Taceddin Akbaş

Konutta '9 yılın' en düşük satışı geçtiğimiz ay Ekim ayında yaşanmış ama bu, fiyatları hiç etkilememiş

Taceddin Akbaş'ın 'Konutta '9 yılın' en düşük satışı geçtiğimiz ay Ekim ayında yaşanmış ama bu, fiyatları hiç etkilememiş' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

KONUTTA ‘’9 YILIN” EN DÜŞÜK SATIŞI GEÇTİĞİMİZ EKİM AYINDA YAŞANMIŞ AMA BU, FİYATLARI HİÇ ETKİLEMEMİŞ

Hemen herkesin bildiği, gördüğü ya da duyduğu gibi (ve tâbiri caizse ya da teşbihte hata olmazsa eğer), ülkemiz bir müddettir ‘sınırsız sorumsuz’ bir konut, taşıt ve tüketici kredisi ile birlikte kredi kartı alım ve kullanım cenneti hâline geldi, daha doğrusu getirildi! Bu durum da bana, bir zamanlar yerden dolaman biter gibi biten bankerlerin ülkemize ve insanımıza verdiği maddi mânevi zararları hatırlattı! Yani yaşı müsait olanların hatırlayacakları gibi, bir dönem bankerler yüksek, yüksekten de yüksek faiz ve ne idüğü bellen belirsiz offshore hesaplarıyla çok sayıda müşteri ‘mûdî’ topladılar. Ama sonunda kendileri battıkları gibi, mûdilerinin bir kısmını da batırdılar! Dolayısıyla da Ülkemize ve insanımıza pahalıya mal oldular.

Bankerlerin batmasıyla gün yüzüne çıkan ve devletin kontrolünde çalışan bankalar da bu sefer insanlara değişik adlar altında ve oldukça yüksek miktarlar da krediler verme yarışına girdiler; Herkese (gelirlerinin birkaç kat fazla limiti olan) kredi kartları dağıttılar. Ve bazı kişiler bu kredileri ve kartları yerinde kullanırlarken, bazıları da kartlarla yapılan harcamaların ve kullanılan kredilerin geri ödemesi olmayacakmış gibi (hoyratça) kullandılar ve harcadılar… Sonuç ise herkesin mâlûmu!

Her neyse, benim bugünkü asıl konum bankerler, bankalar, bankamatikler, krediler, kredi kartları değil, konutlar. O nedenle ben şimdi asıl konuma dönüyor ve daha yazımın başında ‘Cenab-ı Allah kimseyi bu dünyada da öte dünyada îmansız ve mekânsız bırakmasın!’ diye dua ediyor, sözüm geçen sevgili okurlarımdan da bu duaya ‘ÂMİN…’ demelerini istirham ediyorum: Şimdide asıl konuma dönüyorum:

Şöyle ki; yine herkesim mâlûmu olduğu üzere, ihtiyacı olsun olmasın bazı insanlar ve bilhassa karı koca çalışan aileler, (Toplu Konut İdaresi >TOKİ<’nin yapıp sattıkları hariç) bankalardan veya finans kurumlarından ‘faiz oranlarını ve ödeme şekillerini benim de bilmediğim bir şekilde’ ve oldukça yüksek miktarlarda krediler çekmişler ve o kredilerle ya müteahhitler aracılığıyla ya da kendileri bizzat yeni yeni konutlar yaptırmışlar ve oldukça lüks araçlar almışlardı! Ki, ilk zamanlarda ülkemiz de ihtiyaç fazlası konutların oluşması ve 1. el araçların çoğalması nedeniyle 2. el araçların fiyatlarında da, ev kiralarında ve araç fiyatlarında da ciddi düşüşler yaşanmış, en azından ciddi artışlar olmamış, fahiş zamlar yapılmamıştı!..

ŞİMDİ DE TÜİK’İN VERİLERİNİ DEĞERLENDİRELİM!

