Taceddin Akbaş

'YAŞLILAR GÜNÜ' KUTLU OLSUN VE YAŞLILAR HİÇ UNUTULMASIN!

Taceddin Akbaş'ın '“YAŞLILAR GÜNÜ” KUTLU OLSUN VE YAŞLILAR HİÇ UNUTULMASIN!' adlı köşe yazısı

Taceddin Akbaş

Herkes bilmese veya farkında olmasa da Ülkemiz de 1 Ekim tarihi “Yaşlılar Günü” olarak kutlanıyor… O nedenle ben tüm yaşlılarımızın ‘sembolikte olsa’ günlerini kutluyor ve sevgili genç okurlarıma, Allah (c. c) ömür bahşederse eğer ki, ister kız olsun ister erkek herkese yaşlılık, hattâ ihtiyarlık nasip etsin; her bebeğin, her çocuğun, her gencin bir yaşlı ve ihtiyar adayı olduğunu vurgulamak, bu vesileyle de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 45-59 arası orta yaş, 60-74 arası yaşlılık, 75-89 arası ileri yaşlılık, 90 ve daha üstü yaş ise ihtiyarlık kategorisinde saydığını hatırlatmak istiyorum. Dolayısıyla da Örgütün ayrımına göre kendimin de yaşlılar kategorisine girdiğimi biraz üzülerek, biraz da sevinerek ifade etmek istiyorum:

Hem seviniyor hem de üzülüyorum. Nedenine gelince, çünkü benim Peygamberimin (sav) 63 yaşında âhirete irtihal (vefat) ettiğini, benim ise O’nun yaşını geçerek haddimi aştığımı biliyorum..! Ayrıca birçok bebeğin ana karnında, birçok çocuğun ve yetişkinin gençliğinin baharında ahirete göçerek veya herhangi bir hastalığa duçar olarak bebekliğini, çocukluğunu ve gençliğini, birçok yaşlının da benzer nedenlerden dolayı yaşlılığını yaşayamadığını görüyor, duyuyor ve biliyorum! Dolayısıyla da halime, yani kendi ruh ve beden sağlığımın bozulmadan yaşlılar kategorisine girdiğime şükrediyorum. Şimdide elleri öpülesi yaşlılar hakkındaki diğer görüş ve düşüncelerime geçmek istiyorum:

Yine herkes bilmese de ilgilenenlerin bildikleri gibi ve her şeye rağmen Ülkemiz de son zamanlar da nüfus yaşlanması görülmekte ve ortalama hayat belirtisi, dolayısıyla da beklentisi artmakta… Bununla birlikte genelde yaşlılık kurumsallaşması ve özelde yaşlılığın yapısal değişimi de dikkâtlerden kaçmamaktadır… Yani toplumumuzdaki olumlu veya olumsuz yaşlılık algısının hem yaşlının kişilik özellikleriyle hem maddi manevi bilgi birikimiyle alâkalı olduğu anlaşılmaktadır. Diğer taraftan yaşlılık dönemin de aktif ve sağlıklı hayatın serbest zaman etkinliklerinin ve yaşlı hizmetlerinin önemi vurgulanmaktadır. Ayrıca yaşlıların hayata bakışının, sosyal ilişkilerinin ve sosyoekonomik durumlarının da hayat şartlarını oldukça etkilediği bilinmektedir…

Kısaca; yaşlılıkta değişimim şartlarının avantajı ve dezavantajlı sonuçları toplumumuzun olumlu yaşlılık algısının desteklenmesi, genel yaşlılık politikaları geliştirilmesi ve yaşlı hizmetlerinin detaylandırılması pek çok yaşlının hayatını kolaylaştıracaktır… Ancak, insanlar genç, hattâ orta yaşlarda iken bile bir gün kendisinin de yaşlanabileceğini, elden ayaktan düşebileceğini, dolayısıyla da bir gence muhtaç olabileceğini düşünmüyor-düşünemiyor, dolayısıyla da hep aynı kalacakları kanaatini taşıyor… Hal böyle olunca da empati yapmıyor-yapamıyor!

