Rabia Yüncü

Sağlıklı Zayıflamak

Rabia Nur Yüncü'nün 'Sağlıklı Zayıflamak' adlı köşe yazısı

Rabia Yüncü

Zayıflamak, ideal kilosundan fazla kilosu olan kişilerin kontrollü yapması gereken, bilinçsiz yapıldığında sağlık üzerinde oldukça zararlı etkiler bırakabilen bir eylem. Peki zayıflamanın bir formülü var mı, garip isimli bitki çayları içerek zayıflayabilir miyiz, yağ yakıcı kürler hazırlasak ve bu kürler bizi hemen fazla yağlarımızdan kurtarsa veya renkli, güzel görünen ama bilinçsiz yaptığımız detokslar yağlarımızı hemen eritse ya da doğanın bize sunduğu lezzetli, enerji veren, besin ögeleri bakımından vücudumuza gerekli besinleri tüketmeyip onun yerine 7-24 mama kıvamlı garip kokulu smoothieler içsek ve zayıflasak güzel olmaz mı! Kilo vermek isteyen kişinin amacı uygun diyet ve egzersizle gerçekçi ve sağlığı idame ettirmede uygun olan ağılığına inip, diyetini ona göre ayarlayarak o ağırlığı yaşam boyu sürdürmek olmalıdır. Eğer kişi gerçekçi olmayan hedefler koyuyorsa (örneğin 3 günde 10 kilo vermek gibi) ve o hedefe ulaşmak için bilimsel dayanağı olmayan sağlığa zararlı kilo verme yöntemlerini uyguluyorsa verdiği kilolar fazlasıyla kendisine geri dönebilir, yo yo sendromu adı verilen bu rahatsızlıkta kişi kısır döngüye girerek sürekli yanlış kilo verme uygulamaları yapar, kilo verse bile verdiği kiloyu fazlasıyla geri alır. Yanlış ve bilinçsiz uygulanan kilo verme programları bireyi ruhsal, bedensel olarak yıpratır, metabolizmanın yavaşlamasına neden olur, yağdan kilo verdirmeyip bireyin su kaybetmesine sebep olur ve tartıya yansıyan eksi rakamlar vücuttan atılan yağ değil kaybedilen ödemdir.

Zayıflama programı; diyet, egzersiz, davranış değişikliği ve beslenme eğitiminin bileşkesidir. Diyet yapmak veya egzersiz yapmak kilo vermede ve kilonun korunmasında tek başına yeterli değildir. Uluslararası Şişmanlık Kongresi Görüş Birliği (konsessüs) paneli zayıflama programının beslenme yönünden dengeli olmasını, egzersiz ve davranış tedavisini içermesini ve maliyetinin düşük olmasını önermiştir. Diyetin enerjisi bireyin harcadığı enerjiden daha düşük olmalıdır. Diyet makro besinler dediğimiz karbonhidrat, protein, yağ ve vücudumuz tarafından üretilmeyip besin yoluyla vücudumuza almamız gereken esansiyel aminoasitler ve yağ asitleri, bütün vitamin ve mineraller yönünden bireyin gereksinmesini karşılayabilmelidir. Haftada en az 150 dk yapılan egzersiz de diyetin verimliliğini artırmada ve sağlıklı yaşam için önemlidir.

Zayıflama eyleminde bir diğer önemli bileşen beslenme davranışı değişikliğine gitmektir ve bu davranış değişikliği kişinin ihtiyaçlarını karşılayabilmeli, sürdürülebilir olabilmeli ve verilen kiloların kalıcı olmasını sağlayabilmelidir. Zayıflamada uygulanması gereken bazı davranış değişikliği stratejileri;

Öğünlerinizde, size özel küçük bir tabağa yemeklerinizi doğru porsiyonlarda koyun böylelikle ne yediğinizi daha iyi göreceksiniz.

Su tüketiminiz azsa su tüketiminizi artırın, vücudumuzdaki fonksiyonların doğru çalışması için su tüketimi çok önemlidir. Günlük tüketmeniz gereken su miktarını 35 ml/kg x kilo formülü ile hesaplayabilirsiniz. Suyunuzu yemeklerden önce içmeye özen gösterin.

Kahvaltıyı es geçmeyin, kahvaltının atlanmaması metabolizmanın hızlanması için önemlidir. Vücudumuzun biyolojik ritmine uyum sağlamak için besin tüketiminizi daha çok gün kararmadan yapın ( örneğin akşam yemeğiniz öğle yemeğinizden daha hafif olsun, öğle yemeğinde etli yemekler, akşam yemeğinde ise sebze yemekleri tüketebilirsiniz).

Düzenli uyuyun, zayıflamak ve gün içinde maksimum verimlilik için günlük olarak 6-8 saat uyumaya özen gösterin

Bir kronik rahatsızlığınız yoksa ve hamile, emzikli değilseniz günlük olarak içeceğiniz 2 fincan yeşil çay metabolizmanızın hızlanmasında yardımcı olacaktır.

Yemeklerinizi yavaş yiyin, beyine doyma sinyalleri yemeği yedikten ortalama olarak 20 dk sonra gider ve biz doyduğumuzu daha geç anlarız. Yemeği yavaş ve uzun çiğneyerek yemek bu açıdan önemlidir.

