Taceddin Akbaş

Dileğimiz hiçbir şekilde afet olmasın olursa da kimseye bir şey olmasın!

Taceddin Akbaş'ın 'Dileğimiz hiçbir şekilde afet olmasın olursa da kimseye bir şey olmasın!' adlı köşe yazısı...

Taceddin Akbaş

DİLEĞİMİZ HİÇBİR ŞEKİLDE ÂFET OLMASIN OLURSA DA KİMSEYE BİR ŞEY OLMASIN!

Hepimizin bildiği ve birçok ilimizin olduğu gibi, Burdur’umuz da birinci derecede deprem kuşağı üzerinde oturuyor maalesef… Bu yüksek risk oranı ve yapıların dayanıksızlığı veya yıpranmışlığı da (ben başta olmak üzere) birçoğumuzun korkulu rüyası oluyor! Ki, İlimiz de daha önce ve sonra yaşanan büyüklü küçüklü depremler konusu ayrı, aklımız da kalan orta büyüklükteki depremlerden biri 12 Mayıs 1971 de ve 5,9 şiddetinde meydana gelmiş olan Burdur depremi… Ve ben o yıllarda Burdur’da olmadığım için 71 depremin travmasını yaşamadığım gibi kaç kişinin yaralanmıştı onu da hatırlamıyorum. Ama 57 kişinin vefat ettiğini hatırlatıyorum… O nedenle ben başta o deprem de olmak üzere tüm afet ve felâketlerde vefat eden mû’minleri rahmetle anıyor, yaralılara âcil ve kalıcı şifalar diliyorum… Yani, bizim ‘yukarıda da ifade etmeye çalıştığım gibi’ İlimiz ve bölgemiz ciddi bir fay hattı, deprem kuşağı üzerinde bulunuyor!… Onun için, başta merkezî yönetimler olmak üzere tüm yerel yönetimler ‘yapılar üzerinde’ ciddi tedbirler almalı, alınan ve alınacak olan tedbirler yeniden gözden geçirilmeli, deprem yasaları düzenlemeli, dolayısıyla da afetlerin maddî mânevî zayiatları asgari düzeye indirilmeli…

Ve ilimizde yaşanan depremler konusu ayrı, biz de eski bir depremzede ve 1. Derecede deprem kuşağı üzeninde ikâmet etmekte olan biz Burdurlular da; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve Doğu Anadolu Bölgesindeki 10-11 ilimizi âdetâ yerle bir eden, dolayısıyla da 50 binden fazla kişinin ölümüne, 100 binden fazla kişinin yaranmasına ve 10 binlerce ailenin ‘kış ayının ortasında’ açıkta veya çadırlarda yaşamak zorunda kalmasına neden olan depremin maddî mânevî yıkıntısının ağrı ve acılarını henüz unutmuş değiliz…

‘DEPREM ÖLDÜRMEZ, BİNÂLAR ÖLDÜRÜR!’ SÖZÜ ÖZÜNDE DOĞRU OLMASA-OLAMASA BİLE ‘’TEDBİRLER SADEDİNDE” DOĞRUDUR!

Bu söz bana değil, Deprem Dede lâkabı ile anılan rahmetli Ahmet Mete Işıkara’ya ait… Ve bu sözler özünde doğru olmasa da sebepler ve tedbirler dairesinde doğrudur… Çünkü canları ancak Allah (c.c) verir ve alır ama bazı ölümler herhangi bir kaza sonunda, bazıları ihmal nedeniyle, bazıları da herhangi bir kastın sonunda gerçekleşir! O nedenle, bizdeki depremler esnasında ölen ve yaralanan insanların birçoğu hatalı veya depreme dayanıksız.. şekilde yapılan binalarda meydana geliyor… Ve benim bu iddiamı doğrulayan nedenlerden biri Japonya’da ve bizdekilerin şiddetine benzer şekilde meydana gelen depremler de yıkılan binaların ve ölen insanların sayıları bir elin parmaklarını geçmezken, bizdeki benzer ölçekte meydana gelen depremlerde binlerce binanın yıkılması ve yine binlerce insanın ölmesi, malın mülkün zarar görmesi gerçeğidir!

Devlet veya hükûmet ve İçişleri Bakanlığı da bu durumu göz önüne almış olmalı ki, Bakanlık sadece muhtemel depremler için değil, sel, taşkın, dolu, çığ, heyelan, yangın, hortum, kuraklık ve kütle hareketi kaynaklı ve muhtemel âfetlerin öncesinde, anında ve sonrasında yapılması gerekenler ve alınması elzem olan tedbirler kapsamında ve kısa adı İRAP, açılımı ise “İl Âfet Risk Azaltma Planı’’ adı altında bir plan hazırlamış ve bu plânı başta İlimiz olmak bazı illere tamim etmiş. Valilerinden de bu konuda ciddi bir araştırma, çalışma yapmalarını ve gerekli tedbirleri almalarını istemiş…

