Rabia Yüncü

Bağışıklık Sistemi

Rabia Nur Yüncü'nün 'Bağışıklık Sistemi' adlı köşe yazısı

Rabia Yüncü

Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak, bağışıklığımızı zayıflatan davranışlardan uzaklaşmak, vücut direncimizi en yüksek seviyede tutmaya çalışmak ve hastalıklardan (özellikle covid-19) olabildiğince korunmak son dönemlerde üzerinde durduğumuz popüler konular. Peki bağışıklık sistemi nedir? Bağışıklığımızı nasıl güçlü tutabiliriz? Vitamin ve mineral takviyesi kullanımının bağışıklığı güçlendirme üzerinde kesin bir etkisi var mı? Gibi sorulara bu yazımda cevap veriyor olacağım.

Bağışıklık sistemi, canlı hücrenin hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, hücreyi zararlı ve yabancı maddelerden koruyan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp yok eden kompleks bir sistemdir. Bağışıklık sistemi kendiliğinden çalışan bir sistemdir ancak biz de bizleri hastalıklara karşı koruyan bağışıklığımızı güçlendirebilecek etmenleri uygulayabilir ve bağışıklığımızı güçlendirebiliriz.

1) Düzenli, dengeli ve yeterli beslenmek

Bağışıklık sisteminin güçlü olması için en önemli etmenlerden biri düzenli, dengeli ve yeterli beslenmektir. Bir gün düzenli ve sağlıklı beslenmek kompleks bir sistem olan bağışıklık sistemini güçlendirmez. Makro besin ögeleri olan karbonhidrat, protein, yağ günlük olarak düzenli, yeterli ve dengeli olarak vücudumuza almamız gereken besin ögeleridir, vücudumuza yeterli miktarda esansiyel aminoasitleri ve yağ asitlerini almadığımızda ilave vitamin ve mineral takviyeleri kullanmak tek başına bağışıklığımızı güçlendirmez.

2) Uyku düzeni

Vücudumuzun kendine özel sirkadiyen ritmi (biyolojik saat) vardır ve gece uykusunu, yaştan yaşa değişmekle birlikte en az 6-8 saat uyumak bağışıklık sistemimizi güçlendirmede etkilidir.

3) Vitamin ve mineral takviyeleri

Vitamin ve mineraller bağışıklığımızı güçlendirmede oldukça etkili besin ögeleridir. İmmün yanıtın oluşmasını sağlarlar ve enfeksiyonlara karşı koruyucudurlar. B, C gibi suda eriyen vitaminler ve A, D, E gibi yağda eriyen vitaminler bağışıklığı güçlendirmemizde öne çıkan vitaminlerdir. Selenyum, çinko, demir gibi mineraller de bağışıklığı güçlendirmede öne çıkan minerallerdir.

Ispanak, biber, portakal, mandalina C vitamini bakımından zengin besinlerdir. Badem, fıstık, fındık, ceviz, zeytinyağı gibi yağlı besinler E vitamini açısından zengindir ve antioksidan etki göstererek vücudu hastalıklara karşı korur. Muz, yumurta, kurubaklagillerde olan B6 vitamini, tam tahıl ürünleri, yumurta, kivide olan folik asit de bağışıklığı güçlendirmede beslenmemizde olması gereken diğer vitaminlerdir. Vitamin ve mineral eksiklerinin görülmesi durumunda vitamin ve mineral takviyesi kullanmak etkili olabilir ama dikkat edilmelidir ki başıboş kullanılan vitamin ve mineral takviyelerinin vücuda faydasından çok zararı olabilir. Vitamin ve mineral takviyesi kullanımında doktora danışılmalıdır.

4) Probiyotik kullanımı

Probiyotikler vücudumuza birçok faydası olan, patojen bakterilere karşı bizi koruyan ve vücut direncimizi yükselten dost bakterilerdir. Bağışıklığımızı güçlendirirler ve enfeksiyonlara karşı koruyucudurlar. Günlük beslenmemize kefir, yoğurt, ayran, az tuzlu turşu gibi fermente ürünleri de ekleyerek hastalıklara karşı vücut direncimizi güçlendirebiliriz.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Rabia Yüncü Diğer Yazıları

03
MART

2021

İnsülin direnci ve tedavisi

Rabia Nur Yüncü'nün 'İnsülin direnci ve tedavisi' adlı köşe yazısı Devamı

07
ŞUBAT

2021

Kırk yıl hatırı olan içecek KAHVE

Rabia Nur Yüncü'nün 'Kırk yıl hatırı olan içecek KAHVE' adlı köşe yazısı Devamı

24
OCAK

2021

Kolesterolüm yüksek çıktı nasıl beslenmeliyim?

