Taceddin Akbaş

Gramaj hileleri yapıyorlar ve kuruluşlu etiketlerle tüketicileri yanıltıyorlar!!!

Taceddin Akbaş'ın 'Gramaj hileleri yapıyorlar ve kuruluşlu etiketlerle tüketicileri yanıltıyorlar!!!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

GRAMAJ HÎLELERİ YAPIYORLAR ve KURUŞLU ETİKETLERLE TÜKETİCİLERİ YANILTIYORLAR!!

Daha önce de yazdım, ancak önemine binaen bugün bir kez daha yazacağım ve bazı zincir veya süper marketlerin de, AVM’lerin de, ürettikleri ya da ürettirdikleri ürünlerin gramajlarıyla oynadıkları gibi; etiket fiyatlarını da kuruşlar ile ifade ederek müşterilerinin gözlerini boyamaya çalıştıklarını hatırlatacağım…

Şöyle ki; hemen herkesin bildiği, gördüğü ya da duyduğu, dolayısıyla da yakındığı gibi, son zamanlarda bazı ambalajlı ürünlerin ambalajları veya kapları insan sağlığına zararlı olduğu biliniyor ama göze hitap ettiği için üzerinde fazla göze durulmuyor! Ayrıca bazı ürünlerin hem gramajları düşürülüyor hem de fiyatları artırılıyor… Etiketler ise ‘kuruşlu rakamlara boğularak, güya ucuz gösterilerek’ alıcıların gözleri boyanmaya çalışılıyor! Ancak bu ve bunun gibi kandırmacalara veya hîlelere de hiçbir etkili ve yetkiliden herhangi bir yaptırım ya da bir uyarı-ikâz gelmiyor… Fakat, yapılan hîlelerin ya da kandırmacaların farkında olan ve konu hakkında ve bundan bir müddet önce bir açıklama yapıp hem yetkilileri hem de tüketicileri uyaran Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken; tüketicilerin daha az ürün aldıklarının ve farkında olmadan da aynı miktarda para ödediklerini hatırlatmış ve “Bir nevî gizli zam yapılarak tüketiciyi mağdur ediyorlar. Vatandaş bu konuda bir hîle veya haksız bir muameleye-uygulamaya mâruz kaldığında yasal haklarını korumalı-kullanmalı. Gıda ve zorunlu tüketim malları başta olmak üzere ambalajlı ürünlere yasal çerçevede gramaj standardı getirilmeli…” demiş.

Palandöken, bazı ürünlerde gramaj düşürülüp fiyat sâbit tutularak gizli zam yapıldığını da hatırlatmış, özellikle de gıda, temizlik ve kişisel bakım ürünlerindeki fiyat artışlarından dolayı piyasadaki bazı ürünlerin kâr marjlarını artırmak için ürünlerin gramajlarını düşürerek tüketicinin yanıltıldığını belirtmiş…

TESK Başkanı Palandöken, “Gıda ve zorunlu tüketim malları başta olmak üzere ambalajlı ürünlere yasal çerçevede gramaj standardı getirilmeli…” demiş:

YALNIZ GRAMAJLAR DEĞİL, AMBALAJLARLA LİRA VE KURUŞLARLA DA GÖZ BOYUYORLAR BU DEVLETİN TAM 16 BAKANLIĞI VAR VE BU BAKANLIKLARIN BİNLERCE UZMAN ÇALIŞANI VAR! BU PROBLEMLERİ BAKANLIKLAR YA DA İLGİLİ KURUMLAR ÇÖZMESİ GEREKMEZ Mİ?

Bazı üreticiler, alıcı ve satıcılar; binlerce lira ile alınıp satılan ürünlerin etiketlerine bile kuruşlu rakamlar koyarak tüketicilerin gözlerini boyuyorlar! Oysa değil kuruşların, liraların bile bir değeri kalmadığı bir dönemde bulunuyoruz…

Ve tüketicilerin kaçta kaçı bu hîlelerin farkında olsun ve farkında olsa bile hangi tüketici yasal yollardan hakkını hukukunu arasın Sayın Başkan? Bu devletin 16 bakanlığı ve bu bakanlıkların binlerce çalışanı, etkili ve yetkili memuru ve amiri var. Bu etkili ve yetkili bakanlıkların bakan yardımcıları, sahasında yetişmiş uzmanları, etkili ve yetkilileri var ve bu etkili ve yetkili kişiler üretim merkezleri ve adresleri belli olan fabrikaları ya da imâlâthâneleri denetleyemezler mi? Dolayısıyla da bu olumsuzlukları yerinde önleyemezler mi? Ki, benim bildiğim kadarıyla bu ve bunun gibi şikâyetlere konu olan uygulamalar için verilecek yasal cezalar var ve bu cezalar da caydırıcı… Amma velâkin, sıkıntı denetleyiciler-denetmenler de! Çünkü denetleyiciler siyâsî baskılar veya benzer nedenlerden dolayı bahse konu üretim merkezleri başta olmak üzere toptancılarını, perakendecilerini denetleyemiyorlar, denetleseler bile herhangi bir müeyyide uygulayamıyorlar!

