARI DA SIR, DOĞRU ZAMAN DA DOĞRU

YERDE OLMAKTIR…

BÜYÜK BAŞARILAR İÇİN BÜYÜK EMEK GEREKİR

ZİRVEYE ULAŞMAK İSTİYORSANIZ, HER GÜN

DAHA FAZLA ÇALIŞMALISINIZ:

Anonim

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Vali Öksüz'ün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı
Bölgesel

Vali Öksüz'ün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

Burdur Valisi Sayın Türker Öksüz,'ün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yayınladığı mesaj

Burdur Haşhaş Helvası Coğrafi İşaret Aldı!
Bölgesel

Burdur Haşhaş Helvası Coğrafi İşaret Aldı!

Burdur'un meşhur lezzetlerinden haşhaş helvası, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili aldı. Detaylar haberimizde..

Burdur'da Engelsiz İş Atölyesi açıldı
Bölgesel

Burdur'da Engelsiz İş Atölyesi açıldı

Burdur Valiliği'nin sürdürdüğü proje kapsamında hayata geçirilen Engelsiz İş Atölyesi açılışı gerçekleşti.

Burdur'da Kadınlara Çilek Fidanı Desteği!
Yerel Yönetim

Burdur'da Kadınlara Çilek Fidanı Desteği!

Burdur'da "Kadınlar Üretiyor, Özel İdare Destekliyor" projesi kapsamında 10 kadın çiftçiye toplam 60.000 çilek fidesi dağıtıldı. 10 kadın çiftçiye 1 dekar alanda yetiştirilmesi amacıyla 6000 adet olmak üzere toplam 60.000 çilek fidesi dağıtıldı.

Vali Öksüz Başkanlığında Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı
Bölgesel

Vali Öksüz Başkanlığında Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı

Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 Yılı Olağan 1. Meclis Toplantısı Birlik Başkanı Burdur Valisi Türker Öksüz'ün başkanlığında gerçekleşti.

Burdur Valiliği'nden Taciz İddialarına İlişkin Açıklama
Bölgesel

Burdur Valiliği'nden Taciz İddialarına İlişkin Açıklama

Burdur Valiliği, basında yer alan Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nde stajyer öğrenciye taciz ve Burdur'daki bir okulda "akran zorbalığı/cinsel taciz" iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, her iki olayla ilgili başlatılan soruşturmalar hakkında bilgi verildi.