Taceddin Akbaş

Su Krizi Kapımızda!! Ancak Çok Azımız Bunun Farkında

Taceddin Akbaş'ın 'Su Krizi Kapımızda!! Ancak Çok Azımız Bunun Farkında' adlı köşe yazısı. Burdur'da yaşanan kuraklık ve su krizi, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından gündeme taşındı. Burdur Gölü'nün kuruma tehlikesi ve genel su tasarrufu çağrısı yapıldı. Ekosistemi Koruyalım ve Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği Başkanı Süleyman Faki'nin uyarılarına dikkat çekildi. Su israfının önlenmesi için herkesin sorumluluk alması gerektiği vurgulandı. Detaylar haberimizde!

Taceddin Akbaş

SU KRİZİ KAPIMIZ DA!!! ANCAK ÇOK AZIMIZ BUNUN FARKINDA

Tecrübeli ve işinin ehli çiftçilere göre de, meteoroloji uzmanlarına göre de ülkemiz de yarım asra yakın bir süredir kuraklık yaşanıyor… Ki, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Eğer yatırımlar yapmazsak, 2030 yılına kadar su sıkıntısı yaşayan ülkeler tehdidi veya tehlikesi ile karşı karşıya kalacağız… Kişi başına düşen 1313 metreküp kullanılabilir su miktarıyla, su stersi altında bir ülkeyiz. Bu nedenle bunun bilincindeyiz; Türkiye su zengini bir ülke değil…” demiş!

Dünya Su Konseyi’nin 86. Guvernörler Toplantısında konuşan Bakan Yumaklı, “14 milyon nüfusun yaşadığı 11 şehrimiz bu olumsuzluktan etkilendi. Bu tahribatları hızla onararak halkımızın en kısa sürede temiz su erişimini sağladık. Ancak doğal afetler dahil olmak üzere ortak refahımızı tehdit eden pek çok zorlukla karşı karşıyayız. Bu tür zorluklar ve felâketler bizlere, âfetleri önlemek ve âcil durumlara hazırlıklı olmak için hem ulusal hem de uluslararası yüksek düzeyde koordinasyon ve iş birliği sağlanmasının önemini hatırlatıyor…” demiş!

Hâsılı; Bakan Yumaklı kuraklığın genel nedenlerini, niçinlerini ve uzun vadedeki risklerini uzun uzun anlatmış ve tedbirleri hakkında da bazı önerilerde bulunmuş… O nedenle ben konunun genel boyutundan çok ilimiz ve bölgemiz üzerinde durmak istiyorum:

SÜLEYMAN FAKİ’DE ‘BURDUR GÖLÜ’NÜN KURUMAYA BAŞLADIĞINI HATIRLATMIŞTI

Ekosistemi Koruyalım ve Burdur Gölü’ne Hayat Verelim Derneği Başkanı, Avukat ve İlimiz Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Faki; onca işinin gücünün arasında kurumaya yüz tutan ve gözle görülebilir bir şekilde çekilmeye-kurumaya başlayan Burdur Gölü’nü ‘arada bir olduğu gibi’ geçtiğimiz haftada gündeme getirmiş ve gerekli tedbirlerin alınmasını istemiş. Derneğince yapılan çalışmaları hatırlatan Faki, “Burdur Gölü Burdur’a hayat veren bir sulak alan. Ancak son yıllarda yaşanan kuraklık ve su çekilmeleri nedeniyle Burdur Gölü kötü talihini maalesef henüz yenemedi. Bu konu devletimizin ve bakanlıkların çalışmaları, geçmiş dönemden bugüne kadar yapılan çalıştaylar. Acil su eylem planları maalesef Gölümüzün hâlâ aynı noktadan daha geriye gitmesine engel olamıyor. Çünkü somut verilere bakıldığında bu Gölün ve Türkiye’de ki diğer göllerin kurtarılması lâzım. Değilse bize hayat veren bu göller maalesef gelecekte hem bizim sağlığımızı tehdit ediyor hem kuraklığımıza neden olarak gıda ve diğer türlü bir takım ekolojik dengelerimizi alt üst ediyor. O nedenle biz Dernek olarak bir çalışma başlattık…” demiş.

ÖNCEDEN YÜZEBİLDİĞİMİZ GÖLE ŞİMDİ SADECE UZAKTAN SEYREDİYORUZ…. Kİ, DÜNYACA ÜNLÜ SALDA GÖLÜ DE ‘KURAKLIKTAN’ NASİBİNİ ALDI!!

Ekosistemi Koruyalım ve Burdur Gölüne Hayat Verelim Derneği Başkanı Dr. Süleyman Faki’nin yaptığı uzunca ve teferruatlı açıklamayı basın yayın organlarımız yayınladılar… O nedenle dileyen okurlarım Süleyman Bey’in konu hakkındaki açıklamasını bulup okuyabilirler… Onun için ben ‘bu konuda neler yapılabilir?’ konusunu uzmanlara bırakıyorum. Ancak ilgili yazısında, konunun uzmanı olmasa bile iyi bir su ve çevre dostu olan Avukat, Diş Hekimi ve MAKÜ Diş Hekimliği Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Faki ile işin uzmanı, en etkilisi ve yetkilisi durumunda olan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ‘ben geldim-geliyorum!’ diyen kuraklık tehlikesini başta yetkililer olmak üzere herkese hatırlatmışlar! Bendeniz de bu konu da kim ne yapabilir bilmiyorum ama ‘hemen her şeyi olduğu gibi suyu da israf etmeyelim-tasarruflu kullanalım!’ diyor ve israf konusunda Peygamber Efendimiz (sav)’in bir kıssasını siz sevgili okurlarıma nakletmek istiyorum:

