İlimizin Merkeze bağlı köylerinden ve Çendik’in genç çiftçilerden biri olan Özgür Nas, Uzakdoğu Ülkelerinde yaygın olan bir yöntemi Köyünde de uygulamış ve oldukça başarılı da netice almış… O nedenle ben önceki günkü, (4 Eylül tarihli) yazım da sevgili okurlarıma Ispartalı genç bir girişimikcinin Gül ve Lâvanta’dan Kahve üreterek büyük bir ilki başlattığını, yani önemli bir araştırmanın, hattâ keşfin mucidi olduğunu belirtmiş ve kendisinin her bakımdan desteklenmesi gerektiğini vurgulamıştım…
Bugün de Burdur’umuzun bir köyünde ziraatla uğraşan-çiftçilik yapan Özgür Nas’ı balık artıklarından ürettiği gübreyle domates üretiminde rekor seviyede bir artış sağlamış olduğu konusunu ele alacağım ve bu çalışmaların diğer girişimcilere, araştırmacılara ve geliştirmecilere örnek olmasını, tüm etkili ve yetkililerinde bu gençlere sahip çıkmalarının-desteklemelerinin gereği üzerinde duracağım:
Şöyle ki; Yeni Gün Medya’nın haberine göre İlimize bağlı Çendik Köyünde ikâmet ve çiftçilikle iştigal eden Özgür Nas, balık atıklarından hazırladığı ve oldukça düşük fiyata mal ettiği gübre sayesinde 3 dönümlük arazisinde 18 ton domates üretmiş…
Konu hakkında açıklamalar yapan Nas, “Araştırmalarımın sonucu balığın fosfor açısından zengin olduğunu ve bitki köklerine fayda sağladığını öğrendim. Uygulamaya başladığım günden beri de hem ürün kalitem arttı hem de maliyetim düştü. Çiftçiliğin doğayla uyumlu bir şekilde yapılabileceğini herkese göstermek istiyorum…” demiş.
Burdur’daki balık artıklarını topladığını belirten Özgür Nas, araştırmasının ve geliştirmesinin sonucunu “Bu yöntemi nasıl uygulayacağımı araştırdım ve balıkçı arkadaşlarımdan balık atıklarını istedim ve temin ettiğim balık atıklarını salamura yaptım. İçerisine biraz da melas ve üre gübresi ekledim. Bu karışımı son iki yıldır kullanıyorum, dolayısıyla da harika bir sonuç alıp mükemmel bir verim elde ettim… Yani, diğer gübrelere fazla ihtiyaç duymadan verimli bir netice elde ediyorum… Ki, şu an 3 dönümlük arazi de karışık olarak 2 bin 400 fidan var. Bu domatesler salçalık, sosluk ve yemeklik gibi farklı türden oluşuyor. Ve 2 bin, 2 bin 400 fide arasından 12 tonun üzerinde domates satışı yaptım ve hâlâ 6 ton kadar domatesim var…” diyerek çalışmasını ve neticesini daha da müşahhaslaştırmış…
Ben deniz de ‘dileyen okurlarım Çendik’li girişimci-araştırmacı ve gelişimci çiftçilerden biri olan Özgür Nas’ın haberini Yeni Gün Medya Haberden bulup teferruatı öğrenebilirler’ diyor; şimdi bu asıl yaşı genç ama akıl yaşı oldukça gelişmiş olan Özgür Nas’ı yürekten kutluyor ve başarılarının artarak devam etmesini diliyorum…
Yaşı müsait olanların bilecekleri veya hatırlayacakları gibi, Gökçebağ (Çerçin) sınırları içinde bir zamanlar bizim kısa adı BURTRAK, açılımı ise Burdur Traktör ve Ön Yükleyici Fabrikası adı altında bir Traktör Fabrikamız vardı ve bu fabrika da Japon İşbora (IHI-SHIBAURA) markasıyla Türkiye’nin ilk çift çekişli traktörü üretiliyordu. Ve bu fabrika Millî Görüşün Lideri rahmetli Prof. Dr. Necmeddin Erbakan’ın İlimize bir hediyesi olduğu için, burada üretilen traktörlere ‘Erbakan Traktörü’ lâkabı takılmıştı ve şimdi birçok çiftçi o traktörü mumla arıyor ancak bulamıyor! Ki, bu fabrikaya yarım asır öncesinin parasıyla kendim 1000 TL yatırarak ortakları arasında yer aldığım gibi, rahmetli Kayın Pederimi de iknâ ederek ve 5000 TL yatırtarak kurucu ortakların arasında yer almasını sağlamıştım. Amma velâkin, biz Burdurlular altın yumurtlayan tavuk misali iş makinesi (traktör) üreten ve çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını ziyadesiyle veren BURTRAK’ımıza sahip çıkamadık ve fabrikanın yerle yeksan olmasını önleyemedik maalesef! Ki, BUR-TRAK’ın kapanması ilimizde şirketleşme veya ortak iş yapma şevkini kırdığı gibi, bilhassa genç girişimcileri olumsuz yönde etkiledi… Oysa doğrumu dur değildir midir bilmiyorum ama, Almanya da üretim yapan bir traktör fabrikasının, traktör sürücüsünün-şoförünün direksiyonda nasıl rahat edebileceği, meselâ, soğuk havalarda üşümeyeceği, sıcak havalarda da nasıl korunabileceğini araştırma maksatlı birçok teknisyeni bir ormanlık alanda ve sessiz ya da ıssız bir mekânda istihdam ettiği ve bu teknisyenlere-araştımacılara-geliştirmecilere, yani AR-GE’cilere yüksek miktarlar da ücretler ödediği söylenir…
Her neyse; benim bugünkü konum BURTRAK değil, ancak Çendikli bir gencin balık artıklarından ürettiği gübrelerle domates üretimini ve kalitesini yükseltmesi benim aklıma bu Fabrikamızı getirdi… O nedenle ben köyünde yetiştirdiği domateslerle adından söz ettiren Çendikli ve genç bir çiftçi olan Özgür Nas’ın Ziraat Odası ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından takibe alınmasını ve kendisine her türlü desteğin verilmesini diliyor, herkese saygılar sunuyorum.
