Kahve en çok tüketilen içecekler arasında yer almaktadır ve tüketilen kahvenin türü, pişirme yöntemi ve tüketim miktarına bağlı olarak kahvenin hastalıklar üzerine olumlu ya da olumsuz etkileri vardır. Kahve içeriğinde bulunan kafein nedeniyle güçlü bir merkezi sinir sistemi uyarıcısıdır ve klorojenik asidin de içinde bulunduğu binden fazla biyolojik olarak aktif bileşiği içeren kompleks bir içecektir. Kahvenin birçok hastalıkla ilişkisi vardır. Kardiyovasküler Hastalıklar, Hipertansiyon ve Aritmi, Osteoporoz hastalıklarında kafein alımı sınırlı olmalıdır ve günlük 300 mg’ı geçen kafein alımlarında bu hastalıkların tetiklendiğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Kahvenin diyabet ve kanser tedavisinde olumlu bir etkisinin olduğunu gösteren çalışmalar da vardır. Kahvenin kilo vermede destekleyici etkisi ise tüketiminin normal vücut ağırlığına sahip bireylerde yağ oksidasyonunu ve besinlerin termik etkisini arttırarak ağırlık kontrolünü sağlamasıdır.
Kafein içeriği nedeniyle fazla miktarlarda tüketilen kahve çarpıntı, anksiyete ve uyku problemlerine neden olabilmektedir. Günlük kafein alımının 300 mg’ı geçmemesi önerilmektedir.
Kafeinin en önemli kaynağı kahvedir. İçeceklerdeki kafein miktarı kahve çeşidine, miktarına ve kafeinli olup olmamasına göre değişmektedir. 150 ml kahvenin kafein içeriği kavrulmuş ve öğütülmüş kahve için 80 mg, instant kahve için 65 mg, Türk kahvesi 60 mg, kafeinsiz kahve için 3 mg, cappuccino için 90 -100 mg kabul edilmiştir. 60 ml exspresso kahve (sade) 100 mg kafein içerir.
Spordan önce içilen 1 fincan kahvenin fiziksel performansı artırdığını bilimsel çalışmalar göstermiştir.
Kolesterol yükselten bileşiklerin oluşumunu engellemek için kahvenin yakılmamasına dikkat edilmelidir.
Kahveden maksimum fayda sağlayabilmek için krema, şeker ve şurupların eklenmediği kahve seçeneklerini tercih edilmelidir.
İçinde süt grubunun olduğu veya Hindistan cevizi eklenerek hazırlanan kahveler daha uzun süre tok kalmamızda yardımcı olur ve iştahı baskılar.
2021
Rabia Nur Yüncü'nün 'İnsülin direnci ve tedavisi' adlı köşe yazısı Devamı
2021
Rabia Nur Yüncü'nün 'Kırk yıl hatırı olan içecek KAHVE' adlı köşe yazısı Devamı
2021
Rabia Nur Yüncü'nün 'Kolesterolüm yüksek çıktı nasıl beslenmeliyim?' adlı köşe yazısı Devamı
2021
Rabia Nur Yüncü'nün 'Depresyon ve Beslenme' adlı köşe yazısı Devamı
2021
Rabia Nur Yüncü'nün 'BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN BESLENME' adlı köşe yazısı Devamı
2020
Rabia Nur Yüncü'nün ' SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ ' adlı köşe yazısı Devamı
2020
Rabia Nur Yüncü'nün 'Sağlıklı Zayıflamak' adlı köşe yazısı Devamı
Yorumlar (0)