Rabia Nur Yüncü'nün 'Kolesterolüm yüksek çıktı nasıl beslenmeliyim?' adlı köşe yazısı Devamı

17
OCAK

2021

Depresyon ve Beslenme

Rabia Nur Yüncü'nün 'Depresyon ve Beslenme' adlı köşe yazısı Devamı

10
OCAK

2021

PCOS VE BESLENME

Rabia Nur Yüncü'nün 'PCOS VE BESLENME' adlı köşe yazısı Devamı

03
OCAK

2021

BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN BESLENME

Rabia Nur Yüncü'nün 'BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN BESLENME' adlı köşe yazısı Devamı

28
ARALIK

2020

SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ

Rabia Nur Yüncü'nün ' SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ ' adlı köşe yazısı Devamı

20
ARALIK

2020

Sağlıklı Zayıflamak

Rabia Nur Yüncü'nün 'Sağlıklı Zayıflamak' adlı köşe yazısı Devamı

14
ARALIK

2020

Bağışıklık Sistemi

Rabia Nur Yüncü'nün 'Bağışıklık Sistemi' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Propolis Bağışıklık Sistemini Güçlendirir mi? Uzmanlar Ne Diyor?
Yaşam

Propolis Bağışıklık Sistemini Güçlendirir mi? Uzmanlar Ne Diyor?

Propolis Bağışıklık Sistemini Güçlendirir mi? Uzmanlar Ne Diyor? - Uzmanlar, propolisin düzenli tüketiminin virüs ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini doğal olarak desteklemede etkili olduğunu söylüyor. Yetişkinlere günde 20 damla, çocuklara ise 10 damla propolis öneriliyor.

Kış Aylarına Karşı Muhteşem Bitki! Doğal Antibiyotik Gücüyle Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin!
Yaşam

Kış Aylarına Karşı Muhteşem Bitki! Doğal Antibiyotik Gücüyle Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin!

Udu Hindi, kış aylarında hastalıklara karşı korunmak için kullanabileceğiniz doğal bir antibiyotiktir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı korur.

Faydaları Saymakla Bitmiyor! Bağışıklık Sistemini Güçlendirir, Kabızlığı Giderir ve Daha Fazlası!
Yaşam

Faydaları Saymakla Bitmiyor! Bağışıklık Sistemini Güçlendirir, Kabızlığı Giderir ve Daha Fazlası!

Kuruyemişçi, kuru incirin faydalarını öve öve bitiremedi. Kuru incir, bağışıklık sistemini güçlendirir, kabızlığı giderir, kansızlığa iyi gelir ve enerji verir. Detaylar haberimizde...

Türkiye'de 15 çeşidi var! Adı 3 kez Kur'an-ı Kerim'de geçiyor Faydalarını sıralamayla bitmiyor
Yaşam

Türkiye'de 15 çeşidi var! Adı 3 kez Kur'an-ı Kerim'de geçiyor Faydalarını sıralamayla bitmiyor

Anadolu'da binlerce yıldır tüketilen nar, Türkiye'de 15 çeşidiyle marketlerde yerini aldı. Adı 3 kez Kuran-ı Kerim'de de geçen Narın çekirdeği, suyu ve kabuğu olmak üzere üç kısmı da sağlık açısından faydalıdır.

Çocukların bağışıklık sistemi için arı ekmeğinin önemi
Sağlık

Çocukların bağışıklık sistemi için arı ekmeğinin önemi

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Pınar Çakır, çocukların doğal probiyotikle beslenmesinin önemine dikkat çekerek, "Annelere tavsiyem, çocuklarına günde 1 tatlı kaşığı Anadolu arı ekmeğini yoğurt ile tükettirmeleridir" dedi.

Rusların Vazgeçilmezi Türkiye'de! Faydaları Şaşırtıyor Tam Bir Sağlık Deposu
Yaşam

Rusların Vazgeçilmezi Türkiye'de! Faydaları Şaşırtıyor Tam Bir Sağlık Deposu

Türkiye'de yetişen ancak bilinmeyen karamuk bitkisi, Rusların bağışıklık sırrı! Soğuk algınlığından kanserle savaşa kadar pek çok faydası var. Keşfedin!