Şöyle ki; Amr bin Şuayb’ın (r. a) Babası aracılığıyla dedesinden şöyle bir hadis rivayet ediyor:

‘Bir bedevî abdest hakkında sorular sormak üzere Hz. Peygamber (sav)’e gelmişti. Hz. Peygamber de ‘azalarını üç kere yıkayarak abdestini ona göstermiş ve şöyle buyurmuştu: “İşte abdest böyle alınır. Kim bundan daha fazlasını yaparsa hatalı davranmış, haddini aşmış ve zulmetmiş olur”

Ayrıca; bir gün Sâd b. Ebû Vakkas abdest alırken, Resulullah O’nun yanına uğramıştı ve Efendimiz ‘bu ne israf?’ buyurdu! Ve Sâd’da “Abdestte demi israf olur Ya Resulullah?” diye sorunca da Resulullah “Evet, akıp giden bir ırmak veya nehirden abdest alıyor dahî olsan bu israf olur” buyurdu!

Yani bizim güzel dinimiz ve sevgili peygamberimiz bir nehirden abdest alırken bile israf etmemeyi, meselâ abdest azalarımızı 3 kereden fazla yıkamayı bile hatalı bulmuş, israf saymış, haddini aşmakla suçlamış ve zulmetmiş olduğunu vurgulamış! Amma velâkin biz hemen her şeyi olduğu gibi, suyu da hoyratça kullanıyor, olabildiğince israf ediyoruz maalesef!’ diyor, herkese saygılar sunuyorum.

Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün farklı oluşunda aklıselim sahipleri için elbette ibretler vardır. (Âl-i İmrân, 3/190)

Allah’ım! (c.c) nimetlerine şükretmek ve Sana güzel bir kulluk etmek istiyorum… (Dua)

AKAN SU GERİ GELMEZ, DAMLAYA DAMLAYA

GÖL VE HER ÇOK AZDAN OLUR… DEGNELİ VE

DÜZENLİ HARCAYAN, AYAĞINI YORGANINA

GÖRE UZATAN, YARINI SAĞLAMA ALAN KİŞİDİR!

DAMLA DAMLA BİRİKTİR, GELECEĞİNİ KORU…

SU TASARRUFU, HAYATIN TASARRUFUDUR ve

HER DAMLA BİR HAYATTIR, İSRAF ETME!

TAZSARRUFLU KULLANMADIĞIMIZ SU, BİR GÜN

BİZE FATURA OLARAK GERİ DÖNER:

Atasözlerinden seçmeler

İHTİYAÇTAN FAZLASINI TÜKETMEK, TÜKETİRKEN ZİYAN

ETMEMEK, YÜKSEK BİR BİLİNCİN GÖSTERGESİDİR!

Temel Aksoy

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

BTÜ’den su krizine çözüm
Bölgesel

BTÜ’den su krizine çözüm

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ)Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Egemen Aras, su krizine karşı ‘yeraltı barajı’ önerisinde bulundu. Bursa’da yeraltı barajı yapımı için uygun 6 nokta belirlediklerini kaydeden Aras, bu barajların kuraklıkla mücadelede ciddi olumlu etkilerinin olacağını vurguladı.

Uzmanlar uyarıyor önümüzdeki 20 -30 yıl çok kritik
Yaşam

Uzmanlar uyarıyor önümüzdeki 20 -30 yıl çok kritik

Önümüzdeki 20-30 yılda 'su kıtlığı' yaşayan bir ülke olmamız bekleniyor. Devamı haberimizde...

Otelciler Derneği su hakkında açıklama yaptı
Bölgesel

Otelciler Derneği su hakkında açıklama yaptı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşanan su krizinin ardından, Bodrum Otelciler Derneği ve Turizm Teknik Müdürleri Derneği ortak basın açıklaması yaptı. Otellerin ve işletmelerin su tasarrufu konusunda çalışmalar yaptığı belirtilirken, havuz suyunun kış bakımının uygun kriterlerde yapıldıktan sonra yenilenmeden gelecek sene kullanabileceği belirtildi.

Antalya'da kaçak sondajlar su krizini tetikliyor
Bölgesel

Antalya'da kaçak sondajlar su krizini tetikliyor

Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver, Antalya'da kaçak sondajların yeraltı su seviyesini düşürdüğünü belirterek, "Yeni sondajlar kesinlikle açılmamalıdır. İzinsiz tüm sondajların kapatılması için gerekirse bir tim kurulmalıdır" dedi.

Bucak Süleyman Demirel Bulvarında çarpıştılar
Bölgesel

Bucak Süleyman Demirel Bulvarında çarpıştılar

Burdur'un Bucak ilçesinde akşam saatlerinde meydana gelen trafik kazasında motor sürücüsü yaralandı. Detaylar haberimizde...

Bucak'ta tır devrildi! Tır sürücüsü yaralandı
Bölgesel

Bucak'ta tır devrildi! Tır sürücüsü yaralandı

Burdur Antalya karayolu üzerinde seyir halindeki tır devrildi. Tır sürücüsü kaza sonrasında yaralandı. Detaylar haberimizde...