Taceddin Akbaş

Cenazeler 'eskiden olduğu gibi' Ulu Camii'nden kaldırılmalı ve vaazlar 'Fıkıh ağırlıklı' olmalı!

Taceddin Akbaş'ın 'Cenazeler 'eskiden olduğu gibi' Ulu Camii'nden kaldırılmalı ve vaazlar 'Fıkıh ağırlıklı' olmalı!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

CENÂZELER ‘ESKİDEN OLDUĞU GİBİ’ ULU CAMİİ’NDEN KALDIRILMALI VE VAAZLAR ‘FIKIH AĞIRLIKLI’ OLMALI!

Burdur Şehir Merkezinde ikâmet eden, ezanda kulağı, gözü gönlü de camide cemaatte olan her Müslüman’ın ve cenaze sahiplerinin ise tamamının bildiği-bileceği gibi; şehir merkezinde vefat eden kişilerin cenazeleri ‘şimdi olduğu gibi’ Belediye’nin Gasilhânesinde ve Belediye’nin cenaze imamları tarafından yıkanır, kefenlenir; namazları Ulu Camii’nde kılınır, cenazeler Belediye’nin özel araçlarıyla, araçsız cenaze yakınları da yine Belediye otobüsleriyle Asrî Mezarlığa götürülür getirilirdi! Ki, Ulu Cami ile Asrî Mezarlık arası oldukça yakın olduğu halde böyle yapılırdı… Bunun nedeni de hem insanlar karda kışta ve yağmurlu havalarda ıslanıp üşümesin, hem de defin işlemlerine yetişebilsin! Ancak, yine hemen herkesin acı acı hatırlayacağı, hattâ hatırlamak bile istemeyeceği gibi, tamamı 15-20 gramlarla telaffuz edilen, yani cirmi çok küçük, cürmü ise dünyalar kadar büyük olan bir korona virüs illeti iki kişinin bile bir araya gelmesini engellemiş, dolayısıyla da tüm câmiler kapatılmış veya cemaatle namaz kılmak yasaklanmıştı… Ve cenazeler camilerden değil, mezarlıklardan kaldırılmaya başlamıştı… Ancak, pandemi tehlikesi geçtiği veya korona balonu söndüğü halde, (birkaçı istisna) cenaze namazları hâlâ câmiler yerine mezarlıklarda kılınmaya devam ediyor… Bu da insanları iki mezarlık arasında ve kontrpiye de bırakıyor hem cenazeye katılanların sayılarını düşürüyor hem de gecikmelere, dolayısıyla da kırgınlıklara dargınlıklara neden oluyor-olabiliyor!

Kısacası, Pandemi öncesinde Asrî Mezarlık şehir Merkezîne yakın olmasına rağmen cenâzeler araçlarla taşındıkları için araçsız olan cenaze sahipleri ve yakınları Belediye tarafından görevlendirilen otobüslerle mezarlığa götürülür ve bu araçlar katılımcıları dönüşte cenaze evlerine bırakırlardı… Ve bugün Asrî Mezarlığa defnolunan kişi sayısı oldukça azaldı. O nedenle bugün cenazelerin tamamına yakını şehir Merkezinden olukça uzak bir mevki de olan Sultandere Mezarlığı’na defnolunuyor… Hal böyle olunca da, aracı olmayan kişilerin o mezarlığa gidip gelmeleri kolay, hattâ mümkün olmuyor-olamıyor… Bu durum da cenaze sahipleri ile yakınları veya arkadaşları arasında bir hoşnutsuzluğa neden oluyor…

Bu ve bu gibi nedenlerden dolayı ben ve benim gibi düşünen birçok kişi ‘cenaze namazları ‘yıllardır olduğu gibi’ şimdi de Ulucamii’nde kılınmalı ve cenaze yakınları cenaze araçlarıyla birlikte mezarlıklara taşınmalı… Dolayısıyla da cenaze sahiplerine ve yakınlarına yardımcı olunmalı…’ diyor.