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; insanoğlunun normal de doğumla başlayan hayat serüveni; bebeklik, çocukluk, yetişkinlik, yaşlılık ve en sonra da ihtiyarlık merdivenlerinden çıkarak ölümle nihayet bulur. Ve bazı insanlar ömür sermayelerini boşa harcarlar, bazı insanlar ise ömürlerini Allah-Lillâh yolunda değerlendirirler! İnsanın âciz bir kul ve ömrünün sınırlı olduğunu, bu dünyaya da yaşamak için geldiğini sanan insanlar, âhiret hayatlarını hiç hatırlamazken, bazı insanlarda bu dünyanın, öte dünyanın tarlası olduğunu bilir ve yatırımlarının bir kısmını da öte dünya için yaparlar… Ve aciz ama eşrefi mahlûk, yani yaratılmışların en şereflisi bir insan olarak Allah’a (c. c) için iyi, güzel, yararlı ve hayırlı işlerin yanında ibâdet yapmak ve taatta bulunmak, dolayısıyla da hayatı anlamlı kılmak için yaşlanmak büyük bir fırsattır, hattâ şereftir, nimettir! Yaşlılık insanı kemâle ulaştıran ve olgun bir mûmin haline getiren bir olgudur. Ayrıca yaşlılar Cenab-ı Allah’ın dualarına iştirak ettiği, ikram ve ihsanına mazhar kıldığı kimselerdir…

Ki, sevgili Peygamberimiz bir hadis-i şeriflerinde “İnsanların en hayırlısı ömrü uzun, ameli güzel olandır!’’ buyuruyor. Ayrıca tabiri yerindeyse eğer, Yaşlılar bizim millî manevi değerlerimizi, iyi güzel haslet, âdet, gelenek ve göreneklerimizi, genel kültürümüzü yarınlara taşıyan, geçmişimizle geleceğimizi birbirine bağlayan sağlam halat ve kavî bir köprü vazifesi görürler! O nedenle onların beddualarından kaçınılmalı, dualarına almak için ise elden gelen yapılmalı.

Velhâsıl-ı kelâm, hülâsâ-i netice; yaşlıları hayatın tadından tuzundan ve toplumun yaşantısından uzaklaştırmak-toplumdan soyutlamak-dışlamak onları hem mutsuzluğa iter hem de gençlere olan güvenlerini sarsar… Ve bu durum onları bedenen de, mânen de rahatsız ettiği gibi sorumlu veya bakmakla yükümlü olduğu kişileri de rahatsız eder… O nedenle bugünün gençleri, yarının yaşlıları, hattâ ihtiyarları, daha da kötüsü muhtaçları olabileceğini unutmamalılar!’ diyorum bu konuda son alarak, tüm yaşlılarımızın günlerini kutluyor, ömürlerine bereketler, sağlıklı sıhhatli günler diliyor, herkese saygılar sunuyorum.

ALLAH (c. c) SİZİ ÖNCE GÜÇSÜZ OLARAK YARATAN
SONRA GÜÇSÜZLÜĞÜN ARDINDAN BİR GÜÇ VEREN,
SONRA GÜCÜN ARDINDAN BİR GÜÇSÜZLÜK VE YAŞLILIK
VERENDİR. O, DİLEDİĞİNİ YARATIR, O HAKKIYLA BİLENDİR,
O KUDRET SÂHİBİDİR…
Rûm Sûresi, âyet 30/54
BİR GENÇ, YAŞLI YA DA İHTİYARA YAŞINDAN DOLAYI
HÜRMER EDER-SAYGI GÖSTERİRSE, ALLAH (c.c) DA
O’NA YAŞLILIĞINDA HÜRMET EDECEK BİRİSİNİ HAZIRLAR…
Hz. Muhammed (sav)
AZ YAŞA ÇOK YAŞA, ..BİRGÜN ..GELECEK BAŞA!
Atasözü
GENÇLİĞİNDE BİLGİ AĞACI DİKMEYEN, YAŞLILIĞINDA
RAHATLAYACAĞI BİR GÖLGE BULAMAZ…
Seneca

 

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Taceddin Akbaş Diğer Yazıları

01
MAYIS

2024

Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!

