Rabia Yüncü

Kolesterolüm yüksek çıktı nasıl beslenmeliyim?

Rabia Nur Yüncü'nün 'Kolesterolüm yüksek çıktı nasıl beslenmeliyim?' adlı köşe yazısı

Rabia Yüncü

Kolesterol bir lipit çeşididir ve sağlıklı her bireyin vücudunda belli miktarlarda bulunması gerekir. Vücudumuzda kan, hücre duvarı, eşeysel hormonlar(östrojen, testesteron) bulunur. D vitamini üretiminde ve safra üretiminde kolesterole ihtiyaç vardır. Kandaki kolesterol seviyesinin yükselmesi kalp-damar sağlığı için risk oluşturur. Kolesterolün iyi huylu kolesterol( HDL) ve kötü huylu kolesterol (LDL) adında iki çeşidi vardır. Kötü kolesterol LDL arter damarının içerisine kolesterolü taşıyan lipoproteindir, karaciğerde üretilen kolesterolün hücrelere taşınmasını sağlar. Çevresel faktörlerden veya kalıtımdan kaynaklanan nedenlerden dolayı hücrelere taşınana kolesterolün miktarı fazla olursa kolesterol hücre duvarlarında birikerek damarlarda daralmaya ve tıkanmaya neden olabilir. Bu durum kalp damar hastalıkları, kalp krizi, felç gibi birçok sağlık problemine neden olabilir. Sağlık problemlerinin asıl nedeni LDL kolesterolün yüksek olması olduğu için tedavinin asıl amacı yüksek olan LDL seviyesinin düşürülmesidir.

Araştırmalar, beslenmenin lipid seviyeleri üzerinde belirgin bir etkisi olduğunu ve kardiyovasküler hastalık riskini düşürmedeki önemini göstermektedir. Hiperlipidemesi bulunan bireylere, birinci basamakta uygulanması gereken ilk yaklaşım yaşam tarzı değişikliğidir ve yeni yaşam tarzı kişiye uygun beslenme planının düzenlenmesini, ideal ağırlığın hedeflenmesini ve fiziksel aktivite düzeyinin artırılmasını kapsar. Beslenmeyle alınan toplam yağ miktarı ve yağ asitleri bileşimi kan lipid düzeyini etkilemektedir. Yüksek oranda doymuş yağ asiti içeren bir diyetle serum kolesterol ve LDL kolesterol artarken, tekli doymamış yağ asitlerinin alımı ile HDL kolesterol düzeyleri yükselmektedir. LDL kolesterol düzeyinin düşürülmesi için toplam diyet yağının azaltılmasının yanında, doymuş yağ asitleri yerine çoklu doymamış yağ asitleri tercih edilmelidir. Başlıca bazı besinler kan kolesterol düzeyini doğrudan ve dolaylı olarak etkiler. Bu besinler ve kolesterol arasındaki ilişkiyi birer birer inceleyelim:

Kırmızı et ve kolesterol

Kırmızı etler özellikle esansiyel yağ asitleri, demir, magnezyum, çinko gibi mineraller ve B vitamini bakımından yeterli ve dengeli beslenmek için vazgeçilmez gıdalardır. Fakat hayvansal ürünlerin ve özellikle et ürünleri tüketiminin; kolesterolü yükselttiğini gösteren bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Kırmızı et sağlığımız için önemli bir besin olmasına rağmen porsiyon kontrolüne dikkat edilerek tüketilmesi kolesterol düzeylerini normal aralıkta tutmak için önemlidir.

Yumurta ve kolesterol

Yumurta biyolojik değeri yüksek proteine, dengeli yağ asidi kompozisyonuna, zengin vitamin mineral ve fosfolipid içeriğine sahiptir. Yumurta hakkında doğru olmayan bilgiler dönem dönem gündeme gelmiş ve yumurtanın yüksek düzeyde kolesterol içerdiği ve kalp-damar hastalıklarına neden olduğu şeklindeki sansasyonel açıklamalar yumurta tüketimini azaltmıştır. Yapılan çalışmalar yumurta kolesterolü ile kan kolesterolü arasında kesin bir ilişki bulunamadığını göstermiştir. Anne sütünden sonra besin değeri en yüksek besin olan yumurtayı beslenmemize mutlaka dahil etmeliyiz.

