Taceddin Akbaş

Kadınların 1 günleri değil 365 günleri kutlu olsun!!

Bu yazıda, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün kökenine ve İslamiyet'te kadına verilen değere değiniliyor. Hz. Muhammed'in (sav) kadınlara verdiği öneme ve günümüzdeki uygulamalara dair bilgiler veriliyor.

Taceddin Akbaş

KADINLARIN 1 GÜNLERİ DEĞİL 365 GÜNLERİ KUTLU OLSUN!!

Genelde kadınların, özelde de ilgilenenlerin bilecekleri gibi Türkiye de her 8 Mart tarihi “Kadınlar Günü” olarak kutlanıyor. Yani bizler, hemen herkese olduğu gibi, canlarımız cânânlarımız durumunda olan kadınlarımıza kızlarımıza, analarımıza bacılarımıza, teyzelerimize, halalarımıza ve diğer yakınlarımıza yılda bir gün ayırarak, değer ya da önem vererek onları mutlu ettiğimizi sanıyoruz! O nedenle ben bu bir gün hakkındaki görüş ve düşüncelerime geçmeden önce sevgili okurlarıma bu adı var kendisi yok olan gün hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum:

Şöyle ki; 8 Mart 1857’de, yani daha bundan 167 yıl önce ve ABD’nin New York Kentinde 40 bin dokuma işçisi kadın ‘eşit işe eşit ücret’, çalışma saatlerinde azalma ve doğum izni istemiyle’ greve başlamış ve bu grev esnasında çıkan yangında fabrikaya kilitlenen 129 kadın işçinin yanarak ölmesiyle kutlanmaya başlamış olan bir gün… Bizde ise Kadınlar Günü, 8 Mart 1975 tarihinde ülkemizin bazı kentlerinde, 1984 yılından itibaren de ülke genelinde kutlanmaya başlamış…

İSLÂM DA KADINLAR GÜNÜ KUTLAMALARI 1445 YIL ÖNCE BAŞLARKEN, UYGAR DÜNYA DAHA BUNDAN 167 YIL ÖNCE BAŞLAMIŞ!!!

Sevgili okurlarımdan bazıları birçok şeyi dinle bağlantı kurduğumdan yakınabilirler… Ancak ben de onlara dinin olmadığı bir mekân ve zaman dilimi olmadığını; uygar dünyanın kadına daha bundan 167 yıl önce, ülkemizin ise 40-50 yıl kadar önce verdiği değerden kat kat fazlasını güzel dinimiz ve sevgili Peygamberimiz bundan tam 1445 yıl önce vermiş! Meselâ “Onlara yedirdiğinizden yedirin, giydirdiğinizden giydirin, onları dövmeyin (sövmeyin), çirkin-fena söz söylemeyin… Hanımını döven Allah’a ve Resulüne âsi olur, Kıyâmette onun hasmı ben olurum... Kadınlarınızla iyi geçinin; eğer onlardan hoşlanmadı iseniz bile!.. Olabilir ki, bir şey, sizin hoşunuza gitmez de Allah (c.c) onda birçok hayır takdir etmiş bulunur… Ey insanlar! Kadınların haklarına riayet ediniz! Onları şefkat ve sevgi ile muamele ediniz! Onlar hakkında Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim… Siz kadınları Allah’ın emâneti olarak aldınız; onların namuslarını ve iffetlerini Allah adına söz ererek helâl edindiniz… Kadınların haklarını yerine getirme hususunda Allah’tan korkunuz! Zira siz onları Allah’ın emâneti olarak aldınız… Sizin hayırlınız, kadınlara hayırlı olan (iyi davranandır)… Kadınlar hakkında birbirinize hayır tavsiye ediniz… Kadınlara ancak kerîm olanlar ikram ederler (değerli olanlar değer verirler); onlara kötülük edenler ise leîm (kötü) kişilerdir… Sizin en hayırlınız, ehline (eşine ve çocuklarına) en hayırlı olanınızdır. Ve ben de ehline karşı en hayırlı olanınızım… Kadınlar erkeklerin diğer yarısıdır… Kadınlara ancak asâlet ve şeref sahibi kimse değer verir. Onları kötü ve aşağılık kimeler hor görür… Allah (c.c) sizden; kadınlara karşı iyi ve hayırlı olmanızı ister; çünkü onlar, sizin analarınız, kızlarınız, halalarınız ve teyzelerinizdir… Cennet anaların ayakları altındadır…” demiş!

HANIM İSMİNİN KÖKENİ OSMANLI’YA DAYANIYOR!