Tam tahılları beslenmenize dahil edin, tam tahıllar içerdiği vitamin-mineraller ve yüksek lif oranları ile bağırsak hareketliliğini artırır ve daha uzun süre tok kalınmasını sağlar (örneğin beyaz ekmek yerine tam buğday veya çavdar ekmeği tüketin).

Basit şeker ve katkı maddeleri içeren paketli gıdaları ve içecekleri tüketmemeye özen gösterin.

Bu içerik size ne hissettirdi?

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    KIZDIM
  • 0
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    GÜLDÜM
  • 0
    ALKIŞ

Yorumlar (0)

Bu içerik ile ilgili henüz yorum yazılmamış

Rabia Yüncü Diğer Yazıları

03
MART

2021

İnsülin direnci ve tedavisi

Rabia Nur Yüncü'nün 'İnsülin direnci ve tedavisi' adlı köşe yazısı Devamı

07
ŞUBAT

2021

Kırk yıl hatırı olan içecek KAHVE

Rabia Nur Yüncü'nün 'Kırk yıl hatırı olan içecek KAHVE' adlı köşe yazısı Devamı

24
OCAK

2021

Kolesterolüm yüksek çıktı nasıl beslenmeliyim?

Rabia Nur Yüncü'nün 'Kolesterolüm yüksek çıktı nasıl beslenmeliyim?' adlı köşe yazısı Devamı

17
OCAK

2021

Depresyon ve Beslenme

Rabia Nur Yüncü'nün 'Depresyon ve Beslenme' adlı köşe yazısı Devamı

10
OCAK

2021

PCOS VE BESLENME

Rabia Nur Yüncü'nün 'PCOS VE BESLENME' adlı köşe yazısı Devamı

03
OCAK

2021

BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN BESLENME

Rabia Nur Yüncü'nün 'BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN BESLENME' adlı köşe yazısı Devamı

28
ARALIK

2020

SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ

Rabia Nur Yüncü'nün ' SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ ' adlı köşe yazısı Devamı

20
ARALIK

2020

Sağlıklı Zayıflamak

Rabia Nur Yüncü'nün 'Sağlıklı Zayıflamak' adlı köşe yazısı Devamı

14
ARALIK

2020

Bağışıklık Sistemi

Rabia Nur Yüncü'nün 'Bağışıklık Sistemi' adlı köşe yazısı Devamı

İlgili Haberler

Anoreksiya tehlikesi gençleri tehdit ediyor, zayıflayacağım derken sağlığınızdan olmayın!
Sağlık

Anoreksiya tehlikesi gençleri tehdit ediyor, zayıflayacağım derken sağlığınızdan olmayın!

Gençler arasında hızla yayılan anoreksiya tehlikesi, zayıflama uğruna sağlığı tehdit ediyor. Anoreksiya belirtileri nelerdir? Bu tehlikeye karşı nasıl önlem alabilirsiniz? Detaylar haberimizde!

Günde bir kilo verdiren sır!
Yaşam

Günde bir kilo verdiren sır!

Toksin atıcı hurmalı yoğurt kürüyle kısa sürede kilo vermek mümkün. Karın incelmesi sağlar. Detaylar için okumaya devam edin.

Fazla kilolardan kurtulmak isteyenler! Baharda fiziksel aktivite olmazsa olmaz
Yaşam

Fazla kilolardan kurtulmak isteyenler! Baharda fiziksel aktivite olmazsa olmaz

Uzman isim, yalnızca bahar mevsiminde değil dört mevsim sağlıklı beslenilmesi ve sporun bir yaşam biçimi olarak benimsenmesi gerektiğini hatırlattı. İşte detaylar...

Ekran Açıldı 12 bin Polis Alımı ön başvuruları başladı polis alımı başvuruları nasıl yapılır, şartları neler?
Yaşam

Ekran Açıldı 12 bin Polis Alımı ön başvuruları başladı polis alımı başvuruları nasıl yapılır, şartları neler?

32. Dönem POMEM (polis alımı) ön başvuru ekranı, POMEM tarafından erişime açıldı. 2025 yılında alımı yapılacak 12 bin polis alımı için ön başvuru yapmak isteyen adaylar, detaylar

Teşkilat dizisi Sarı Komutan Altay karakteri Tolga Sarıtaş kimdir? Evli mi, kaç yaşında, nereli?
Yaşam

Teşkilat dizisi Sarı Komutan Altay karakteri Tolga Sarıtaş kimdir? Evli mi, kaç yaşında, nereli?

Ünlü oyuncu Tolga Sarıtaş ile ilgili merak edilenler haberimizde! Tolga Sarıtaş kimle evli, yaşı kaç, hangi şehirde doğdu, eğitim durumu ne? Ünlü oyuncu hakkında her şey...

Yeni kanun teklifi, 25 yaş ve üzeri araçların geri dönüşüme kazandırılmasını teşvik ediyor
Yaşam

Yeni kanun teklifi, 25 yaş ve üzeri araçların geri dönüşüme kazandırılmasını teşvik ediyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, 25 yaşından büyük araç sahiplerine hurda teşviki ile ÖTV’siz araç satışını, şoför esnafına ÖTV ve KDV’siz araç satışını ve ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesini öngören bir kanun teklifi sunuldu.