YENİ VALİMİZ ‘TÜLAY BAYDAR BİLGİHAN’ YARA SARMAK YERİNE YARA ALMAMAYI HEDEFLEMİŞ VE ÇOK TA DOĞRU YAPMIŞ

“Uluslararası Âfet Risklerinin Azaltılması Günü” nedeniyle, “İl Âfet Risk Azaltma Planı” adı altında ve ‘Âfet ve Âcil Durum Yönetimi Başkanlığı’ uzmanlarından oluşan ekiplerle geniş kapsamlı ve ciddi bir tedbirler planı hazırlatan İçişleri Bakanlığı’nın konu hakkındaki genelgesini geçtiğimiz Salı Günü Valilik te düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan yeni Valimiz Tülay Baydar Bilgihan; ‘İl Âfet Risk Azaltma Planı’nın kapsam alanı dışında çok güzel bir söz söyledi ve “Yara sarmak yerine yara almamayı amaçlıyoruz’’ dedi!

Hakîkaten de öyle. Çünkü, tecrübelerle sabittir ki, Ülkemiz AKUT, yani herhangi bir âfet veya kazaya mâruz kalmış insanları ‘arama kurtarma’ konusunda gösterdiği başarıyı, tedbir alma konusunda gösteremiyor maalesef! Oysa ‘bir musîbet bin nasihatten evlâdır’ denilir ve çok ta doğru söylenir… Ancak biz son zamanlarda büyüklü küçüklü hiçbir musibetten, âfetten ve felâketten ders çıkarmadığımız gibi, deprem ve benzer yıkımlardan da ders almıyoruz. Yani istisnaları hâriç tabii, genelde insanlar, özelde de şehir palancıları, mühendis ve yapı denetleyiciler bizde bildiklerini okuyorlar…

Meselâ, önceki yıllarda yapılan binalar neyse ne amma, depremlerin ardından yapılan deprem evleri veya işyerleri dahî, ikinci bir depremle yerle bir oluyordu!

Bu kötü hal ve gidişi gören Hükümet ya da ilgili bakanlık, 1 Ocak 2019 tarihinde yeni bir ‘Bina Deprem Yönetmeliği’ yayımladı ve çok ta iyi yaptı. Ancak, bu yönetmeliğe uyulup uyulmadığı, denetimlerin ehliyetli, liyâkatli ve mesûliyetine müdrik uzmanlarca yapılıp yapılmadığı da önemli! Değilse yönetmelik kâğıt üzerinde kalır ve uygulamalar formaliteden öteye geçmez-geçemez!

Uzun lâfın kısası; ben nâçiz de tıpkı Valimiz Tülay Baydar Bilgihan gibi düşünüyor ve ‘herhangi bir göçüğün altında kalanları kurtarmaktaki ve yaralıların yaralarını sarmakta başarımızı; insanların göçük altında kalmamaları ve yaralanmamaları konusunda göstersek daha iyi olur!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum,

ASLÂ GEÇMİŞTE YAŞAMA, AMA

HER ZAMAN GEÇMİŞTEN DERS AL!

Hz. Mevlânâ

BİZ FARKINA VARMASAK DA HER FIRTINAYI

HAZIRLAYAN TABİAT ŞARTLARI MUTLAKA

ÖNCEDEN BİRİKMİŞTİR. FIRTINA BİR SONUÇTUR.

AKIL, FIRTINA TOPLANIRKEN ONU GÖRMEK VE

TEDBİR ALMAK İÇİN BİZE VERİLMİŞ BİR NÎMETTİR!

Buket Uzuner

TEDBİR DAİMA BİLGELİĞİN ARACIDIR! Patrick Rothfuss

EN İYİ ZIRH HEDEFTEN UZAK DURMAKTIR! Horace

BEKLENMEDİK OLAYLAR BEKLENMEDİK TEDBİRLER

GEREKTİRİR… Cassandra Clare

TEHLİKELER ÇOĞU KEZ, HAYALCİLERİN TEDBİRSİZLİĞİ

VE DİKKÂTSİZLİĞİNDEN ORTAYA ÇIKAR! Jules Verne

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

15
EKİM

2024

'Dünya Gıda Günü'nde bile gıda israfında yarışıyoruz!

Taceddin Akbaş'ın ''Dünya Gıda Günü'nde bile gıda israfında yarışıyoruz!' adlı köşe yazısı Devamı

14
EKİM

2024

Standartlar günü de tüketiciyi koruma haftası da kutlu olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Standartlar günü de tüketiciyi koruma haftası da kutlu olsun' adlı köşe yazısı... Devamı

12
EKİM

2024

Teşekkürler 'Özçaylak Apartmanı'nın sakinleri ve ailemizin gönül dostları

Taceddin Akbaş'ın 'Teşekkürler 'Özçaylak Apartmanı'nın sakinleri ve ailemizin gönül dostları' adlı köşe yazısı... Devamı

11
EKİM

2024

Dileğimiz hiçbir şekilde afet olmasın olursa da kimseye bir şey olmasın!