Türkiye İstatistik Kurum (TÜİK)’in Ekim ayına ilişkin olarak yayınladığı konut satışı istatistiklerine göre; Türkiye genelinde konut satış sayısı Ekim Ayında geçen yılın aynı anına kıyasla yüzde 8,7 oranında gerileyerek 93 bin 761’e inmiş… Konut sayıları Ocak-Ekim döneminde ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14,3 oranında azalışla 993 bin835 olarak gerçekleşmiş… Ve Ekim ayında konut satışlarında İstanbul 14 bin 941 satış ve yüzde 15,9 ile en yüksek satışı yapan 1. İl; 7 bin 394 konut satışı ve yüzde 7,9 pay ile Ankara 2. İl; 5 bin 192 konut satışı ve yüzde 5,5 pay ile de İzmir 3. İl olmuş.

YERLİ KİŞİLERE ‘KONUT SATIŞLARINDA’ YUMUŞAK YABANCIYA SATIŞLAR DA İSE SERT DÜŞÜŞ OLMUŞ

TÜİK’e göre Ekim ayında yabancılara 2 bin 535 konut satılmış. Dolayısıyla da yabancılara yapılan konut satışları, Ekim ayında yıllık bazda yüzde 52,9 oranında azalma olmuş. Yani ülkemiz de yabancıya satılan konut sayısında önemli bir düşüş yaşanırken, Vatandaşlarımıza yapılan satışlar da düşüş olsa bile yabancılardaki kadar sert bir düşüş yaşanmamış… Ve yabancılara yapılan satışlarda ilk sırayı 931 konutla Antalya; 2. Sırayı 758 konut satışıyla İstanbul; 3 sırayı ise 254 satışla Mersin takip etmiş…

Ülke insanı olarak biz bir ürünün veya sebze ve meyvenin rekoltesinin düştüğü, dolayısıyla da fiyatlarının yükseldiği bir yılın ertesinde o ürünlerin üretimini olağanüstü artıyoruz. Hal böyle olunca da fiyatların düşmesine, üreticilerin mağdur olmasına neden oluyoruz… Oysa bizim ‘Tarım ve Orman Bakanlığı’ adı altında ve oldukça uzman kişilerden, veteriner hekim, tekniker ve teknisyenlerden ve ziraat mühendislerden vb. uzmanlardan oluşan bir kurumumuz; Ziraat Odaları Birliği, Yetiştiriciler Birliği, Kooperatifler Birliği, Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği ile Borsalar Birliği gibi uzmanlardan oluşan meslek kuruluşlarımız (STK’larımız) var… Amma velâkin ‘Ülkemizin köklü, planlı projeli bir tarım politikası yok’ maalesef… O nedenle, tamamına yakını uzman kişilerden oluşan bu kurum ve kuruluşlarımız bir araya gelseler, meselâ çalıştaylar gerçekleştirseler olmaz mı? Olur…

Kısacası bizim irmiğimiz, şekerimiz ve yağımız olduğumuz gibi, ustalarımız da var! Ancak bu ustaları işletecek veya bir araya getirerek üretim yaptıracak bir irademiz ve otoritemiz veya yöneticilerimiz yok maalesef!

Her neyse benim bugünkü asıl konum tarım ve hayvancılık da değil, konut idi. Ancak, büyük bir tarım ve hayvancılık ülkesi olduğu için konut sayısını, alış satış fiyatlarını ve konut kiralarını hatırlatmadan edemedim… Çünkü yukarıda da dikkât çekmeye veya ifade etmeye çalıştığım gibi, ülkemizde yaklaşık 20 yıldır bir konut, taşıt ve kredi kartı enflâsyonu yaşanıyordu… Yani ülkemiz son yıllarda konuta, araca ve kredi kartına doydu… Ancak, bu doyumlar fiyatlara ve kiralara fazla yansımadı maalesef…

TOKİ BENİ ‘EV’LENDİRMEDİĞİ GİBİ, DİYÂNET DE HACI OLMAMA… İMKÂN VERMEDİ MAALESEF!!