Hangisi olduğunu şu an hatırlayamadığım padişahlardan birisi bir gün kadınlarla toplantı halendeyken eşi de o toplantıya sonradan katılır ve Padişah da orada bulunan kadınlara eşini tanıtırken, “İşte benim ‘han’ım da bu!” der ve hanım isminin de oradan kaldığı rivayet edilir…

Hâsılı; uygar dünya, kadına daha bundan 167 yıl önce ve yılda bir ve o da göstermelik gün ayrılmasına karar verirken, İslâm Peygamberi Hz. Muhammed (sav), bundan 1445 yıl önce kadınlara altın niteliğinde ve sayısız değerler vermiş ve bizlerin de aynı değeri vermemizi emretmiş… Bize de bu tavsiye ve emirlere uymak düşer…

Hâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; kadınını kızını, anasını bacısını, teyzesini halasını ömür boyu arayıp sormayan, onlara dua etmeyen veya dualarını almayan kişilerin yanında, bu yakınlarına yılda bir gün ayıran ve sadece 8 Mart tarihlerinde hatırlayan insanlar için ‘Kadınlar Günü’ bir anlam ifade edebilir. Ancak, aklı başında bir Müslüman için 365’te bir hükmünde kalır…’ Ki, kutsal Kitabımız Kur’an-ı Keriminde Cenab-ı Hakk Medîne döneminde ve Nisâ Suresi adında kadınlara özel bir Sure indirmiş ve 176 ayetten oluşan bu Sûre de kadınları onurlandırmıştır ve biz erkeklerinde Allah’ın ve sevgili Peygamberinin kadınlara verdiği değeri vermez ve onların haklarını hukuklarını korumaz isek büyük günaha germiş oluruz. O nedenle biz inanan erkeklere düşen, mutlaka bir şeyimiz olan kadınları kızları kollayıp gözetmek ve onları içitmemek düşer’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

İNSAN HAKLARI KADIN HAKLARIDIR VE

KADIN HAKLARI İNSAN HAKLARIDIR…

Hillary Clinton

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Burdur'da Kadınlar Günü Coşkuyla Kutlandı!
Bölgesel

Burdur'da Kadınlar Günü Coşkuyla Kutlandı!

Burdur Belediyesi tarafından düzenlenen Kadınlar Günü Matinesi'nde Ümmü Erbil sahne aldı. Başkan Ercengiz, matinede yaptığı konuşmada Halk Marketler açacaklarını, su arıtma tesisi yatırımının tamamlanmak üzere olduğunu ve Burdur'a alışveriş merkezi dikeceğini müjdeledi.

Kızılkaya Belediyesi'nden 8 Mart'a Özel Program
Bölgesel

Kızılkaya Belediyesi'nden 8 Mart'a Özel Program

Kızılkaya Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla özel bir program düzenledi. Kadınlar Günü, Doç. Dr. Esma Özdaşlı'nın sunumu ve Hilmi Öğütlü konseriyle kutladı.

Başkan Güngör, anlamlı günde kadınları unutmadı
Bölgesel

Başkan Güngör, anlamlı günde kadınları unutmadı

Kızılkaya Belediye Başkanı İlkay Güngör, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla beldedeki kadınlara karanfil takdim ederek anlamlı bir kutlama gerçekleştirdi.

BELPAŞ anlamlı günde kadınları unutmadı
Bölgesel

BELPAŞ anlamlı günde kadınları unutmadı

BELPAŞ Petrolleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın müşterilerine karanfil takdim ederek anlamlı bir kutlama gerçekleştirdi.

Safa Sönmez, Kadınlar Günü'nde Kadınları Unutmadı
Bölgesel

Safa Sönmez, Kadınlar Günü'nde Kadınları Unutmadı

İYİ Parti Bucak Belediye Başkan Adayı Safa Sönmez, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ilçede bir dizi etkinlik ve ziyaretlerde bulundu. Sönmez, "Kadınlarımız toplumun her alanında varlıklarını hissetmelidir." dedi.

Pazar Mahallesi Muhtar Adayı Süleyman Ertunç Kadınlar Gününü kutladı
Bölgesel

Pazar Mahallesi Muhtar Adayı Süleyman Ertunç Kadınlar Gününü kutladı

Pazar Mahallesi Muhtar Adayı Süleyman Ertunç, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla mahallede yaşayan kadınlara çiçek takdim etti. Ertunç, "Kadınlar hayatımızdaki en özel varlıklardır." dedi.