ÜLKEMİZ DE… KURUŞUN ALIP SATTIĞI HERHANGİ BİR ÜRÜN VARMI Kİ ‘‘BAZI MARKETLER, AVM’LER TİCARETHÂNELER ÜRÜNLERİNE KURUŞ’LU ETİKET KOYUYORLAR!!! YETKİLİ KURUM VE KURULUŞLAR İLE REKÂBET KURULU ‘’BU ALDATMACILIĞA’ SON VEREMEZ VEYA CAYDIRICI TEDBİLER ALAMAZ MI?

İlgilenenlerin bilecekleri veya hatırlayacakları gibi, Tayyip Erdoğan’ın başında bulunduğu, Başbakanlığını yaptığı Hükümet 31 Ocak 2004 tarihinde aldığı bir kararla TL’den altı sıfır atılmış ve bir milyon TL ile bir yeni Türk Lirası (YTL) eşitlemiş, bu uygulama da 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren hayata geçirilmişti… Yani, 1 Ocak 2005 tarihinde itibaren milyonların yerini liralar, hattâ kuruşlar almıştı! Ancak, zaman içinde TL yine eski yerine geldi ve değil kuruşların, liraların bile bir hükmü kalmadı maalesef… Ancak, bazı marketler, AVM’ler ve benzer mağazalar, meselâ 100 liralık bir ürünün etiketine 99 lira 90 veya 99 kuruş yazarak ürünlerinin fiyatları düşükmüş gibi gösteriyorlar. Dolayısıyla da tüketiciyi kandırmak istiyorlar, ama bence hem hîle yapıyorlar hem de asıl maksatlarına ulaşamıyorlar… Çünkü, ? liralık etiketlerin üzerine 9 gibi büyük rakamlarla dolduruyorlar… Böyle olunca da ucuz göstermek istedikleri bazı ürünlerinin daha pahalı görünmesine neden oluyorlar!

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice, İl genelimiz dâhil Ülkemizdeki tüm esnaf ve sanatkârların başı-başkanı olan, Yani Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı olan Bendevî Palandöken bile bazı üretici firmaların veya fabrikaların ürettikleri ürünlerin gramajları ile oynadıklarını, tüketiciyi kandırdıklarını, dolayısıyla da haksız kazanç elde ettiklerini ifade ediyor ve bunun önüne geçilmesi için yetkilileri göreve çağırıyor… Ancak, yetkililerde ya bildiklerini okuyorlar ya da palyatif tedbirler almakla yetiniyorlar… Hal böyle olunca yine gariban tüketiciye veya vatandaşa oluyor…’ diyor, herkese ‘helâlinden’ saygılar sunuyorum.

BU HALLERİYLE GÜYÂ ALLAH’A (c.c) ÎMAN EDENLERE

OYUN EDİYORLAR. HALBUKİ ONLAR SADECE KENDİLERİNİ

ALDATIRLAR DA BUNUN FARKINA VARMAZLAR(!)

Bakara Sûresi, âyet 9

RESÛLÜM! KÂFİRLERİN REFAH İÇİNDE DİYAR DİYAR

DOLAŞMALARI.. SAKIN SENİ ALDATMASIN!..

Âl-i İmrân Sûresi, âyet 196

EĞER HÎLE YAPIP SENİ OYUNA GETİRMEK İSTERLERSE

BİLE HİÇ ENDİŞE ETME, ALLAH (c.c) SANA YETER. KENDİ

YARDIMIYLA VE MÛMİNLERLE SENİ DESTEKLEYEN

YALNIZ O’DUR! Enfâl Sûresi, âyet 62

DÜRÜST, GÜVENİLR VE MÜSLÜMAN BİR TÜCCAR

KIYÂMET GÜNÜNDE ŞEHİDLERLE HAŞROLUNUR!

Hz. Muhammed (sav)

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

08
EYLÜL

2024

'Korsan' yemin büyütülmemeli ama çok da hafife alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın ''Korsan' yemin büyütülmemeli ama çok da hafife alınmamalı' adlı köşe yazısı... Devamı

06
EYLÜL

2024

Ispartalı bir çiftçi gül ve lavantadan kahve yapar da Burdurlu bir çiftçi balık atıklarından ürettiği bir gübre ile domatesin verimini artıramaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Ispartalı bir çiftçi gül ve lavantadan kahve yapar da Burdurlu bir çiftçi balık atıklarından ürettiği bir gübre ile domatesin verimini artıramaz mı?' adlı köşe yazısı... Devamı

05
EYLÜL

2024

Bir insanı secdeye götür(e)meyen iman, cennete nasıl götürsün ki!