ULU CAMİİ’NDEN FIKIF VAAZLARI YAPILMALI

61 yıldır Burdur Merkez de ikâmet eder, namazlarımın tamamına yakınını mahalle camiimde, cenaze olduğu zamanlar da ve özel programlar yapıldığı gün ve gecelerde de Ulu Camiinde kılarım… Ve câmilere mümkün olduğu kadar erken gider ve yapılan vaazı nasihatleri, Cuma günü de irad edilen hutbeleri can kulağıyla dinlerim… Dolayısıyla da bunlardan çok istifade eder, bazı gözlemlerde bulunurum. Ve benim gözlemlerime göre, genelde yaşlılar ve namaza yeni başlayan gençler arasında tâdil-i erkana uymayan çok sayıda cemaat var maalesef… Ki, uyulmayan tâdil-i erkanlar arasında namazın sıhhatine zarar verecek kadar büyük hatalar olduğu gibi, kazasını gerektirecek noksanlar bile oluyor… O nedenle, Ulu Camiinden ve Merkezi sistem üzerinden yapılan ve şehir merkezindeki tüm camilerden olduğu gibi birçok köyümüzden dinlenebilen vaazı nasihatler de genelde ağır oluyor, ağır konular seçiliyor! Daha doğrusu, vaazı nasihatler genelde herkesin anlayamayacağı konular oluyor… O nedenle, ben ‘hocalarımızdan bazıları günlük namazlar veya ibadetler öncesinde, hattâ sonrasında hassaten-münhasıran namaz abdest ve benzer konular hakkında bilgiler vermeli, vaazı nasihatler yapmalılar. Ayrıca camilerde görevli imam veya müezzinlerin de kendi cemaatlerini namaz ve günlük ibadetler konusuna bilgilendirmeliler…’diye düşünüyoruz.

Uzun lâfın kısası, meselenin hülâsası; hocalarımızın benden çok daha iyi bilecekleri gibi, bizim güzel dînimiz kolaylık dini! Öyleyse bizde bazı zorlukları kolaylaştıralım!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

NOT: Bu yazım çok dar bir zamanda ve alelacele bir şekilde yazıldı… O nedenle, meramımı anlatabilmişimdir inşaAllah… Kusurum olmuşa eğer, başta sevgili okurlarım olmak üzere saygıdeğer hocalarımdan anlayış bekliyor, tamamına hürmetlerimi sunuyorum…

KOLAŞLATIRIN ZORLAŞTIRMAYIN. MÜJDELEYİN

NEFRET ETTİRMEYİN! Hz. Muhammed (sav)

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 1
    BEĞENDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Osmangazi Belediyesi'nin Değerli İsmi Yüksel Aslan'ın Vefatı Yasa Boğdu
Yaşam

Osmangazi Belediyesi'nin Değerli İsmi Yüksel Aslan'ın Vefatı Yasa Boğdu

Osmangazi Belediyesi’nin Ruhsat ve Denetim eski müdürü Yüksel Aslan, yakalandığı amansız hastalık sonucu vefat etti. Aslan için Osmangazi Belediyesi bahçesinde tören düzenlendi.

Tirebolu'da Dram: Yangında Hayatını Kaybeden Baba ve Oğul Toprağa Verildi - Haberler
Yaşam

Tirebolu'da Dram: Yangında Hayatını Kaybeden Baba ve Oğul Toprağa Verildi - Haberler

İstanbul'da önceki gün gece kulübünde tadilat sırasında çıkan yangında hayatını kaybeden baba Yılmaz ile oğlu Akın Kıhrı memleketleri Giresun'un Tirebolu ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı.

Konya  Karapınar'da "Cenaze Hizmetleri Kursu"
Yaşam

Konya Karapınar'da "Cenaze Hizmetleri Kursu"

Konya’nın Karapınar ilçesinde "Cenaze Hizmetleri Kursu" açıldı.

Binali Yıldırım, Ahmet Arslan'ın Babasının Cenaze Törenine Katıldı
Yaşam

Binali Yıldırım, Ahmet Arslan'ın Babasının Cenaze Törenine Katıldı

Son Başbakan ve Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Ahmet Arslan’ın babasının cenaze törenine katıldı.

Menderes'in Özel Kalemi Mustafa Şevket Tarı Vefat Etti
Yaşam

Menderes'in Özel Kalemi Mustafa Şevket Tarı Vefat Etti

Başbakan Adnan Menderes'in özel kalem müdürlüğü görevinde bulunan Mustafa Şevket Tarı, 94 yaşında vefat etti. Kore gazisi olan Tarı için İstanbul'da askeri tören düzenlendi.

Cide'de İstinat Duvarına Çarpan Cipte Hayatını Kaybeden Gence veda
3. Sayfa

Cide'de İstinat Duvarına Çarpan Cipte Hayatını Kaybeden Gence veda

Kastamonu'nun Cide ilçesinde istinat duvarına çarpan cipte hayatını kaybeden 28 yaşındaki Mehmet Can Göktaş, memleketi Araç'ta son yolculuğuna uğurlandı.