HER ARAYAN BULAMAZ, LÂKİN BULANLAR
HEP ARAYANLARDIR! Bâyezid-i Bistâmi (r. aleyh)
BİR ŞEYİ UZUN ZAMAN DURMADAN ARARSANIZ,
BİR GÜN MUHAKKAK ARAMADAN BULURSUNUZ!
Paul Burger
HER ZAMAN ARA, BİR GÜN ALTIN ARARKEN,
BAKIR BULURSUN, YARIN BAKIR ARARKEN
ALTIN BULURSUN! Descartes
ARAŞTIRMACILIK, HERKESİN DAHA ÖNCE
GÖRDÜKLERİNİ GÖRÜP, BUNLARDAN KİMSENİN
DÜŞÜNMEDİKLERİNİ BULUP ÇIKARMAKTIR…
Albert Szent Gyorgy
DÜŞÜNMEK BİLMEKTEN DAHA İLGİNÇTİR. AMA
İNCELEMEKTEN DAHA İLGİNÇ DEĞİLDİR… Goethe
HAYATTA BAŞARILI OLANLAR, KENDİLERİNE GEREKEN
BİLGİLERİ ÖĞRENMEKTEN BİR AN GERİ KALMAZLAR VE
HÂDİSELERİN SEBEPLERİNİ HER ZAMAN ARAŞTIRIRLAR!
Kipling
2025
Taceddin Akbaş'ın 'BUTSO ile MAKÜ 'Örnek bir' kararın altına imza atmış' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Burdur Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüğü, adıyla mütenasip hizmetler vermeye devam ediyor' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Hayvanlarımıza 'İyi bakalım ki' onlar da bize hizmet etsinler' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Bu gidişle ya Trump ABD'yi yer ya da ABD Trump'ı' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Uyuşturucu bataklığı kurutulmalı ki gençler bu bataklıktan kurtulsunlar' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Mesai saatleri yazın ayrı kışın ayrı düzenlenmeli!' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Düğün değil, bayram değil TÜSİAD birilerini niye öptü?' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Ailemizi ve kadınlarımızı 6284 sayılı yasayla değil; 1424 ya da 1446 yıllık yasalarla çok daha iyi koruruz!' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Bir zamanlar biz de millet hem nasıl milletmişiz. Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz' adlı köşe yazısı... Devamı
2025
Taceddin Akbaş'ın 'Sevgililer Günü kutlu Berat Gecemiz mübarek olsun' adlı köşe yazısı... Devamı
Ziraat Bankası, çiftçilere 250 bin TL’ye kadar faizsiz kredi desteği sunuyor. Başvuru şartları ve detaylar için tıklayın!
Ziraat Bankası'nın Genç Çiftçi Kredisi ile tarımsal üretime yatırım yapın! 3 milyon TL’ye kadar finansman, 12 ay geri ödemesiz dönem ve 84 ay vade avantajı sizi bekliyor. Şimdi başvurun!
Ankara'nın Beypazarı ilçesinde çiftçilik yapan Ali Osman Bozkaya, "Tüccarlar ortalama 8 liranın altına düşen havuca para vermez. Detaylar haberimizde..
Ankara’dan Mardin’e uzanan 11 ilde planlı mısır ekimi kısıtlaması, yer altı su kaynaklarını korumak adına devreye giriyor. Mısır ekimi yerine su dostu ürünlere yönelen üreticiler, hem sürdürülebilir tarımı destekliyor hem de geleceğe yatırım yapıyor.
MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun, Tarım Bakanı’na gübre üretimi ve bitki koruma ürünleriyle ilgili iki soru önergesi sundu. Gübre üretim standartları ve ziraat mühendislerinin sınav muafiyeti gibi konular gündemde. Detaylar için tıklayın!
Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, çiftçilerin sulama sezonunda karşılaşabileceği su azalması veya kesintilerine karşı kademeli pompa yenileme ve ek boru indirme çalışmalarının başlayacağını duyurdu. Fiyat detayları ve ödeme seçenekleri hakkında bilgi edinin.
Yorumlar (0)