Diyet posası ve kolesterol

Posa (özellikle çözünür posa), bağırsaklardan safra asitlerinin emilimini engelleyerek karaciğerde kolesterol sentezi için gerekli öncü ögelerin konsantrasyonunu azaltmaktadır ve böylece serum kolesterol düzeyinin düşürülmesinde etkilidir. Ayrıca yulaf, arpa, pirinç kabuğu gibi posa kaynaklarında bulunan gamma tokotrienol karaciğerde kolesterol sentezini engelleyerek serum kolesterolünü düşürmektedir.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Rabia Yüncü Diğer Yazıları

03
MART

2021

İnsülin direnci ve tedavisi

Rabia Nur Yüncü'nün 'İnsülin direnci ve tedavisi' adlı köşe yazısı Devamı

07
ŞUBAT

2021

Kırk yıl hatırı olan içecek KAHVE

Rabia Nur Yüncü'nün 'Kırk yıl hatırı olan içecek KAHVE' adlı köşe yazısı Devamı

24
OCAK

2021

Kolesterolüm yüksek çıktı nasıl beslenmeliyim?

Rabia Nur Yüncü'nün 'Kolesterolüm yüksek çıktı nasıl beslenmeliyim?' adlı köşe yazısı Devamı

17
OCAK

2021

Depresyon ve Beslenme

Rabia Nur Yüncü'nün 'Depresyon ve Beslenme' adlı köşe yazısı Devamı

10
OCAK

2021

PCOS VE BESLENME

Rabia Nur Yüncü'nün 'PCOS VE BESLENME' adlı köşe yazısı Devamı

03
OCAK

2021

BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN BESLENME

Rabia Nur Yüncü'nün 'BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN BESLENME' adlı köşe yazısı Devamı

28
ARALIK

2020

SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ

Rabia Nur Yüncü'nün ' SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ ' adlı köşe yazısı Devamı

20
ARALIK

2020

Sağlıklı Zayıflamak

Rabia Nur Yüncü'nün 'Sağlıklı Zayıflamak' adlı köşe yazısı Devamı

14
ARALIK

2020

Bağışıklık Sistemi

Rabia Nur Yüncü'nün 'Bağışıklık Sistemi' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Kolesterolü Hızla Düşüren 18 Mucize Besin! Doğal Yoldan Kolesterol Kontrolü
Bölgesel

Kolesterolü Hızla Düşüren 18 Mucize Besin! Doğal Yoldan Kolesterol Kontrolü

Yüksek kolesterolünüz mü var? Panik yapmayın! Bu 18 mucize besini diyetinize ekleyerek kolesterolünüzü doğal yollardan hızla düşürebilirsiniz. Zeytinyağı, yulaf, avokado, bitter çikolata ve daha fazlası...

Kolesterolü olanlar dikkat! İşte 7 altın kural
Sağlık

Kolesterolü olanlar dikkat! İşte 7 altın kural

Yüksek kolesterol seviyelerinin kalp hastalığı riskini artırabildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Mustafa Hakan Şahin, sağlıklı kolesterol için 7 altın kuralı anlattı. İşte detaylar...

Hangi besinler kolesterolü düşürerek kalp sağlığına faydalıdır
Yaşam

Hangi besinler kolesterolü düşürerek kalp sağlığına faydalıdır

Günlük beslenme diyetinize lifli besinleri ekleyerek kolesterolü düşürebilir, kalp ve damar hastalıkları riskini ortadan kaldırabilirsiniz. İşte kalp ve damar sağlığına iyi gelen muhteşem besinler…

Ekran Açıldı 12 bin Polis Alımı ön başvuruları başladı polis alımı başvuruları nasıl yapılır, şartları neler?
Yaşam

Ekran Açıldı 12 bin Polis Alımı ön başvuruları başladı polis alımı başvuruları nasıl yapılır, şartları neler?

32. Dönem POMEM (polis alımı) ön başvuru ekranı, POMEM tarafından erişime açıldı. 2025 yılında alımı yapılacak 12 bin polis alımı için ön başvuru yapmak isteyen adaylar, detaylar

Teşkilat dizisi Sarı Komutan Altay karakteri Tolga Sarıtaş kimdir? Evli mi, kaç yaşında, nereli?
Yaşam

Teşkilat dizisi Sarı Komutan Altay karakteri Tolga Sarıtaş kimdir? Evli mi, kaç yaşında, nereli?

Ünlü oyuncu Tolga Sarıtaş ile ilgili merak edilenler haberimizde! Tolga Sarıtaş kimle evli, yaşı kaç, hangi şehirde doğdu, eğitim durumu ne? Ünlü oyuncu hakkında her şey...

Yeni kanun teklifi, 25 yaş ve üzeri araçların geri dönüşüme kazandırılmasını teşvik ediyor
Yaşam

Yeni kanun teklifi, 25 yaş ve üzeri araçların geri dönüşüme kazandırılmasını teşvik ediyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, 25 yaşından büyük araç sahiplerine hurda teşviki ile ÖTV’siz araç satışını, şoför esnafına ÖTV ve KDV’siz araç satışını ve ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesini öngören bir kanun teklifi sunuldu.