Taceddin Akbaş'ın 'Bir insanı secdeye götür(e)meyen iman, cennete nasıl götürsün ki!' adlı köşe yazısı... Devamı

04
EYLÜL

2024

Kahve 'Bundan Sonra' sadece Yemen'den değil, komşumuz Isparta'dan da gelecek

Taceddin Akbaş'ın 'Kahve 'Bundan Sonra' sadece Yemen'den değil, komşumuz Isparta'dan da gelecek' adlı köşe yazısı... Devamı

03
EYLÜL

2024

Adli yıl hayırlı uğurlu tüm kararlarımız adil olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Adli yıl hayırlı uğurlu tüm kararlarımız adil olsun' adlı köşe yazısı... Devamı

02
EYLÜL

2024

Yunan'ı denize döktük 'amma velakin' kendimiz 'sudan çıkmış' balığa döndük!

Taceddin Akbaş'ın 'Yunan'ı denize döktük 'amma velakin' kendimiz 'sudan çıkmış' balığa döndük!' adlı köşe yazısı... Devamı

31
AĞUSTOS

2024

Plastiksiz Türkiye-Sağlıklı toplum

Taceddin Akbaş'ın 'Plastiksiz Türkiye-Sağlıklı toplum' adlı köşe yazısı... Devamı

29
AĞUSTOS

2024

Zafer Bayramını kutlarken kahramanlarını unutmayalım!

Taceddin Akbaş'ın 'Zafer Bayramını kutlarken kahramanlarını unutmayalım!' adlı köşe yazısı... Devamı

28
AĞUSTOS

2024

Koskoca bir tarım ülkesinin büyük bir Tarım Bakanlığı olur da ciddi bir tarım politikası olmaz mı?

Taceddin Akbaş'ın 'Koskoca bir tarım ülkesinin büyük bir Tarım Bakanlığı olur da ciddi bir tarım politikası olmaz mı?' adlı köşe yazısı... Devamı

28
AĞUSTOS

2024

Hırsızların şahıdır, ne söylese yeridir!

Taceddin Akbaş'ın 'Hırsızların şahıdır, ne söylese yeridir!' adlı köşe yazısı... Devamı

İlgili Haberler

E-Devlet üzerinden veya ALO 175 hattını arayarak fahiş fiyat uygulayanları şikayet edebileceksiiz
Bölgesel

E-Devlet üzerinden veya ALO 175 hattını arayarak fahiş fiyat uygulayanları şikayet edebileceksiiz

Aynı marka ürün, farklı marketlerde neredeyse 2-3 katı etiket fiyatıyla satışa sunuluyor. Fiyatlar arasındaki bu uçurumun ‘fahiş fiyat’ olduğunu belirten Avukat Özlem Şen, vatandaşın e-Devlet üzerinden veya ALO 175 hattını arayarak fahiş fiyat uygulayanları şikayet edebileceğini belirtti.

Balıkesir'de Market Denetimleri: Ramazan Ayı Yaklaşırken Fiyat ve Etiket Kontrolleri Yapıldı
Yaşam

Balıkesir'de Market Denetimleri: Ramazan Ayı Yaklaşırken Fiyat ve Etiket Kontrolleri Yapıldı

Balıkesir Ticaret İl Müdürlüğü, yaklaşan Ramazan ayı öncesi marketlerde fiyat ve etiket denetimi gerçekleştirdi.

Ramazan Ayına Hazırlık: Van'da Marketlerde Fiyat Denetimi Yapıldı
Yaşam

Ramazan Ayına Hazırlık: Van'da Marketlerde Fiyat Denetimi Yapıldı

Van Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri tarafından, yaklaşan Ramazan ayı öncesi marketlerde temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik fahiş fiyat ve etiket denetimi yapıldı.

Battalgazi'de 1 Ocak itibarıyla fiyat denetimleri başladı
Bölgesel

Battalgazi'de 1 Ocak itibarıyla fiyat denetimleri başladı

Battalgazi Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe giren “Fiyat Etiketi Yönetmeliği” denetimlerine başladı.

Yılın İlk Raf  ile Kasa farkı Tartışması Samsunda Yaşandı . İşte Ürün başı Cezası
İş Dünyası

Yılın İlk Raf ile Kasa farkı Tartışması Samsunda Yaşandı . İşte Ürün başı Cezası

Samsun'da bir zincir market şubesinde etiket fiyatı 138 lira olan kestanenin fiyatının kasada 169 liraya çıkması tepkilere neden oldu.

Osmangazi Belediyesi, Fahiş Fiyat Artışlarına Karşı Etiket Denetimlerini Arttırdı
Yaşam

Osmangazi Belediyesi, Fahiş Fiyat Artışlarına Karşı Etiket Denetimlerini Arttırdı

Osmangazi Belediyesi, vatandaşların fahiş fiyatlarla mağdur olmaması için etiket kontrollerini arttırdı.