Taceddin Akbaş

ÖZTÜRK SARICA’YI UNUTMAYALIM-UNUTTURMAYALIM!

Taceddin Akbaş'ın 'ÖZTÜRK SARICA’YI UNUTMAYALIM-UNUTTURMAYALIM!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Hemen herkesin devlet kapısında ve masa başında bir iş aradığı bir dönemde en zor ama en yerli, en az su isteyen, dolayısıyla da su tasarruflu, en millî ve en organik bir ürün yetiştirmeyi hedefleyen Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, bu hedefini yüzde 100 tutturduğu, dolayısıyla da İl ekonomisine önemli ölçüde katkı sağladığı gibi, genelde Burdur’un, özelde de Yeşilova’nın ve Salda Gölü’nün tanıtımına büyük katkı sağlıyor… O nedenle ben tanımayan bilmeyen sevgili okurlarıma Öztürk Sarıca’nın Kendisinin ve Lisinia’sının kısa bir tanıtımını yapmak, ondan sonra da çalışmaları hakkında bir değerlendirme de bulunmak istiyorum:
Şöyle ki; Yıllarca İlimiz Burdur’un Yeşilova İlçesine bağlı Akçaköy’de yaşayan ailesiyle ve tabiat ana ile birlikte bir çocukluk dönemi geçiren Öztürk Sarıca’nın ve Lisinia’sının hikâyesi ilk gördüğü andan itibaren ‘’Ardıç” ağacıyla başlar… En olumsuz şartlarda yaşaması, tüm olumsuzluklara direnmesi ve dayanıklığın simgesi olarak gördüğü ardıç ağacının suyu ne kadar az tükettiğini ve en kurak yerlerde yetişebildiği gibi, en sulak araziler de bile yaşayabildiğini ve insanları gölgesinde barındırabildiğini, hoş karşılayıp uğurlayabildiğini bizzat müşahede eden Öztürk Sarıca; büyüyüp okumaya ve araştırma başladıktan sonra da Ardıç Kuşları ile Ardıç Ağacı arasında inanılmaz bir uyum olduğunu görür. Yani Sarıca’nın tespitine göre dalından yere düşen ardıç tohumları Ardıç Kuşu’nun sindirim sisteminde hayat bulur ve dışarı atılarak toprağa karışan bu tohumlar çimlenir...
Tabiattaki tüm canlı ve cansız varlıklar arasındaki sonsuz uyumu, özellikle son 30 yılda doğanın kirliliği-kirletilmiş hâli ve bunun tabii yansıması olarak ta ortaya çıkan tümörü (kanseri) tespit eden Öztürk Sarıca, kendine adadığı tabii hayatın ve gelecek nesillere aktarılması için kollarını sıvamaya karar verir…
Kısacası; Veteriner Fakültesi’ni bitirerek uzman veya işinin uzmanı ve gönüllüsü bir Veteriner Hekim olan Öztürk Sarıca, aile bireylerinden bazılarını kanser hastalığı nedeniyle kaybettikten sonra hem insanları bilinçlendirmek, hem de tabii hayatın korunması için 2005 yılında ve Burdur Gölü çevresinde bir plan yapmış, proje hazırlamış ve 9 alt başlıkta gerçekleştirdiği projeni adını da “Lisinia Doğa” koymuş… Bir doğa tutkunu ve tabiat hayranı olan Öztürk Sarıca, bahse konu araziyi kiralamak için 3 yıl uğraşmış ve sonunda da buranın tam masraf ve giderleri Kendisi tarafından karşılanması kaydıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kendisine hîbe edilmiş
Hasılı; batan güneşin ve ay ışığının sudaki pırıltısı-yansıması gibi anlamlara gelen Lisinia, Öztürk Bey’in el emeği ve göz nuru bir bağı-bahçesi durumunda olan; İlimiz ve Yeşilova İlçemizle birlikte, ‘son durumunu bilmiyorum ama’ bir zamanların “Mavi Bayrak”a aday bir tabiat harikası olan Salda Gölü’nün yakınında bir yerde… Yani Öztürk Sarıca’nın Lisinia’nın adına değişik isimler verdiğimiz, meselâ ‘Saldivya’ dediğimiz Salda Gölümüzün tanıtımına da büyük katkısı olmuştur ve olmaya devam etmektedir!

YILANLARIN ÖCÜ DİYE BİR FİLM YAPILDIĞI HALDE LİSİNİA ADINA NE DİYE BİR FİLİM YAPILMASIN Kİ!

Ben hiç seyretmedim ama bizim kuşak hatırlar, bir zamanlar Akçaköylü Fakir Baykurt’un romanından uyarlanan ve (Yeşilova/Akçaköy’de dillere destan ve evlere şenlik) bir sinema filimi yapıldı ve bu filmin adına ‘Yılanların Öcü’ denildi. Ben de ilgililere niçin bir “Lisinia” adlı, lavânta ve Salda Gölü tanıtımlı bir sinema filmi çekilmesin veya belgesel yapılmasın ki diye sormak istiyorum. Ve sözü şimdi de Anadolu Ajansı’n (AA) bir açıklama yapan Öztürk Sarıca’dan alıntılar yaparak satırlarımı noktalamak istiyorum:

BURDUR’DAN GÖNDERİLEN LÂVANTA FİDELERİ TÜRKİYE’MİZİN BAHÇELERİNİ MORA BOYUYUR!