Taceddin Akbaş'ın 'Dileğimiz hiçbir şekilde afet olmasın olursa da kimseye bir şey olmasın!' adlı köşe yazısı... Devamı

09
EKİM

2024

Hatırlatmak Düğerlilerden! Uyup uymamak yetkililerden

Taceddin Akbaş'ın 'Hatırlatmak Düğerlilerden! Uyup uymamak yetkililerden' adlı köşe yazısı... Devamı

08
EKİM

2024

Deniz Baykal'ı kasetle, Kılıçdaroğlu'nu hasetle, İnce'yi fesatla 'yiyen' çevreler Özel'i de 'İnce' hesaplarla yiyebilirler

Taceddin Akbaş'ın 'Deniz Baykal'ı kasetle, Kılıçdaroğlu'nu hasetle, İnce'yi fesatla 'yiyen' çevreler Özel'i de 'İnce' hesaplarla yiyebilirler' adlı köşe yazısı... Devamı

07
EKİM

2024

Türkiye, Bayraktarlar'a ne kadar teşekkür etse azdır!

Taceddin Akbaş'ın 'Türkiye, Bayraktarlar'a ne kadar teşekkür etse azdır!' adlı köşe yazısı... Devamı

05
EKİM

2024

Ömür biter, camiler ve din görevlilerinin haftaları bitmez!

Taceddin Akbaş'ın 'Ömür biter, camiler ve din görevlilerinin haftaları bitmez!' adlı köşe yazısı... Devamı

04
EKİM

2024

Hayvanları sevelim ama insanları da koruyalım ve sevgili mimarlarımızın günlerini kutlamayı unutmayalım!!!

Taceddin Akbaş'ın 'Hayvanları sevelim ama insanları da koruyalım ve sevgili mimarlarımızın günlerini kutlamayı unutmayalım!!!' adlı köşe yazısı... Devamı

03
EKİM

2024

Taklit ve hileli gıda üretenlerle birlikte magandalara en ağır cezalar verilmeli

Taceddin Akbaş'ın 'Taklit ve hileli gıda üretenlerle birlikte magandalara en ağır cezalar verilmeli' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

Şerafettin Kılıç'tan çarpıcı soru önergeleri! Sorularla gündeme taşıdı
Bölgesel

Şerafettin Kılıç'tan çarpıcı soru önergeleri! Sorularla gündeme taşıdı

Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, Meclis’e sunduğu soru önergelerinde fizyoterapist istihdamı, Ziraat Mühendislerinin durumu ve hileli gıdalarla ilgili hükümete sert sorular yöneltti.

Doğal Afetlere Karşı Hazırlık: Hayat Kurtaran İpuçları ve Stratejiler
Yaşam

Doğal Afetlere Karşı Hazırlık: Hayat Kurtaran İpuçları ve Stratejiler

Doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak, hayat kurtarır. Deprem, sel, fırtına gibi afetlere karşı yapmanız gerekenler ve alınması gereken önlemler nelerdir?

Sel Felaketi ile Karşı Karşıya Kaldığınızda Yapmanız Gerekenler: Hayatta Kalmak İçin Acil Durum İpuçları
Yaşam

Sel Felaketi ile Karşı Karşıya Kaldığınızda Yapmanız Gerekenler: Hayatta Kalmak İçin Acil Durum İpuçları

Sel felaketi anında nasıl hayatta kalabilirsiniz? Sel sırasında yapılması gerekenler, acil durum hazırlıkları ve güvenli tahliye yollarını öğrenin.

Deprem Çantasında Neler Olmalı? Hayati Öneme Sahip Deprem Çantası Hazırlama Rehberi
Yaşam

Deprem Çantasında Neler Olmalı? Hayati Öneme Sahip Deprem Çantası Hazırlama Rehberi

Deprem çantasında hangi malzemeler olmalı? Acil durumlarda hayat kurtaracak deprem çantasını doğru hazırlamak için gereken tüm malzemeleri keşfedin.

Dünyanın En İyi Müzik Festivalleri: Unutulmaz Bir Deneyim İçin Rehber
Yaşam

Dünyanın En İyi Müzik Festivalleri: Unutulmaz Bir Deneyim İçin Rehber

Dünyanın en iyi müzik festivalleri hakkında bilgi edinin ve unutulmaz bir müzik deneyimi yaşamak için seyahat listenize eklemeniz gereken festivalleri keşfedin. Coachella'dan Tomorrowland'e, dünya sahnesindeki en büyük müzik etkinliklerini öğrenin.

Türkiye'deki Büyük Deprem Felaketleri: Tarih, Sebepler ve Alınan Önlemler
Yaşam

Türkiye'deki Büyük Deprem Felaketleri: Tarih, Sebepler ve Alınan Önlemler

Türkiye'de yaşanan büyük deprem felaketlerinin tarihçesini, sebeplerini ve alınan önlemleri keşfedin. Depremlerin Türkiye üzerindeki etkileri ve gelecekte olası riskler hakkında detaylı bilgi edinin!