Bu ara başlığım da biraz ironi yapmaya çalıştım ama, aslında bir gerçeği vurguladım… Çünkü biz bundan 14-15 yıl kadar önce hacı adayı olduk, amma velâkin, çekilen kuralar bugüne kadar bizim hacı olmamıza imkânı vermediği gibi; 3 oğlumdan bir İstanbul da biri Gebze de, 6 torunumdan biri Ankara da ve biz de buradaki oğlumuzla birlikte TOKİ’nin tüm sosyal konut kuralarına katılmamıza rağmen bu güne kadar birimize olsun konut kısmet olmadı maalesef. Dolayısıyla bizler hacı olamadığımız gibi, yeni bir konut sahibi de olamadık… O nedenle yarım asırlık ve 2 odalık bir ata yadigârı konutta ve zorunlu ikâmete tâbi vaziyette oturuyoruz. Ona da şükrediyoruz tabii’ diyor, herkese ‘mekânlı ve imanlı’ saygılar sunuyorum.

VERMESSE MÂBUT, NEYLESİN SULTAN MAHMUD!

NASİPSE GELİR HİNT’TEN YEMEN’DEN, NASİP

DEĞİLSE NE GELİR ELDEN!.. 2 ayrı Atasözü

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

02
MAYIS

2024

'Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri

Taceddin Akbaş'ın ''Dünya Basın Özgürlüğü Günü' ve gazetecilerin özgürlükleri' adlı köşe yazısı Devamı

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Mart Ayında Balıkesir'de Konut Satışları: İstatistikler Açıklandı
Yaşam

Mart Ayında Balıkesir'de Konut Satışları: İstatistikler Açıklandı

Balıkesir’de mart ayında TÜİK verilerine göre 2 bin 341 konut satıldı. Mart ayında Türkiye genelinde 105 bin 394 konut satıldı.

Baki Ersoy Sosyal Medya'dan Müjdeyi Duyurdu! -Haberler
İş Dünyası

Baki Ersoy Sosyal Medya'dan Müjdeyi Duyurdu! -Haberler

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile Bünyan ilçesinde 200 konutluk 3. Etap TOKİ yapılacağını açıkladı.

DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu: - "Hiçbir depremzedemiz artık deprem korkusu yaşamayacak" - Haberler
Yaşam

DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu: - "Hiçbir depremzedemiz artık deprem korkusu yaşamayacak" - Haberler

Adana’da depremzedeler için yapılan TOKİ konutlarının büyük bir bölümü tamamlanırken kurası çekilen konutları da depremzedeler görmeye başladı.

Çifteler’de anahtar teslim töreni ve iftar yemeği programı!
Etkinlik

Çifteler’de anahtar teslim töreni ve iftar yemeği programı!

Eskişehir’in Çifteler İlçesi’nde inşa edilen 205 adet TOKİ (Toplu Konut İdareleri Başkanlığı) konutunun anahtar teslim töreni ve iftar programı düzenlenecek.

Melikgazi'de Kentsel Dönüşüm İçin Yeni Adım: Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde İhale Heyecanı! - Haberler
Yaşam

Melikgazi'de Kentsel Dönüşüm İçin Yeni Adım: Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde İhale Heyecanı! - Haberler

Melikgazi Belediyesi, 2. etabına başlayacağı Yıldırım Beyazıt Mahallesi kentsel dönüşüm projesinde kat karşılığı konut ve dükkânlar için ihale yapmaya devam ediyor. Bu çerçevede 32 daire 3 dükkân için kat karşılığı ihale gerçekleştirildi.

İhtiyaç sahibi aileler konutlarına gerçekleşen törenle kavuştular
Bölgesel

İhtiyaç sahibi aileler konutlarına gerçekleşen törenle kavuştular

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün girişimleriyle Büyükşehir Belediyesi öz kaynaklarıyla maddi durumu yetersiz ve kimsesi olmayan ailelere destek olmak amacıyla yaptırılan Sosyal Konutlar hak sahiplerine düzenlenen törenle teslim edildi.