Burdur da üretilen 10 milyon lâvanta fidesinin Türkiye’nin bir çok ilinin yanı sıra Türk Cumhuriyetlerine de gönderildiğini, Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan gibi ülkelerden talep geldiğini hatırlatan Tıbbî Aromatik Bitki yetiştiricisi ve üreticisi Öztürk Sarıca “Konya, Ankara, Eskişehir, Denizli, Artvin ve Mardin’e kadar pek çok ilimizde bahçeler buradan giden fidelerle mora boyanmış durumda. Ülkemizin fide ihtiyacının yaklaşık yüzde 60-70’ini Burdur karşılıyor. Özellikle tabbî lâvanta türlerini artık yurt dışına da aranır oldu. O nedenle bu ürünleri yurtdışına da gönderiyor-ihraç ediyor ve döviz getiriyoruz…”

MAKÜ, YERLEŞKEDE İNŞA ETTİĞİ OTEL’İN ADINI BİLE ‘’LÂVANTA TEPESİ’’ KOYARAK BU BİTKİNİN TANITIMINA KATKI SAĞLADI

Mehmet Akif Ersoy Üniversite’miz (MAKÜ), Lisinia’nın ve kendi arazisinde yetiştirdiği lâvanta bitkisinin adının tanıtılmasına katkı sağlamak maksadıyla Yerleşke içerisinde yaptırdığı bir Otel’e Lâvanta Tepesi Hoteli ve Oteli vermiş ve bu isim de çok beğenilmişti…

LİSİNİA İSTİHDAMA DA KATKI SAĞLIYOR…

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; büyük bir tarım ülkesin olan Ülkemizin, tarım ve hayvancılık bölgesi olan İlimizin tanıtımı ve ekonomisine katkı sağladığı gibi, istihdam da sağlayan Veteriner Hekim Öztürk Sarıca’nın kendisi ve Lisiniası unutulmamalı-unutturulmamalı, dolayısıyla da diğer girişimcilerin şevkleri kırılmamalı!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

EĞER BİZ İMKÂNSIZ YAPMAZSAK, OLANAKSIZ

İLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ. Murray Bookchin

DAHA İYİSİNİ YAPMAK İÇİN BİR YOL VARDIR.

BUL ONU! Thomas Edison

NASILI BİLENİN DAİMA BİR İŞİ OLUR. NİÇİNİ

BİLEN DAİMA KENDİ İŞİNİN PATRONU OLUR!

Ralph W Emerson

ZORLUKLARI AŞMANIN YOLU, YENİ GİŞİMLERDE

BULUNMAKTIR… Goethe

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 3
    ALKIŞ
  • 1
    BEĞENDİM
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Burdur'da Gül ve Lavanta Üreticilerine Zeytin Fidanı Dağıtıldı!
Bölgesel

Burdur'da Gül ve Lavanta Üreticilerine Zeytin Fidanı Dağıtıldı!

Burdur'da gül ve lavanta üreticiliği yapan çiftçilere yeni bir gelir kapısı olması amacıyla 25 bin adet zeytin fidanı dağıtıldı. Zeytinlerin büyüyüp olgunlaşması ile birlikte Burdur ekonomisine yeni bir değer daha kazandırmak hedefleniyor.

Kuyucak Köyü, lavanta tarlaları, ekrandan taşan o güzel kokular… 

Kuyucak Köyü, lavanta tarlaları, ekrandan taşan o güzel kokular… 

Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak Köyü, Türkiye'nin en önemli lavanta üretim merkezlerinden biri olarak biliniyor. Bu köy, Isparta şehir merkezine yaklaşık 50 kilometre, Süleyman Demirel Havalimanı'na ise 25 kilometre mesafede bulunuyor

Alaçatı Gıda Topluluğu Lavanta Bahçesinde Buluştu!
Yaşam

Alaçatı Gıda Topluluğu Lavanta Bahçesinde Buluştu!

Alaçatı Gıda Topluluğu üyeleri, Çeşme Belediyesi'nin Alaçatı'da oluşturduğu lavanta bahçesinde bir araya gelerek bölgenin en değerli aromatik bitkilerinden birisi olan lavanta hakkında bilgi edindi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen Burdur'a Geliyor
Etkinlik

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen Burdur'a Geliyor

Burdur'lu Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, bir dizi ziyaretler için 19 Ekim 2023 Perşembe günü Burdur’a geliyor.

Kadın çiftçi etrafı lavanta kokularıyla doldurdu
Yaşam

Kadın çiftçi etrafı lavanta kokularıyla doldurdu

DÜZCE(İHA) – Düzce Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun Konaklı Köyü’nde tıbbi aromatik bitkilerden lavantanın üretimini yapan çiftçi Esra Eser’in bahçesini inceledi.

Burdur Salda Lavanta Tepesi Uygulama Oteli, turizme katkı sağlıyor
Bölgesel

Burdur Salda Lavanta Tepesi Uygulama Oteli, turizme katkı sağlıyor

Burdur Valiliği tarafından hizmete sunulan Salda Lavanta Tepesi Uygulama Oteli, bölge turizmine konaklama alanında hizmet verirken ayrıca öğrencilere uygulamalı eğitim alma imkanı sağlıyor.