Taceddin Akbaş'ın 'Karayolu güvenliği ve trafik haftası ile iş güvenliği haftasını kutlarken!' adlı köşe yazısı Devamı

30
NİSAN

2024

Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı

Taceddin Akbaş'ın 'Bayramlar kavga dövüş değil barış nedeni olmalı' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün ben 'Kardeş Haftası'na bir daha değinmek istiyorum' adlı köşe yazısı Devamı

29
NİSAN

2024

Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü

Taceddin Akbaş'ın 'Gün 'Hazreti Mevlanaları ve Hacı Bektaş-ı Velileri örnek alma günü' adlı köşe yazısı Devamı

27
NİSAN

2024

Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun

Taceddin Akbaş'ın 'Kardeşlik haftası kutlu tüm müslümanlar kardeş olsun' adlı köşe yazısı Devamı

25
NİSAN

2024

ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!

Taceddin Akbaş'ın 'ABD'nin İsrail'e 26 milyar dolar yardım etmesi Gazze'nin 26 milyar yerinden vurulması demektir!' adlı köşe yazısı... Devamı

25
NİSAN

2024

'Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun

Taceddin Akbaş'ın ''Veteriner Hekimlerin günleri kutlu' Türkiye İstatistik Kurumu var olsun' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı

Taceddin Akbaş'ın 'Temel ihtiyaç mallarından KDV alınmamalı' adlı köşe yazısı Devamı

23
NİSAN

2024

Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü

Taceddin Akbaş'ın 'Bugün 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' Günü' adlı köşe yazısı Devamı

22
NİSAN

2024

'Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!

Taceddin Akbaş'ın ''Duyduk duymadık' demeyin ve bugünün 'Dünya Günü' olduğunu unutmayın!!' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

‘Dünya Yaşlılar Günü’ programları düzenlendi.
Etkinlik

‘Dünya Yaşlılar Günü’ programları düzenlendi.

Elazığ’da ‘Dünya Yaşlılar Günü’ nedeniyle Gazi Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi sakinlerine yönelik program düzenlendi.

Huzurevinde ‘Dünya Yaşlılar Günü eğlencesi
Etkinlik

Huzurevinde ‘Dünya Yaşlılar Günü eğlencesi

Burdur Belediyesi Berberoğlu Huzurevi’nde, Türk Boyları Konfederasyonu Burdur Yörük Türkmen Obaları Derneği tarafından Dünya Yaşlılar Günü Eğlencesi düzenlendi.

Sondakika tanker kazası Bucak Burdur yolu Trafiğe kapalı
Bölgesel

Sondakika tanker kazası Bucak Burdur yolu Trafiğe kapalı

Antalya Burdur Karayolu Ağlasun yol kavşağında kaza Yol trafiğe kapalı

Başkan Mustafa Özer söz verdi Halk Ekmek Hizmete girdi
Yerel Yönetim

Başkan Mustafa Özer söz verdi Halk Ekmek Hizmete girdi

Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer Halk Ekmek Satış yerlerini açıkladı.

Başkan Böcek  Söz Verdi Elmalı’nın Yolları Yapılıyor
Bölgesel

Başkan Böcek Söz Verdi Elmalı’nın Yolları Yapılıyor

Fethiye’ye bağlayan Yuva Mahallesi Seki Yaylası yolunu yeniliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Mart ayında Yuva Mahallesi’ne yaptığı ziyaret sırasında vatandaşlardan gelen talep üzerine zaman içinde deforme olan yolu yenileme sözü vermişti.

Belçika’da Türk Asıllı Gazeteci Kadir Duran Federal Milletvekili Adayı Oldu
Dünya

Belçika’da Türk Asıllı Gazeteci Kadir Duran Federal Milletvekili Adayı Oldu

Türk vatandaşlarının desteğini beklediğini ifade eden Duran, Belçika'daki Türk toplumunun sesi olmayı hedeflediğini vurguladı. Gazetecilik ve medya alanındaki deneyimiyle, Belçika'daki Türk toplumunun sorunlarına ve ihtiyaçlarına dikkat çekmeyi ve çözüm önerileri sunmayı amaçlıyor.